Er dette fremtidens t-banekart?
– Ja! Mener byrådet, som tirsdag la frem sin planer for fremtidens kollektiv-Oslo.
Publisert: 20.11.2018 kl 14:58
Sist oppdatert: 20.11.2018 kl 15:16
OSLO: Samtidig som ordfører Marianne Borgen inviterte til skogs, og Oslos julegran-gave nummer 72 til London forlot stammen og ble hugget en kilometer opp i skogen fra Ullevålseter, skjedde det andre ting hos hennes byrådskollegaer lenger nede i byen.
Byrådet presenterte nemlig en ny plan for utvikling av kollektivtransporten i Oslo.
Det største prosjektet er ny tunnel som vil gi mange flere avganger for alle som bor utenfor sentrum. Byrådet foreslår å fjerne dagens flaskehals med en ny T-banetunnel mellom Majorstuen og Tøyen via Bislett, Stortinget og Grünerløkka. Det settes i gang videre utredning av ny kollektivløsning på tvers av Groruddalen. Samtidig setter byrådet et mål om utslippsfri kollektivtrafikk i 2028.
– Kollektivtrafikken i Oslo er en stor suksess som binder byen sammen. Byen vår vokser, flere reiser kollektivt og derfor bygger vi nå ut for mer kapasitet. T-banen i Oslo er blant verdens beste og ny T-banetunnel vil gi bedre tilbud for alle som bor utenfor sentrum, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.
Ny T-banetunnel
Det er i dag ikke plass til flere avganger på T-banen, rett og slett for at tunnelen gjennom sentrum ikke har plass til flere tog, skriver byrådet. For at innbyggerne i Oslo og Akershus skal få et enda bedre T-banetilbud, er det derfor avgjørende å få på plass en ny T-banetunnel gjennom sentrum.
I planen foreslår byrådet at en ny tunnel gjennom sentrum for T-banen skal ha følgende trasé: Majorstuen – Bislett – Stortinget – Grünerløkka ved Nybrua – Tøyen. Ruter skal utarbeide reguleringsplan for tunnelen.
– Vi gjennomfører nå den største kollektivutbyggingen av siden T-banen ble bygget etter andre verdenskrig. Med ny T-banetunnel gjennom Oslo sentrum kan vi øke antallet avganger til minst åtte i timen på T-banelinjene. Det vil gjøre hverdagen enklere for alle over hele byen, og er avgjørende for at Oslo skal bli verdens første nullutslippsby, sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) i pressemeldingen.
En rekke prosjekter
Arbeidet med ny T-bane til Fornebu er allerede i gang, og de første arbeidene vil starte opp i 2019. Nytt signal- og sikringsanlegg på T-banen står på trappene, og Oslo står midt oppe i den største oppgraderingen av Oslotrikken i moderne tid, som vil gi 40 prosent bedre kapasitet på trikken og en vesentlig bedre reiseopplevelse.
I planen som byrådet legger frem i dag, legges det opp til videre utredning og planlegging av en rekke nye prosjekter, slik som nye kollektivløsninger på følgende strekninger:
- Ring 2 mellom Majorstua og Carl Berners plass
- Gjennom Hovinbyen, fra Carl Berners plass-Bryn-Økern-Sinsen
- Fra Sinsen til Tonsenhagen/Linderud
- Forlengelse av Furusetbanen fra Ellingsrudåsen til Lørenskog/Skårersletta. Prosjektet styres av Akershus fylkeskommune.
I tillegg legger planen opp til utredning og planlegging av:
- Bedre kollektivløsninger på tvers av og internt i Groruddalen
- Nye knutepunkt for buss, T-bane og tog på Lysaker og Bryn
Byrådet ønsker i utgangspunktet å bygge ut trikketilbudet videre. Den teknologiske utviklingen skjer raskt, og byrådet ønsker en oppdatert utredning av trikk sett opp mot andre løsninger før videre beslutninger tas.
Skal bli helt utslippsfri
Byrådet fastsetter i denne saken også en ambisjon om at kollektivtrafikken skal være utslippsfri i 2028.
– Når flere reiser kollektivt blir det mindre kø på veien og bylufta blir renere for alle som bor i Oslo. Nullutslippsløsninger vil gjøre kollektivtrafikken enda mer miljøvennlig. Et godt kollektivtilbud og ren luft er viktig for alle barn og unge som vokser opp i byen vår, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).
Strategien legger også opp til mest mulig sømløs overgang mellom kollektivtransport, sykkel og gange. Hensikten er å utvikle fremtidens kollektivtrafikk, hvor tilbudet er mer tilpasset den enkelte reisende.
– Vi har veldig gode erfaringer med prøveprosjektet med eldrebusser i enkelte bydeler, som henter eldre hjemme og kjører de dit de skal. Dette er neste generasjons kollektivtransport. Byrådet vil at Oslo skal gå foran og prøve ut nye tilbud som selvkjørende busser ogkombinasjon av ulike mobilitetstilbud, sier Lan Marie Berg.
Saken til bystyret er basert på tre utredninger; Konseptvalgutredning for økt kollektiv transportkapasitet i Oslo-området (KVU Oslonavet), Ruters strategiske kollektivtransportplan M2016 og Ruters rapport Utslippsfri kollektivtransport i Oslo og Akershus. Kollektivtransport er Oslo kommunes ansvar, mens ansvar for jernbaneprosjektene ligger hos staten.
Fakta: Ny T-banetunnel gjennom Oslo sentrum
Det foreslås en ny tunnel på 5,5 km fra Majorstuen via Bislett, Stortinget og Grünerløkka ved Nybrua, til Tøyen. Ny tunnel foreslås koblet til dagens T-banenett mellom Tøyen og Ensjø. En eventuell forlengelse fra Tøyen til Bryn vil være 2-2,5 km.
Stortinget foreslås som felles stasjon for dagens tunnel og den nye T-banetunnelen, slik at bygging av ny tunnel ikke kommer i konflikt med jernbanetunnelen gjennom sentrum.
Det foreslås å bygge nye stasjoner på Bislett og Grünerløkka ved Nybrua.
Tunnelen vil gjøre det mulig å ha minst 8 avganger i timen på grenbanene, også etter at Fornebubanen er åpnet.
Arbeidet med ny T-banetunnel gjennom Oslo sentrum er en oppfølging av et bystyrevedtak fra 2010:
Byrådet bes igangsette utredning av ny tunnelkapasitet gjennom Oslo sentrum for T-banen. En slik utredning skal ta sikte på å avklare fremtidig kapasitetsbehov, trasévalg og fremtidig rutestruktur. Herunder skal det avklares hvorvidt det er mulig og hensiktsmessig å samordne en slik utbygging av kapasitet gjennom sentrum med ny togtunnel.
Det er lagt opp til 50% statlig finansiering av T-banetunnelen gjennom en byvekstavtale. Prosjektet er omtalt som aktuelt for byvekstavtale i Nasjonal transportplan 2018-2029.
Fakta: Utredning om trikketilbudet
I årene 2021-2024 vil Oslo få levert 87 nye trikker. Frem mot 2021 vil trikkeskinnene bli oppgradert, slik at Oslo vil får et moderne og betydelig oppgradert trikketilbud. Dette tilbudet er basert på de trikkestrekningene byen har i dag.
Det er gjennom forskjellige kommunale planer foreslått å utvide trikketilbudet ut over dagens strekninger. Disse utvidelsene er foreslått:
- Ring 2 mellom Majorstuen og Carl Berners plass
- Carl Berners plass til Bryn
- Fra Bryn til Sinsen via Økern
- Fra Ljabru til Hauketo
- Fjordbytrikken fra Oslo S via Rådhusplassen og Filipstad til Skøyen
- Fra Sinsen til Tonsenhagen med mulig forlengelse til Linderud
Byrådet ønsker å sette i gang en samlet faglig utredning av hvordan og i hvilket omfang trikketilbudet i Oslo skal utvikles videre. Utredningen skal ta utgangspunkt i de grunninvesteringene som er gjort og er underveis i dagens trikkenett, og vurdere trikk opp mot andre muligheter for styrket kollektivbetjening. Utredningen skal også gi faglige innspill for å prioritere rekkefølge på prosjektene.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!