Sagene Avis

Er det greit å mate ender?

Foto: Kristin Tufte Haga

Det er en hyggelig greie å gi brød til endene ved elva. Men er det bra for fuglene? Vi spurte.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2018 kl 18:19

AKERSELVA:Ender er fine fugler, og de er mange steder i Bydel Sagene. Blant annet i og ved Akerselva. En leser kom over en advarsel fra utlandet, om ikke å gi endene brød. Innimellom dukker det opp slike advarsler på sosiale medier om det samme.

– Mate med måte

Er det greit å mate endene, eller ikke?

Vi spurte biolog Arnodd Håpnes fra Kjelsås:

– Det er en veldig hyggelig naturopplevelse for barn og voksne å mate ender, og oppleve fugler på nært hold. Det skal vi fortsette med men det er noen viktige ting å huske: Fuglene er tilpasset norske forhold og tåler for eksempel kalde vintre. Blir det tett is i elva finner de åpent vann andre steder og flyr dit, sier Håpnes.

Som mener at litt ekstra næring til fuglene kommer godt med.


– Stokkender spiser gress og hvis vi skal mate dem husk at de skal ha ferskt grovt brød. Ikke muggen eller hvitt brød - eller loff. Bruk små mengder og legg maten på land. For mye brød kan forurense Akerselva. Mat derfor med måte, med grovt og ferskt brød og ha gøy naturopplevelse med barna!

Tiltrekker seg rotter og mus

Vi spurte også Bymiljøetaten, som blant annet forvalter områdene ved Akerselva, om hva den mener om eksempelsvis det å gi brød til endene.

– Mating av eksempelvis ender er i seg selv «sjarmerende» og viser menneskets evner til empati. Og til stor glede for mange. Sideeffekter vi ikke ønsker, er at det kan bli store ansamlinger av spesielt fugler, med mye avføring på strender og oppholdsområder, sier seksjonssjef i Bymiljøetaten, Knut Johansson.

– En ikke så synlig bieffekt av mye matrester, er økt forekomst av rotter og mus. Brød er jo heller ikke en naturlig del av endenes kosthold. Fuglene finner som oftest den maten de selv trenger, legger Johansson til.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...