ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Se de lokale smittetallene:

Ennå langt unna gjenåpning i Oslo, tror byrådslederen

Byrådsleder Raymond Johansen (midten), byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen (t.h.) og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen. Foto: Berit Roald / NTB

Det er altfor tidlig å tenke på en gjenåpning i Oslo, slår byrådsleder Raymond Johansen fast. Han ber Oslo-folk smøre seg med tålmodighet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: – Det er absolutt for tidlig å snakke om en gjenåpning. Vi er ikke der nå for øyeblikket, sier Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Han peker på at både smittetallet og tallet på sykehusinnlagte holder seg høyt i hovedstaden.

– Det første som gjelder nå, er å få en oversikt over hvor mye smitte som har vært gjennom påsken, fastslår han og advarer om at smittetallene i inneværende uke kan bli høyere enn i forrige uke.

I forrige uke ble det registrert 1630 nye tilfeller av koronasmitte.

– Det er viktig å holde fokus. Det er fortsatt mange måneder igjen, sier Johansen.

ANNONSE

Smittesituasjonen nå

Det siste døgnet (torsdag) ble det registrert 256 nye koronasmittede i Oslo, noe som er 21 over snittet de sju foregående dagene, men 81 færre enn på onsdag. Samtidig er tallet torsdag 85 flere enn samme dag i forrige uke.

Antall registrerte smittede per dag i Oslo de siste to ukene. (Kilde: Oslo kommune)

I bydel Sagene ble det registrert åtte nye smittetilfeller det siste døgnet. Det er fire færre enn dagen før, og to færre enn snittet de siste syv dagene, som har vært ti daglige tilfeller. Antallet smittetede siste døgn er fire flere enn samme dag i forrige uke.

Antall registrerte smittede per dag i bydel Sagene de siste to ukene. (Kilde: Oslo kommune)

Smittetrykket er høyest i bydel Alna med 973,9 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 19 nye smittede i bydelen siste døgn. Etter det følger bydelene Stovner (967) og Søndre Nordstrand (894). Bydel Vestre Aker har for tiden lavest smittetrykk. Der er smittetrykket på 206,6 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Der ble det registrert ti nye smittede i bydelen siste døgn. I bydel Sagene er smittetrykket 337,1 per 100.000, og det femte laveste blant bydelene.

Smittesituasjonen i bydelene:
Antall smittede per 100.000 innbyggere i bydelene de siste 14 dager. Tall i parentes er det faktisk antallet smittede.

 • Stovner - 966,5 - (322)
 • Alna - 973,9 - (485)
 • Søndre Nordstrand - 894,1 - (350)
 • Bjerke - 736 - (246)
 • Grorud - 682,1 - (189)
 • Gamle Oslo - 579,5 - (340)
 • Grünerløkka - 493,4 - (308)
 • Frogner - 398,2 - (236)
 • Østensjø - 372 - (189)
 • St. Hanshaugen - 363,7 - (147)
 • Sagene - 337,1 - (152)
 • Ullern - 300,8 - (104)
 • Nordstrand - 251,6 - (132)
 • Nordre Aker - 244,3 - (130)
 • Vestre Aker - 206,6 - (105)

(Kilde: Oslo kommunes koronastatistikk, per 09.04.2021, kl. 10.30)

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Ingen lettelser

I første omgang varer de gjeldende tiltakene i Oslo til 15. april.

ANNONSE

– Jeg tror ikke Oslos befolkning kan forvente store endringer i neste uke for å si det sånn, sier byrådslederen.

– Så det kommer ikke lettelser i neste uke?

– Nei, det er ikke aktuelt i stor grad. I den grad det kommer lettelser etter hvert, er det barn og unge i første omgang. I neste uke kan ikke folk forvente seg særlige lettelser. Dette er fortsatt en kamp mot klokka. Det er mye som kan skje i løpet av noen uker, og vi må belage oss på at dette tar tid, sier Johansen.

Bekymret for importsmitte

Statsminister Erna Solberg (H) la onsdag fram regjeringens plan for gjenåpningen av Norge. Blant annet vil myndighetene lette på tiltakene når det gjelder arbeidsinnvandring. Lettelsene kan komme allerede fra neste uke av.

ANNONSE

Det gjør Johansen urolig.

– Vi må ikke bli slepphendte med importsmitten, advarer han.

– Jeg er bekymret for signalene fra regjeringen om å lette på tiltak for å få flere arbeidsinnvandrere inn til våren, og bekymret for håndhevelsen av karantenebestemmelsene, sier byrådslederen.

Krever vaksinesvar

Samtidig krever Johansen svar fra regjeringen om hvordan de vil følge opp det tydelige rådet fra Holden-utvalget, som i en rapport onsdag konkluderer med at mer skjevfordeling og større målretting av vaksiner til områder med vedvarende smitte vil gi både færre syke og døde og senke tiltaksbyrden i landet sett under ett.

ANNONSE

– Som byrådsleder i Oslo er jeg opptatt av å vite hva svaret fra regjeringen er på denne rapporten, sa Johansen til NTB torsdag.

Han peker på at tiltaksbyrden har vært svært ulikt fordelt, og at uten større skjevfordeling kan store deler av landet kunne åpne tidligere enn Oslo.

– Målet må være at hele landet kan åpne samtidig, slår han fast.

Ønsker vaksinepass

Johansen støtter imidlertid ideen om et vaksinepass som gir vaksinerte flere muligheter under pandemien. Han sier det fortsatt er ubesvarte spørsmål rundt hva et vaksinepass helt konkret skal gi rett til, men mener likevel det er en god idé.

– Skal vaksinen gi deg noen individuelle rettigheter som muligheten til å trene eller benytte deg av kulturtilbud? Eller må vi vente til alle i risikosonen og en viss andel av befolkningen er vaksinert? Dette er vanskelige spørsmål, men jeg mener uansett at det å bli vaksinert må bety noe, sier Raymond Johansen (Ap), til Dagsavisen.

Denne uken kom beskjeden om at Folkehelseinstituttet er positive til et vaksinepass. Johansen sier at det etter hans syn ikke er lovlig å begrense friheten til folk som er godt beskyttet mot viruset.

– I dag kan vi sette inn veldig sterke tiltak mot smitte, fordi det er forholdsmessig gitt situasjonen vi står i. Men når veldig mange er vaksinerte og godt beskyttet blir ikke tiltakene lenger forholdsmessige.

– Jeg tror vaksinering først og fremst vil gi rettigheter i form av å kunne ha besøk av flere, å kunne dra på jobb i stedet for å ha hjemmekontor, og at anbefalingen om å ikke reise kollektivt vil falle bort for vaksinerte, sier byrådslederen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE