ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Et sted hvor hjelpen alltid er og har vært nær

Sagenes meninghetshus Efatta https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.no Foto: Wilse, Anders Beer/Oslo Museum

Menigheten prøvde å bekjempe den store fattigdommen og nøden på Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2018 kl 16:16

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: Sagenes menighetshus, Efatta, på hjørnet av Maridalsveien og Bergensgata ble revet i 1965, men var lenge et sted for blant annet trengende og folk i nød. I dag er det fremdeles hjelp som står i fokus på tomta.

En viktig møteplass

Den første grunnstenen til Efatta menighetshus ble lagt i 1875, ifølge boken Livet langs elva.

Effata var en pakkbod i tømmer som pastor Storjohan fikk satt opp på en tomt gitt av en arbeider ved Myrens verksted.

Den 9. april 1876 sto huset ferdig til innvielse, og det var her gudstjenestene i Sagene menigheter holdt til frem til Sagene kirke ble reist på Gråbeinsletta i 1891.

I 1881 ble «Sagene Menighets frivillige fattigpleie» til. Formålet var å gi omsorg til de trengende i menigheten ved å:

ANNONSE

– Saavidt muligt at fjerne Aarsagerne til Fattigdommen og avhjælpe dens skadelige Følger i moralsk og sociale henseende, sitert i boken Livet langs Elva.

Noen av menighetspleiens oppgaver innebar arbeid blant uteliggere, heldagsturer, utdeling av svenskesuppe og tran fra Efatta i krigsårene og årlige gratis julemiddager i etterkrigsårene, står det videre i Livet langs Elva.

Efatta menighetshus stod frem til 1965, og mange husker menighetshuset.

– Effata ble et viktig samlingshus på Bjølsen og Sagene, et sted for møtevirksomhet, barneforeninger, høytidsfestligheter, speidergrupper, basarer. Ja, til og med kaninutstilling og skytebane! står det i boken Livet langs elva.

Mange ulike minner fra Efatta menighetshus, her fra Sagene Torshov Historielags side på Facebook. Foto: Skjermdump Facebook

ANNONSE

Viktig for korpset

Ikke bare for mennesker i trengsel og fattigdom var Efatta en viktig plass, men også for etableringen av Bjølsen ungdomskorps.

– Det første korpsets medlemmer startet derfor med å skaffe penger, og basarvirksomheten i EFFATA Menighetshus var første post. Etter circa tre år ble stiftelsesdatoen endelig bestemt. Den 1. august 1928, står det i en artikkel fra jubileumsskriftet som ble gitt ut i forbindelse med korpsets 50-års jubileum i 1978.

Og ikke bare for etableringen av korpset viste Efatta seg å være sentralt, men også for Bjølsens ungdomskorps aller første konsert:

– Vårt første spill skulle vi hatt i mai 1929, men på grunn av en veritabel snøstorm ble dette dessverre ikke noe av. Derimot avholdt vi vår første konsert i Effata menighetshus den 10. november 1929 hvor «BRUREMARSJ» av Nic. Wergeland ble spilt. Det ble overskudd i korpskassa med kr 30,-. Dette var vi fornøyd med, står det på Bjølsens ungdomskorps hjemmeside.

ANNONSE

Huset rives

Etter 2. verdenskrig forfalt Efatta meninghetshus, og huset ble revet i 1965 og et nytt bygg ble reist på tomta nederst i Bergensgata, ifølge Oslo Byleksikon.

Hjørnet av Maridalsveien og Bergensgata i dag, hvor Efatta meninghetshus lå frem til 1965. Foto: MINA HAUGLI

I dag er det fremdeles en hjelpende hånd å få der det tidligere Efatta meninghetshus lå. Nå holder nemlig kirkens bymisjons A-senter til på samme tomt.

A-senteret gir tilbud om vurdering, utredning og behandling til personer med rusmiddelproblemer, ifølge deres hjemmesider.

ANNONSE

Navnets betydning

Noen vil kanskje synes navnet Efatta er et merkelig navn på en bygning i Kristiania.

Ifølge Store norske leksikon er Efatta en gresk skrivemåte av et arameisk ord ethpattakh, som betyr «Lukk deg opp!». Ordet ble sagt av Jesus da han helbredet en mann som var døv (Mark. 7,34).

LES OGSÅ:

Morten Sanden er ny bydelssjef: – Opplever en stolthet i Bydel Sagene

Villa Biermann: «En av Oslo østkants mest herskapelige eiendommer.»

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE