Sagene Avis
Seksjonsheader

«En isolert mammas bekjennelser»

Siri Therese Flamme Larsen og Jonathan Flamme Foseid. Foto: Privat

KOMMENTAR: – Jeg sukker her jeg sitter isolert. Uansett hvor mye vi har prøvd nå, klarer vi ikke å bremse dette. Det er opp til politikerne, som dessverre er opptatt med valgkamp.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Da satt vi her da. I isolasjon. I ett og et halvt år har vi, med tre barn på to ulike skoler klart å unngå smitte. Vi har mine og dine barn, ekser med sine barn og nye barn. Men vi har kommunisert, endret samvær og informert hverandre underveis. Alle med ønske og vilje om å gjøre det vi kan for å ta ansvar og ta vare på barna våre. Og så har vi bodd i Nordre Aker da. Bydelen som med god samvittighet har kunne synes litt synd på alle andre som var verre rammet av viruset.

Alt gikk bra og vi har unngått smitte i 17 måneder! På tross ulikt smittetrykk de ulike stedene barna våre bor. Helt til skoleåret brakte løs.

Skoleåret 2021 - fra høsten og skolestart:

Uke 1. Velkommen tilbake til grønt nivå!

Onsdag kveld (skoledag tre): Det tikket inn beskjed fra rektor i skoleappen. De som var på skolen mandag og tirsdag er nærkontakt til en som er smittet av covid. Testing erstatter smittekarantene. Ta test 1 så fort som mulig. Test 2 tas mellom dag 3 og 5. Ingen trenger karantene i påvente av prøvesvar 2. Alle møter opp på Adamstuen som tilbyr hurtigtester.


Torsdag morgen (skoledag 4): Unødvendig å si var det nesten to timer kø og altfor mange kjente i køen på Adamstuen. Hurtigtester var de tomme for. Jeg testet meg samtidig, for sikkerhetsskyld. Vil jo ikke være uansvarlig. Workshop etterfulgt av en etterlengtet middag med kollegaer jeg knapt har sett på 1,5 år ble avlyst i påvente av svar. Test 1 - heldigvis negativ. Dodged that bullet, men vi dropper trening for sikkerhets skyld.

Fredag (skoledag 5): Full skoledag og stor glede. Men mange borte fra skolen. Hvem var smittet? En som deler pult? En læringskompis? Bestekompis? Vi spekulerte såklart, men skolen får ikke opplyse om sånt. Så vi måtte bare sjanse på at det ikke var altfor nære nærkontakt.

Uke 2. Ny uke. Nye smittemuligheter

Mandag (skoledag 6): Test 2. Negativ. Ekser og venner og barnas oldemor informeres. Og vi melder av fotballkamp. Best å være sikker.

Tirsdag (skoledag 7): Melding fra rektor. Nå er vi på fornavn. Nytt smittetilfelle i klassen er oppdaget. Settes i sammenheng med forrige ukes utbrudd. De som var på skolen mandag er eksponert. Det kan være lurt å ta en ny test.


Onsdag (skoledag 8): «Mamma, har du bestilt ny test? Læreren sier vi burde». Åja, søren. Bestiller time nå. Har jo ikke tid til å stå to timer i drop in kø. Prøver å sjonglere en jobb på siden her.

Torsdag (skolesdag 9): Test 3 - Koronavirus er ikke påvist. Phu, flaks igjen. Var allerede avmeldt trening, men ja, stikk til en kompis du. Nå har vi 3 negative tester på en uke. Det får holde.

Fredag (skoledag 10): Her dreit vi oss ut. Jeg kan være så ærlig å si det. Vi lente oss litt mye på negativt testsvar og kjørte overnatting hos besteforeldre og samvær med far. Og attpåtil gjennomførte vi fotballkamp på lørdag. Første trening og kamp etter sommeren. Burde ha visst bedre, jeg ser jo det i ettertid.

Uke 3. Skal vi prøve på en full skoleuke nå?

Mandag (skoledag 11): Det er påvist ny koronasmitte i klassen, skriver rektor. De som var på skolen fredag regnes som nærkontakter og settes i nytt smitteregime. Elevene er på vei hjem nå og får hjemmeskole til og med onsdag.


Hæ? Jeg hadde lagt opp dagen med hyttekontor og skulle være hjemme til skoleslutt. Det sprenges på nabotomta, så er ikke fan av barn alene hjemme da. Samboer og jeg kastet oss i bilen hjem. Samboer hadde ikke sett nærkontakten vår siden før helgen, så vi holdt de unna hverandre. Sånn i tilfelle. Da er i allefall han klar til barna kommer derfra i slutten av uka. Jeg tok med barnet i bilen og kjørte rett til test 4. Deretter på hytta. Hjemme kunne vi jo ikke være på dagtid på grunn av tidligere nevnte sprengningsarbeid.

Her startet igjen hyppig dialog med ekser og kjærester og samboere og besteforeldre og idrett og hjelpes. Vi krysser fingrene.

Samtidig fyrer assisterende bydelsoverlege Anders Danielsen Lie av mot ukontrollert spredning av virus med grønt nivå på skolen. Jeg nikker og trykker «like».

Tirsdag (isolasjonsdag 2): Test 4 - Koronavirus er påvist.

Jeg kjente det gikk kaldt nedover ryggen min. Viruset vi hadde jobbet så hardt for å rømme fra hadde innhentet oss. Hvor syke blir barn egentlig? Var han egentlig syk fredag? Eller var han bare tung i pusten?


Bydelsoverlege Tom Sundar svarer på bekymring fra foreldre i Nordre Aker. «Ettersom smitten er spredt ut over mange skoler og barnehager, og ikke samlet som utbruddsklynger på noen få steder, er det foreløpig ikke aktuelt å innføre strengere regler enn de nasjonale». Vi har fått smittetilfelle 5 eller 6. I en klasse på 18. Er ikke det en klynge?

Samtidig måtte jeg ta stilling til en hel haug av ting jeg ikke hadde tenkt på i min virusfrie tilværelse. Kunne vi bli der vi var? Var jeg i karantene når jeg var vaksinert? Og stemmer det virkelig at man ikke kan gå ut av døra? Ikke en tur uten å møte noen engang?

Jeg ble sittende alene å google. Mens jeg så godt jeg kunne skrev ned navn og telefonnummer til alle foreldre, steforeldre, oldeforeldre og onkler. Måtte jo være klar til Smitteteam Vest ringte. Alle sendte spørsmål om de ble regnet som nærkontakter. Eller ikke. Som om den nyervervede statusen som foreldre til en med korona får med seg ekspertkunnskap om virus og smitteveier på kjøpet.

Jeg googlet og prøvde så godt jeg kunne å svare fra jungelen av regler. Jo, du er i karantene, men ikke om du har en nabo som er vaksinert som står opp før klokka 8. På torsdager. «Jeg holder dere orientert når jeg hører fra Smitteteam Vest. De ringer nok snart!».

De ringte ikke på tirsdag.

Onsdag (Isolasjonsdag 3): Jeg må jo testes? Jeg var jo en dag på kontoret mellom all testing forrige uke. Men reglene sier at jeg ikke kan ta en som er i isolasjon med i bilen. Hva gjør jeg? Kan jo ikke sette fra meg en syk unge på hytta. Jeg ringte koronatelefonen. Kan vi reise på hytta og være isolert der, spurte jeg. Ja, det bør gå bra, svarte de. Men sjekk med Smitteteam Vest, rådet de. Det er de som bestemmer. Jeg ringte og ventet, googlet og ventet.

Klokka 15 ringte de opp. Dere kan reise til Hol kommune om de sier ja. Alt annet må fastlegen svare på og dere må også finne ut sammen med han hvor dere skal gjennomføre isolasjon uten å utsette andre for smitte.

Hol kommune svarte nei. De sender smittede rett hjem til hjemkommunen. Som forventet egentlig. No hate. Hadde bare vært veldig praktisk nå.

Meldingen fra fastlegen lød det utfyllende svaret «Synd å høre om covid. God bedring. Ta kontakt ved forverring».

Etter to dager med forsøk på å få svar på hva vi gjør nå har vi endt opp i lånt besteforeldreleilighet i isolasjon. Vi har den noen dager før vi må finne en plan B de siste isolasjonsdagene. I følge reglene har jeg brutt loven ved å dra hit med isolert smittet i bil. Selv om jeg virkelig har prøvd å få et svar på hva i huleste vi skal gjøre.

Skolen venter på beskjed fra Smitteteam Vest. Som igjen har sprengt kapasitet. Så i morgen kommer vel flere i klassen tilbake og fortsetter smitterekka. Vi har informert direkte, men det er jo ikke alle som har jobber som tillater at de bare tar seg hjemmekontor ved mistanke. Min jobb tror vel jeg knapt har villet jobbe siden skolestart. Så nå sender jeg screenshots fra rektor og testsvar som «bevis» på at jeg ikke dikter.

Fotballen har informert da. «Da er det en til på laget som har testet positivt på korona. Han var med på interncup`en på lørdag, men har ikke spilt kamper etter det. Smitteteamet mener det er liten smitterisiko, så det er ikke noe krav om obligatorisk testing.»

Raymond Johansen slår alarm. Nordre Aker slår rekord etter rekord. Hurra?

Jeg sukker her jeg sitter isolert. Uansett hvor mye vi har prøvd nå klarer vi ikke å bremse dette. Det er opp til politikerne, som dessverre er opptatt med valgkamp.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...