ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Erna Solberg: Folk bør legge plan B for jula

Planlegg for at jula kan bli annerledes, oppfordrer Erna Solberg. Her fra et intervju med NTB i 2018. Foto: Berit Roald / NTB

Folk bør allerede nå begynne å legge planer for en alternativ julefeiring, mener statsminister Erna Solberg (H).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: – Jeg har allerede avlyst mine to årlige gløggselskaper. Den delen av julefeiringen er ute, sier Erna Solberg til NTB.

Om storfamilier på 10–15 personer kan samles på julaften, er usikkert. I dag gjelder en anbefaling om maks fem gjester.

– Jeg ville ikke avlyst det ennå, men jeg ville hatt en alternativ planlegging, sier Solberg.

Det er smittetallene den siste tiden som får regjeringen til å varsle mulige endringer i julefeiringen. Fredag ble det rapportert om 710 nye koronatilfeller, det høyeste antallet noen gang.

– Negativ retning

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag slo helseminister Bent Høie (H) fast at utviklingen har gått i en så negativ retning de siste ukene at vi må forberede oss på at det kan bli koronatiltak gjennom julen.

ANNONSE

De siste ukenes tiltak har nettopp hatt som mål å berge en normal julefeiring. Den siste runden med innstramminger ble kunngjort i forrige uke og trådte i kraft tirsdag.

– Men som jeg også sa på det tidspunktet, har utviklingen nå har gått i så negativ retning at vi også må være forberedt på at det kan være tiltak gjennom julen, sa Høie.

Julestemning i et tåkete Oslo sentrum med butikkvinduer med juleutstillinger. Foto: Ørn E. Borgen/NTB

Stort håp

Likevel er det seks uker igjen til jul, og fortsatt er det mulig at tiltakene vil ha betydelig effekt, sa helseministeren.

– Håpet er stort, for vi har jo vist før at vi har greid å få det til, sier Høie til NTB.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Jil Yngland/NTB

ANNONSE

Mange reiser gjerne hjem til jul, noe som innebærer større bevegelse i befolkningen. Akkurat det bekymrer ikke statsministeren så mye – foreløpig.

– Men alle bør planlegge for at vi faktisk kan være i en situasjon til jul der vi ikke klarer å få det til, sier Solberg og legger til at folk som er syke eller har symptomer, uansett må unngå å reise.

Karanteneregler skal hindre nye smitteutbrudd

Høie mener det også er viktig at man ikke myker opp for tidlig og dermed mister kontrollen.

– Det er noe vi må vurdere når vi ser resultatene av tiltakene. Og det er avhengig av innsatsen til hver enkelt av oss, sier han.

Den siste tiden er det innført strengere regler for innreisekarantene for personer som kommer fra land med høyt smittetrykk. Eventuelle julegjester fra utlandet må nå i ti dagers karantene, noe som skal bidra til å hindre nye smitteutbrudd.

ANNONSE

Statsminister Solberg understreker at reglene som nå er på plass, er strenge. Så strenge at hennes egne barn ikke slipper unna.

– Vi har karanteneregler som er skarpe. Det betyr at alle vi mødre som har barn som studerer i utlandet, må være sikre på at barna våre faktisk setter seg i karantene når de kommer hjem på julebesøk, sier Solberg.

(©NTB)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE