Sagene Avis

ADVOKAT: Estée var den eneste i vennegjengen fra den kommunale blokka som tok universitetsutdannelse. Foto: Janina Lauritsen

Estée var den eneste i den kommunale blokka som tok utdannelse

Estée vokste opp i blokka som ble kalt «Oslos verste sted.» Hun ble vitne til rusmisbruk, lik ble funnet i bygården og hun hadde punkerforeldre. Derfor var det ikke en selvfølge at hun skulle ende opp der hun er i dag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2018 kl 11:10

TORSHOV: Estée Haugen Emami vokste opp på Torshov i en kommunal blokk. For de lokalkjente var og er denne blokka kjent som et sted med omfattende problemer med rus og kriminalitet.

Mange av dem hun vokste opp med valgte feil retning, ble rusmisbrukere og droppet ut etter ungdomsskolen. Andre ble tidlig foreldre. Estée skilte seg ut og ble den eneste fra vennegjengen i denne blokka som tok universitetsutdannelse.

Fant lik i søppelrommet

I dag er 32-åringen advokat og jobber med barnerett.

– Det var ingen selvfølge at jeg skulle ta en utdannelse, og absolutt ikke jus.

Det var mange rusmisbrukere og mye alkohol i blokka.


– De fant lik i søppelrommet, og det var ganger jeg ikke kom ut døra på vei til skolen, fordi en rusmisbruker hadde sovnet utenfor.

Allikevel syns ikke Estée det var skummelt og hun følte seg aldri utrygg. Du opparbeider deg en aksept på et sånt sted, forteller hun. Du blir vant med det.

– Det var veldig fint å vokse opp der, jeg har hatt en god oppvekst. Selv om jeg ble vitne til mye man ikke så andre steder.

Foreldrene var en del av blitzmiljøet

Estée skilte seg ikke bare ut ved at hun var en av dem som gjorde det bra på skolen. Foreldrene hennes var punkere og en del av blitzmiljøet. Tidligere hadde de vært husokkupanter. Hun bodde med moren sin, og var på besøk hos faren en gang i uka.

– Pappa spilte i band og jobbet på mange utesteder. Han kom på foreldremøte med rosa hår og hadde slanger som kjæledyr, forteller hun med et smil om munnen.De skilte seg ut, men de var gode foreldre. De fulgte henne tett opp. De hadde ikke utdannelse, men hjalp mye med lekser og sørget for at hun fulgte nøye med på skolen.

Det var ikke alle som hadde så omsorgsfulle foreldre som Estée, så de fulgte opp dem også.

– Jeg har vært veldig heldig med mine, selv om de var litt annerledes. Folk kunne kanskje syns de så litt rare ut før de ble kjent med dem, men sånn sett var det fint å bo på Torshov – det var mange som skilte seg ut.

Foreldrene hennes sa aldri at det var advokat hun burde bli, og de uttrykket heller aldri noen politiske syn de syns hun burde ha.

– De hadde støttet meg uansett. Mamma er veldig stolt nå, men hun lurer noen ganger på om jeg er hennes barn, sier hun og ler.

Måtte ha politieskorte

Estée gikk på Lilleborg skole, som hun beskriver som et fantastisk sted. Da hun startet på Bjølsen ungdomsskole forandret miljøet seg. Det ble dannet flere jentegjenger og det var mye knivstikking. Estée kom i konflikt med en av jentegjengene og måtte en periode ha politiskorte til og fra skolen. Etter åttendeklasse ble hun flyttet til Sinsen ungdomsskole.

Der var det en god blanding av folk fra både Torshov-siden og de litt mer ressurssterke familiene fra Løren. Mange av Estées klassekamerater fra Løren ble leger, mens dem fra Torshov tidlig fikk barn eller er havnet på kjøret med rus.

– Det var en sammenheng mellom hvor man var fra og hvor man havnet. Torshovdalen var et tydelig skille. Folk som bodde i hus på Løren hadde mer utdannelse enn de som bodde i kommunale boliger på Torshov. Men det burde ikke sette en stopper for barna. Man får det til hvis man har lyst, selv om man ikke kommer fra et ressurssterkt miljø. Det krever ikke enorme mengder penger for å ta en universitetsutdanning.

Så begynte hun på Grefsen videregående skole. Der fant hun flere likesinnede.


– Der fulgte elevene litt mer min vei. Det har nok mye med foreldrene og oppfølgingen å gjøre. Så å si alle som jobber med jus har en eller to foreldre i jusen selv. Før var det bare gamle menn som kom fra advokatfamilier, sier hun og ler.

Viktig med voksne rollemodeller

Estée har hatt gode besteforeldre også. De stilte alltid opp og de er en stor del av grunnen til at hun har kommet dit hun er i dag. Og lærerne på barneskolen legger mye av grunnlaget for om man vil bli ferdig med skolen så fort som mulig, eller om man vil gå hele veien, mener hun.

– En av lærerne på Lilleborg barneskole var helt fantastisk. Hun lagde overnattinger for oss på skolen, hun hadde mye å si. Alle som har hatt henne kan si seg enige i at hun gjorde en fantastisk jobb.

Hun mimrer også tilbake til jentegruppa på Deichmanske bibliotek. Der møttes de ukentlig for å snakke og drikke te.

– En dame som het Marit satte det i gang. Hun var en ildsjel som har gjort mye for ungdom. Disse møtene var viktige, spesielt for Bjølsen-jentene. I tillegg hadde vi festivalen Jentivalen, som ble arrangert hvert år. Vi hadde motevisninger og gode ungdomssklubber, vi var mye på den i Torshovdalen, på Sinsen og en på Kjelsås. Vi hadde ikke så mange hjemmefester, det tror jeg var bra. De voksne på ungdomssklubbene fulgte nøye med, hvis man kom rusa tok de tak i det. Det er viktig for ungdommen å ha et sted å være, spille biliard og sånne ting.

– De fleste bransjer trenger folk med en slik bakgrunn

Estée har alltid ønsket å bli advokat. Alle sa hun burde bli det, hun har alltid vært den kverulerende som ønsket å ha rett. På ungdomsskolen sto det i skoleavisa at hun kom til å være advokat om ti år. Så ble det sånn.

– Jeg var aldri i tvil. Men det ble ensomt, som den eneste i nabolaget. Men man får fort venner i studietida. Jeg møtte flere med samme bakgrunn, og jeg ble god venn med ei som også hadde punkerforeldre. Vi så fort at vi skilte oss ut fra den typiske jusstudenten, vi hadde en annerledes bakgrunn og dermed klarte vi å tenke utenfor boksen.

De fleste bransjer trenger folk som har hatt en oppvekst som Estée, mener hun. Folk som har en bedre aksept for ting.

– Det er viktig i en sånn jobb. Det å kunne se at selv om mennesker skiller seg ut, trenger ikke det å være negativt.

Som advokat i firmaet Familiens Advokat, har det vært viktig å kunne gjøre en forskjell. Hun skjønte at barnerett var området for henne, der får hun hjelpe folk som trenger det mest.

– Jeg hjelper dem som kan miste kontakt med barna sine. Jeg så det selv i oppveksten, derfor kan jeg koble det til egne livserfaringer.

Hun mener det er viktig å være på foreldrenes side i barnevernssaker og få frem deres historie.

– Det kan føles urettferdig å skulle stå imot kommunen. Det kan være tungt, men jeg gjør alltid mitt beste for at de skal føle de har fått den bistanden de trenger. Dette gjelder også i saker der det er konflikt mellom foreldre om barna. Å stå i fare for å miste barna er den verste straffen, jeg tror ikke alle tenker over det. Foreldre burde heller ikke settes opp mot hverandre, det går utover barnet. Sure følelser etter brudd burde ikke gå utover barna.

– Torshov har blitt dyrt

Selv om hun er oppvokst på Torshov og elsker stedet, bor Estée på Holmlia. Hun skulle gjerne flyttet tilbake, men det har blitt for dyrt.

– Holmlia er også fantastisk, det er en god blanding av folk på samme måte som på Torshov. Men på samme måte som Torshov har det alltid stått mye negativt om Holmlia. Den blokka jeg vokste opp i ble kalt «Oslos verste sted.» Men man må ta ting med en klype salt. Vi som ikke er i disse rusmiljøene merket ikke så mye til det, de var aldri ute etter å ta meg.

Estée poengterer at hun har hatt en veldig god oppvekst. Til tross for et mijø med narkotika, alkohol og jentegjenger, ville hun aldri ha vokst opp et annet sted.

– Torshov var kun en ressurs. Det var mange fine folk rundt meg.

FIN OPPVEKST: Til tross for et miljø med rusmisbruk og jentegjenger, ville ikke Estée ha vokst opp et annet sted enn Torshov. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...