ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Finalistene til årets navn og ildsjel:

– En kulturell kraft som deler musikk til glede og håp for alle

Kantor Stein Skøyeneie er finalist i Årets navn og ildsjel. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

– Store deler av mitt liv og min hverdag handler for det meste om Sagene og de som bor der og alt det unike som skjer i denne perlen av en Oslo-bydel. Den beste! Bydelen er et sted det er lett å gi og gi fordi man i ett sett får det mangedobbelte tilbake og tilbake, sier finalist Stein Skøyeneie.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.12.2020 kl 11:10

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: For tredje gang skal vi kåre Årets navn og ildsjel i bydel Sagene sammen med Sagene Avis' lesere.

I fjor vant Ungdomsrådsleder og Sagene IFs "lille daglige leder" Warsame Isse, og i 2018 ble Merete Grytten, primus motor for klubben på Fernanda Nissen skole, den aller første vinneren av Årets navn og ildsjel i Sagene Avis.

I begynnelsen av desember ba vi leserne nominere kandidater til årets kåring, og mange navn kom inn. Nå har redaksjonen gått gjennom forslagene, og valgt ut tre finalister. Nederst på siden kan du stemme på den du mener bør vinne! Vinner får heder og ære, og 10.000 kroner fra vår samarbeidspartner Storo Storsenter. Pengepremien skal vinneren få gi videre til et fritt valgt, godt formål i lokalmiljøet.

Gjennom romjula presenterer vi finalistene i tur og orden. Her kan du lese om kantor i Sagene kirke, Stein Skøyeneie.

ANNONSE

Finalist B: Forkjemper for kjærlighet, kunst og inkludering

I nominasjonen av kantor i Sagene kirke, Stein Skøyeneie, står følgende:

«Stein Skøyeneie har i over 10 år spilt orgelkonserter gratis for befolkningen på Sagene hver tirsdag. Han er en kulturell kraft i vår bydel, og sprer og deler musikk til glede og håp for alle. Det er mellom 50 til 70 personer som hver tirsdag har glede av å høre musikk som løfter og gir håp i tøffe dager.

Som kantor, dirigent og kollega brenner han for å formidle de store musikalske kunstskattene både på orgel, men også gjennom musikkhistorisk opplæring. Tilbakemelding fra publikum: Han er en inspirerende kunnskapsformidler, holdningsformidler, musikkformidler og kunstformidler.

Gjennom sine ukentlige orgelkonserter gir han en gave til bydelen hver tirsdag klokka 13.00. Sagene er et rikere sted å bo med åpne dører inn til slike store musikalske opplevelser for alle som vil. Folk kommer langveisfra for å få med denne fantastiske perlen med fri entre.

ANNONSE

Stein har estetikken som grunntone. Han er kvalitetsbevisst, presis, kreativ og sprudlende. Som menneske er han inkluderende, positiv og omtenksom. Han ses på som en sann helt av sine orgelkollegaer her i Oslo, gjennom sin utholdenhet i å spille så mye på et orgel så tungspilt at andre har problemer med å gjennomføre en vanlig høymesse på det.

Vi har alle glede av hans arbeidskapasitet, oppfinnsomhet, raushet og enorme gjennomføringsevne. Under den store årlige julekonserten på Sagene byr han på 5 kor og mer enn 250 sangere til den store finalen for Sagene-beboernes førjul. Også dette med fri entré.

Han er også en forkjemper for å sette kjærlighet, kunst og inkludering i høysetet, også i den norske kirke.»

Skøyeneie har i koronatiden, mens kirken har vært stengt, spilt digitale orgelkonserter slik at folk fortsatt har fått oppleve fellesskap. Der har han kommet med et nytt orgelstykke hver dag siden mai.

Han spiller også hver dag i romjula.

ANNONSE

– Beæret og rørt

Skøyeneie blir rørt når han får den gode nyheten av Sagene Avis.

– Nå ble jeg helt målløs, og tårene triller. Jeg føler meg så beæret og rørt. Du slette min tid. Å være blant finalistene er i seg selv en utmerking jeg er ufattelig glad for. Kjenner på stolthet, jeg! sier Skøyeneie.

Å eventuelt skulle vinne, er noe han knapt tør tenke på. Det er en anerkjennelse av dimensjoner, fortsetter han.

– Store deler av mitt liv og min hverdag handler for det meste om Sagene og de som bor der og alt det unike som skjer i denne perlen av en Oslo-bydel. Den beste! Bydelen er et sted det er lett å gi og gi fordi man i ett sett får det mangedobbelte tilbake og tilbake. En synergieffekt jeg knapt kan huske å ha opplevd noe annet sted.

ANNONSE

– Denne unike lille, store katedralen som kneiser på Gråbeinsletta, Sagene kirke, er et arkitektonisk smykke å være skikkelig stolt av. Det at vi har maktet å åpne den opp for alle dere som bor der har vært en drivende motor. Det å kunne få fylle den med levende orgel- og kormusikk, ved enhver anledning som byr seg, er så fantastisk.

– Folk skal få komme uten å møte fordommer

Fra første stund han trådte inn i kirken som nyansatt i 2002, bestemte han seg for at her skal alt være gratis.

– Folk skal få komme og gå og oppleve akkurat det de vil uten å møte noen fordommer og uten å betale ett rødt øre, for å bruke et gammelt uttrykk. Og det har jeg holdt. Alle konserter jeg arrangerer er en gave til alle de som bor og eier denne bydelen. Og slik skal jeg stevne fram så lenge det er pust i meg, sier Skøyeneie.

Hollenbachorgelet er allemanns- og -kvinneseie. De gamle hese pipene har betjent folket på Sagene og i bydelen i sorg og glede i mange generasjoner:

– Det er derfor med stolthet jeg arbeider intenst for å få bevart orgelet for all ettertid. Dette er en del av vår og bydelens felles helt unike historie. Det finnes bare ett Hollenbachorgel i Oslo. Og bare noen ytterst få igjen i hele Europa. Tenk i hvor mange hundre tusen salme- og sangvers Hollenbachorgelet har akkompagnert det syngende folket i vår bydel. Skulle vi hektet versene sammen ville det blitt nonstop i flere år.

– Skulle valget falle på meg så skal hvert eneste øre gå til orgelfondet. Slik at midlene kan komme alle gode borgere i bydel Sagene til gode.

Kantor Stein Skøyeneie fra regnbue-festkonsert i Sagene kirke i fjor. Jørgen Foss var programleder. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Stem nå!

I romjula skal du få bli bedre kjent med alle de tre finalistene. Vinneren kåres i januar.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE