ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus:

- Er dette demokrati eller bare rå makt?

REDD ULLEVÅL SYKEHUS: Leder av aksjonsgruppa Rolf Kåresen og nestleder Lene Haug har gått gjenom all tekst i statsbudsjettet, og sier de kan knapt se spor av at kritikken og bekymringene har blitt tatt til etterretning, eller er svart ut av departementet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

- Vi hadde trodd at politikerne ville være mer lydhøre overfor den saklige kritikken vi har fremført gjennom flere år, men her ser det ut til at makta har bestemt seg lenge før utredningene var ferdige, sier aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2019 kl 16:38

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

ULLEVÅL: Regjeringen la 7. oktober frem sitt forslag til statsbudsjett 2020. Der går det frem at regjeringen vil gi 100 millioner kroner til nytt sykehus på Gaustad og til utbyggingen av Aker sykehus.

De foreslår samtidig en låneramme på 29,1 milliarder kroner til prosjektet. Aker og Gaustad skal etter planen stå ferdig i 2030. Det skrev Aftenposten.

Les også: Statsbudsjettet: Regjeringen går videre mot nedleggelse av Ullevål

Aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus mener statsbudsjettet er skuffende lesning. Ikke bare på grunn av konklusjonene, men nesten like mye på grunn av innholdet i teksten knyttet til vedtaket om å gi lånegaranti til Helse Sør-Østs Aker/Gaustadprosjekt, og med det klarsignal for å legge ned Ullevål, sier de i en pressemelding.

- Faglig tunge innspill later ikke til å gjøre inntrykk. Det er rett ut deprimerende, sier leder i Redd Ullevål Sykehus, Rolf Kåresen, tidligere sjeflege ved Ullevål sykehus og byggherre for flere store prosjekter ved sykehus, deriblant Kreftsenteret og pasienthotellet.

ANNONSE

- Vi hadde trodd at politikerne ville være mer lydhøre overfor den saklige kritikken vi har fremført gjennom flere år, men her ser det ut til at makta har bestemt seg lenge før utredningene var ferdige.

Mener Høyre og Arbeiderpartiet ikke ønsker fokus på sykehussaken i Stortinget

Rolf Kåresen og nestleder i aksjonsgruppa, Lene Haug, har gått gjennom all tekst i statsbudsjettet og sier de knapt kan se spor av at kritikken og bekymringene har blitt tatt til etterretning, eller er svart ut av departementet.

- Det kan se ut som teksten i budsjettet er skrevet av ledelsen i Helse Sør-Øst uten kvalitetssikring fra departementet eller regjeringen. Jeg er sjokkert, før trodde jeg et statsbudsjett var det fremste av alle dokumenter med hensyn til kvalitet, sier Haug og fortsetter:

- Vi vet at det har vært lange diskusjoner i regjerningen. Budsjettforhandlingene skjer jo bak lukkede dører nå som vi har en flertallsregjering, men vi hadde håpet at det skulle bli en skikkelig debatt i Stortinget om saken.

Høyre og Arbeiderpartiet har 9 av 15 representanter i Helse- og omsorgskomitéen, og fredag 11. oktober ble det klart at de to store ikke vil ha med motstandere av Helse Sør-Østs planer i de muntlige budsjetthøringene som starter tirsdag 15. oktober. Verken Oslo legeforening, Akershus legeforening, Aker sykehus Venner, Rikshospitalets Venner, Redd Ullevål sykehus eller en ekspertgruppe som har gjennomført en juridisk evaluering av prosjektet får delta i de muntlige høringene, sier aksjonsgruppa.

ANNONSE

- Jeg kommer likevel til å delta i høringen, for Folkebevegelsen for bevaring av lokalsykehusene, så de slipper ikke helt unna, sier Kåresen.

- Komitésekretæren brukte som begrunnelse at det kun var nasjonale organisasjoner som får delta. Men tidligere i uken fikk vi vite at til og med enkeltpersoner kan delta dersom komiteen ønsker det og vi vet fra flere sikre kilder at den egentlige grunnen til avslagene var at Høyre og Arbeiderpartiet ikke ønsker fokus på sykehussaken i Stortinget. Saken ble heftig diskutert i komiteen, men mindretallet hadde ingen ting de skulle ha sagt, sier Haug, som også skal delta i høringen som nestleder i Helsepartiet.

- De ansatte var ikke invitert

Rett etter finanstalen forrige mandag inviterte Bent Høie til pressekonferanse på Aker sykehus hvor han skulle fremlegge regjeringens innstilling om nye Oslo Universitetssykehus. Der var ledelsene i Helse Sør-Øst og OUS, styrelederne, statssekretærene og pressen fulltallige, men ingen ansatte eller ansattrepresentanter var invitert. De tillitsvalgte ved Oslo Universitetssykehus var ikke en gang informert om at pressekonferansen skulle finne sted, ifølge aksjonsgruppa.

- Det understrekes i teksten i statsbudsjettet at tilliten hos de ansatte må gjenopprettes. Dette stuntet er ikke akkurat egnet i så måte. Det var heller ingen politikere fra Oslo å se der. Det skyldes kanskje at flertallet i Oslo bystyre nå etter valget er imot Gaustadplanene, sier Haug.

Hun sier det er i Oslo bystyre denne saken nå kan vinnes. Og det tror hun kommer til å skje.

ANNONSE

- Oslo bystyre har mange grunner til å si nei til reguleringsplanene for Gaustad. Planene bryter med en rekke bestemmelser og viktige verdier. Og statlig regulering – ved at staten overkjører lokaldemokratiet i en sak som berører så viktige interesser for Oslo, vil være veldig inngripende, sier Haug.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE