ANNONSE

Er dette lov nå?

Bålplassene i Marka, som du vanligvis har lov til å bruke selv i bålforbudsperioden 15. april til 15. september, er igjen stengt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Nei, er svaret fra brannvesenet. Igjen er det totalforbud mot bruk av ild i og rundt Oslomarka. I parkene kan du grille, men du må utvise stor aktsomhet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE

OSLO: For det er tydeligvis endel folk som ikke er helt sikre.

– Mange ringer oss og lurer på hvilke regler so gjelder for bål og grilling, skriver brannvesenet på sin Twitter-profil @Oslo110sentral tisdag formiddag.

Allerede i mai innførte brannvesenet totalforbud mot ild i Marka, etter en lang tørkeperiode og stor skogbrannfare. Da vi omsider fikk et væromslag litt ute i juni, ble det igjen lov å bruke godkjente bålplasser.

Stenger bål- grillplasser i Marka

Mandag gjeninnførte brannsjefen i Oslo totalforbud fot bruk av ild i og rundt Marka, på grunn av at den tørre værsituasjonen er tilbake, med påfølgende skogbrannfare.

LES OGSÅ: Tre dager på rad brant det langs Gjøvikbanene i Maridalen

På Facebook skriver brannvesenet dette, 2. juli:

Grunnet stor skogbrannfare, har brannsjefen besluttet og midlertidig stenge de offentlige godkjente bålplassene i marka. Da vi allerede befinner oss i en tid med et generelt bålforbud, i perioden 15. april – 15. september, innebærer det at all bruk av åpen ild (bål, grill, primus, stormkjøkken) i eller i nærheten av skogen, og på øyene i Oslofjorden, er forbudt.

Utover disse stedene er det kravet til aktsomhet som gjelder. Publikum må derfor være ekstremt forsiktig med bruk av engangsgriller og andre typer grillinnretninger. I motsatt tilfelle, vil uaktsomme handlinger kunne straffes med bøter eller erstatningsansvar.

Forbudet vil vare til det kommer rikelig med nedbør. En opphevelse av forbudet vil bli varslet på sosiale medier og på vår nettside; www.oslo.kommune.no/bre

Skal du bruke engangsgrill der dette er tillatt må du:

  • Sette grillen på et brannsikkert underlag.
  • Ha god avstand til annet brennbart materiale.
  • Holde oppsyn med grillen til enhver tid.
  • Slokke grillen med rikelig med vann.
  • Kaste grillen i egnet grillcontainer. Aldri i vanlige avfallsbeholdere!
  • Er grillcontainer ikke tilgjengelig, slokk grillen, ta den med hjem, og kast den i søpla dagen derpå.

Nyt det fine været, men vær forsiktig, og hjelp oss med å forebygge branner i sommer.

Lage deg et kaffebål i Marka? Nei, det kan du bare glemme Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Det betyr at grilling i parker er tillatt, men du er på ingen måte er fritatt fra å vise akstomhet og bruke hodet, og at du kan stilles ansvarlig dersom det oppstår brann.

Datovanning

I juni innførte Oslo kommune hagevanningsforbud for første gang på 22 år. Også dette var på grunn av det tørre været – mye hagevanning var kritisk for drikkevannsforsyningen. Da tilgangen på CO2 i drikkevannet også ble redusert, var forbud eneste løsning, ifølge kommunen.

Vanningsforbuet ble opphevet før helgen, og erstattet med datovanning. Les om reglene for datovanningen her!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!