ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Er folk bare late, eller kan jula lyse helt til påske?

For ikke å henge ut noen, tråkke noen på tærne, eller stille dem i forlegenhet, har vi valgt å illustrere denne saken med et illustrerende julelysbilde fra internett. Ukjent når på året det er tatt, og trolig i Tyskland. FOTO: blickpixel / Pixabay

Er det virkelig fortsatt koselig når julelysene blinker helt til slutten av mars?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

– Vet ikke om dette er en sak dere gidder å skrive om, men jeg skulle ønske dere gjorde det, skriver en leser.

25. mars stiller vi klokka til sommertid. Bare nevner det.

Det kom nylig en mail til redaksjonen:

«Jeg har i mange år undret meg over julelys på ymse trær og balkonger m.m. som kommer opp i god tid før jul, gjerne november, og blir hengende til rett før påske. Opptil 4 måneder med julepynt er i overkant lenge,» skriver en leser.

Kvinnen som sendte mailen «ønsker å være anonym, med tanke på naboer».

ANNONSE

Ingen grunn til å hisse på seg nabolaget for noen skarve julelys, men man vet aldri. Plutselig er noen tråkket på tærne.

«Det er forunderlig at noen synes dette er koselig synes jeg. Ser at små boder o.l. rammes inn av flerfargede lys og trær med julelys i mengder,» skriver innsenderen, og spør videre om det er slik at folk synes dette er ok?

Senest i uken som gikk har undertegnede sett julelys i hager og på balkonger.

Og vi "belyser" gjerne dette spørsmålet, og lager en uhøytidelig spørreundersøkelde. Er det greit at folk er litt late og lar det lyse til påske, eller er det en uting. Stem her (og fortsett å lese under):

ANNONSE

Hva sier regelverket?

Er det i det hele tatt lov å la julelyset henge ute i nesten et halvt år? Vi spør Huseiernes Landsforbund om hva du skal gjøre hvis naboen har julefest helt frem til påske.

– Nabolovens paragraf 2 sier at man kan gjøre hva man vil på sin egen eiendom så lenge det ikke er til sjenanse for andre på en unødvendig eller urimelig måte. Vi i Huseierne er opptatt av at man skal ta hensyn til naboene. Snakk med naboen, ta opp ting som dere kan gjøre bedre i fellesskap og gi gjerne naboen beskjed på en fin måte hvis det er noe du reagerer på, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Ørstavik Öberg.

Når det kommer til julelys, anbefaler Huseiernes Landsforbund at de henger oppe i forbindelse med julen.

– Ulike preferanser

– Hvis du minner naboen om at jula ikke varer helt til påske med en hyggelig tone, så kan det godt hende at naboen tar ned lysene dagen etter. Noen glemmer kanskje at lysene henger oppe, og andre mener at det er trivelig å ha dem oppe noen måneder ekstra i den mørke årstiden. I de aller fleste tilfeller er ikke naboen ute etter å irritere deg, man har kanskje bare litt ulike preferanser, sier Ørstavik Öberg.

ANNONSE

De sakene som ikke blir løst, går til mekling i forliksrådet.

– Merk at det her ikke handler om en enkel lyslenke på balkongen. Det er først når naboen lager lysshow med masse blinkende lys og tilhørende julemusikk, at vi begynner å snakke om sjenanse og irritasjon som kan være i strid med naboloven, forklarer hun.

Tingretten

Bor du i villa er det naboloven som gjelder. I ytterste konsekvens kan du få lysene fjernet i forliksrådet eller tingretten, men det er (heldigvis?) få slike krangler som ender opp der.

– Dette er fordi det er dyrt å bruke rettsapparatet, og plagene ved naboens julebelysning er sjelden så store at noen prioriterer det, sier Ørstavik Öberg.

Bor du i eierseksjon eller borettslag, er det først og fremst styret som skal behandle saken din.

ANNONSE

– Et styre kan faktisk begjære tvangssalg av leiligheten din, så regler er til for å følges. Men det skal mer til enn en julelenke som henger noen måneder for lenge, avslutter hun.

LES OGSÅ:

Rett ved skiltet om at brukerne av skogen ønsker den fri for hundebæsj, lå det en stor klase… (Nab.no)

Lurer du på hva minsten skal ha på seg i kulda? Her er tipsene fra barnehagen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE