Sagene Avis

Er oppriktig bekymret etter tre måneder med stengte puber

Serveringssteder i Oslo er åpne igjen, men det er fortsatt full skjenkestopp i hovedstaden. Foto: Jil Yngland/NTB

I tre måneder har det nå vært umulig å ta seg en øl på byen eller på restaurant i Oslo. Det kan fortsatt gå en stund før det åpner igjen, sier næringsbyråden.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: – Mange i bransjen frykter nå mer at man åpner opp for tidlig, slik at de risikerer å bli nedstengt nok en gang, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) i Oslo til NTB.

Helt siden 9. november har det vært full skjenkestopp på alle puber og restauranter i hovedstaden. Næringsbyråden synes det er både trist og rart å gå rundt i folketomme gater, som vanligvis har pleid å være livlige.

– Jeg er oppriktig bekymret. Før pandemien jobbet 17.000 mennesker i restaurant- og utelivsbransjen i Oslo. Det er nok ikke sånn det ser ut nå, sier hun.

Victoria Marie Evensen (Ap) er byråd for næring og eierskap. Foto: Heiko Junge/NTB

Mister kompetanse

En undersøkelse NHO gjorde blant sine medlemsbedrifter i januar viste at hele åtte av ti innen servering og uteliv i Oslo fryktet å gå konkurs, og noen har gått over ende allerede.


– Vi mister kompetanse. Og vi står i fare for å miste mangfoldet og variasjonen i bransjen. Dette er en viktig næring for byen vår, og den er full av ildsjeler som brenner for det de jobber med, sier Evensen.

Oslo er den byen i landet som over tid har vært rammet hardest av nedstengninger og restriksjoner i utelivet. Først med full nedstengning på våren, og så ny nedstengning i høst.

Tidligere i uken advarte Paal Mangerud, som er medeier i en rekke Oslo-utesteder, mot å åpne igjen for tidlig, overfor Børsen. Han hadde regnet over tallene fra 2020.

– I stedet for å åpne etter første nedstengning da koronaen kom, hadde det vært bedre å være stengt. Vi hadde ekstra tiltak rundt smittevern, bordservering og ekstra folk på jobb, og det gikk dessverre ikke rundt, sa han.

– Dilemma

Næringsbyråden har fått samme signaler fra flere i bransjen.


– Det er et dilemma både for dem som driver stedene og for kommunen. På den ene siden ønsker vi å åpne, men på den andre siden er vi avhengig av forutsigbarhet. Mange kvier seg for å ta kostnader ved gjenåpning når det ikke er sikkert om det vil vare.

Evensen vil foreløpig ikke spå når det igjen blir mulig å ta en øl på sin lokale pub.

– Det er vanskelig å si. Sånn som det er nå, har det vært full skjenkestopp i tre måneder. Det har periodevis vært innført av Oslo kommune, periodevis nasjonalt.

Hun viser til at Oslo nå er plassert i ring 1 og tiltaksnivå C av regjeringen, og dermed uansett er påført skjenkeforbud av regjeringen inntil videre.

Gleder seg

I høst kom byrådsleder Raymond Johansen med et «nødrop» fra rådhuset i Oslo og krevde bedre kompensasjonsordninger for utelivsbransjen. Siden den gang har ordningen blitt justert, men Evensen mener vegringen mange har mot å åpne igjen, er et godt eksempel på at det ikke fungerer.


– Dette beskriver jo for så vidt et symptom på at kompensasjonsordningen er veldig dårlig. Slik jeg ser det, er forbedringene ikke nok til å dekke opp for nødropet, sier hun.

Uansett vurderes smittesituasjonen nå som for uoversiktlig til at skjenkekranene kan åpnes igjen. Dermed kan det gå uker eller måneder før Oslo ikke lenger er et «tørstens rike».

De som vil, kan ta seg en øl hjemme, men det blir jo noe annet enn å gå på pub eller restaurant.

– Nå er jeg småbarnsmamma, så jeg benytter meg av tilbudet på en litt annen måte enn i tidligere perioder av livet. Men jeg gleder meg veldig til å spise et godt måltid med alt det innebærer, og til en utevin. Jeg savner det sosiale som følger med, sier Evensen.


(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...