ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Erna: I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester

Statsminister Erna Solberg på regjeringens koronapressekonferanse mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringen strammer inn koronatiltakene. I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.

Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.

– Barna skal få lov til å være sammen med unger de allerede er mye sammen med. Det er ikke like strengt overfor de yngste som de voksne, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Anbefaler begrensning på fem gjester hjemme

– Vi anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke, skriver regjeringen i en pressemelding.

Statsminister Erna Solberg (H) understreket på pressekonferansen at dette ikke er en regel med politioppfølging siden det er snakk om en nasjonal anbefaling, men at kommuner kan gjøre anbefalingen til lovmessig regel som gir hjemmel til det.

ANNONSE

– Jeg håper at vi ikke er på det stadiet at når vi skal jobbe sammen for å få ned smitten, at vi er nødt til at politiet løper ned dørene til folk, og at folk skjønner at vi gjør dette fordi det er nødvendig og viktig, sa hun.

Tidligere mandag holdt byrådet i Oslo pressekonferanse om nye lokale koronatiltak. Der oppfordret byrådsleder Rayond Johansen på det sterkeste om at man ikke omgås flere enn ti personer utenfor sin egen husstand i løpet av en uke. Kollegaer og barns fritidsaktiviteter telles ikke med. I tillegg innfører Oslo et påbud om munnbind på alle offentlige steder.

Selv om den nasjonale anbefalingen på maks fem personer i sammenkomster i private hjem, viderefører Oslo forbudet mot sammenkomster med flere enn ti personer i private hjem.

Les om alle de lokale tiltakene i Oslo her:

Statsminister Erna Solberg la mandag fram regjeringens nye nasjonale koronaregler:

  • Det anbefales at man på sammenkomster i private hjem, hager og hytter ikke har mer enn fem gjester, i tillegg til husstandsmedlemmer. Det betyr at to familier med mange barn, fortsatt kan møtes.
  • Alle anbefales å redusere antallet de har sosiale sammenkomster med i løpet av én uke.
  • Antallet som kan samles på private sammenkomster utenfor hjemmet, reduseres fra 200 til 50.
  • Det blir ikke lov for å ha mer enn 50 personer på firmafest.
  • For at arbeidstakere fra andre land ikke skal bli ilagt karantene må de teste negativt hver 3. dag.
  • Arbeidstakere fra land som ifølge EU er røde land må nå i ti dagers karantene. Dette gjelder blant annet Polen, Frankrike og Storbritannia.
  • De nye tiltakene varer fram til tidlig i desember.


(NTB)

ANNONSE

Det er verdt å merke seg at selv om den nasjonale begrensningen på antall personer som kan samles på private arrangementer er 50, har Oslo innført strengere regler, som sier at det kun kan samles 20 personer i et lokale der det ikke er fast seteplassering.

Håper på normal jul

– Vi står foran den mest alvorlige situasjonen med å snu smitten siden mars. Dersom vi tar et krafttak nå, er det mye større sjanse for at vi kan få en normal julefeiring med storfamilien, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

De nye tiltakene trer i kraft fra midnatt natt til onsdag denne uken og vil vare fram til tidlig desember.

– I løpet av den tiden håper jeg vi sammen har fått ned smitten sånn at vi kan feire jul slik vi pleier, med besteforeldre og storfamilien samlet, sier Solberg.

I tillegg vil utenlandske arbeidstakere fra det EU betegner som røde land, ikke lenger få unntak fra karanteneplikten.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE