Sagene Avis

Høythengende EU-pris til arbeidet på Vøienvolden

VØIENVOLDEN GÅRD: Fortidsminneforeningen er blant årets vinnere av EUs mest prestisjefylte priser innen kulturminnevern. Foto: Fortidsminneforeningen

– Mange bruker deler av fritiden på foreningen, deltar på dugnader på Vøienvolden og de andre eiendommene våre og engasjerer seg i vernesaker. At dette legges merke til også utenfor landets grenser er morsomt og inspirerende, sier Trond Rødsmoen i Fortidsminneforeningen, som er tildelt EUs kulturarvsutmerkelse.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE: Fortidsminneforeningen er blant årets vinnere av EUs mest prestisjefylte priser innen kulturminnevern; De europeiske kulturminnepriser/Europa Nostras-priser 2019.

Foreningen hedres i kategorien Særlig innsats, for lang og vedvarende innsats for bevaring av norsk kulturarv, og særlig for alt den har gjort for å redde Europas siste gjenværende stavkirker og andre unike bygninger i tre. Videre får foreningen prisen for alt arbeidet som gjøres for å videreføre kunnskapen innen tradisjonshåndverkene i dag.

Juryen begrunner tildelingen blant annet med: «Mangeårig innstas for kulturarven - fra da foreningen reddet stavkirkene på 1800-tallet og frem til dagens rolle som «vakthund» på kulturminnefeltet.» I tillegg vektlegges foreningens satsing på å formidle praktisk bygningsvern til et bredt publikum og å styrke tradisjonshåndverkene gjennom programmer for unge håndverkere.

Les hele begrunnelsen på Fortidsminneforeningens nettside.

KULTURMINNEPRIS: Foreningens satsing på å formidle praktisk bygningsvern til et bredt publikum og å styrke tradisjonshåndverkene gjennom programmer for unge håndverkere, vektlegges i begrunnelsen. Foto: Fortidsminneforeningen

Holder til på Vøienvolden gård

Fortidsminneforeningen startet i Christiania i 1844, og avdelingen Oslo og Akershus er i dag den største av 18 avdelinger, med over 2000 medlemmer. Avdelingen holder til på Vøienvolden gård på Sagene, der det er en rekke aktiviteter gjennom året, fra faste arrangementer som Bygningsverndagen i september og Gammeldags jul i november, til Vern og unge - en annerledes skoledag for elever i Osloskolen som har vært prøvd ut med stor suksess. Her får elevene prøve seg på tørrmuring, lafting og vindusrestaurering.

At Fortidsminneforeningen får pris i kategorien Særlig innsats samme år som organisasjonen fyller 175 år er ekstra stas, mener styreleder i Fortidsminneforeningen, Margrethe C. Stang.

– Det er en stor ære å få denne prisen. Jeg velger å tro at vi får prisen både for bredden vår og for utholdenheten vår. Vi er ikke en smal spydspiss, vi er en bred medlemsorganisasjon med et stort samfunnsoppdrag - fra middelalderkirker til Y-blokka, fra byutvikling til håndverksopplæring. Og vi har holdt ut i 175 år, noe som gjør oss til en av Europas aller eldste kulturminneorganisasjoner. Det er fantastisk morsomt at det legges merke til og verdsettes. Jeg er stolt og rørt, uttalte styrelederen da alle vinnerne ble offentliggjort denne uken.

– Morsomt og inspirerende

– Det er svært gledelig at Europa Nostra med denne prisen anerkjenner det arbeidet vi gjør for å videreføre kunnskap innen tradisjonshåndverkene. Skal vi lykkes med dette, må interessen vekkes hos de unge. En ny stipendordning i 2018 for unge håndverkere som ønsker å få mer kunnskap om denne typen håndverk er et bidrag til dette, sier kommunikasjonsansvarlig Trond Rødsmoen til Sagene Avis.


Prisen er også en stor inspirasjon, fortsetter han.

– Vi har 7000 medlemmer, og mange av dem bruker deler av fritiden på foreningen, deltar på dugnader på Vøienvolden og de andre eiendommene våre og engasjerer seg i vernesaker. At dette legges merke til også utenfor landets grenser er morsomt og inspirerende.

Svært mye av håndverksaktiviteten i foreningen er muliggjort gjennom prosjektet Kulturminner for alle, med midler fra Sparebankstiftelsen DNB, forteller Rødsmoen.

– Med dette femårige prosjektet har foreningen fått en reell mulighet til å nå bredt ut til eiere av verneverdige hus, som kan søke både pengestøtte og råd. I tillegg holdes kurs og workshops for unge håndverkere og andre. Denne unike muligheten har allerede gjort en forskjell! Rundt 130 prosjekter i privat eie landet rundt har fått pengestøtte gjennom ordningen. Blant dem er Frogner kino som de siste årene er blitt kyndig restaurert.

SAGENE: Fortidsminneforeningen avdeling Oslo og Akershus holder til på Vøienvolden gård på Sagene. Foto: Fortidsminneforeningen


Fakta om prisen

  • De europeiske kulturminnepriser / Europa Nostra priser ble etablert av EU-kommisjonen i 2002 og har siden vært ivaretatt av Europa Nostra.
  • Prisen berømmer og fremmer «best practices» knyttet til kulturarv innenfor bevaring, forskning, frivillighet, utdannelse og kommunikasjon. På den måten bidrar prisen til en sterkere bevisstgjøring i befolkningen av kulturarven som en strategisk ressurs for Europas økonomi og samfunn.
  • Siden starten har 502 prosjekter vunnet priser. Blant tidligere vinnere i Norge finner vi blant annet Eidsvollbygningen, Storfjordens venner og Blaafarveverket.
  • Fortidsminneforeningen er eneste norske prisvinner i 2019, og ett av kun to skandinaviske. Totalt 25 priser i ulike kategorier ble delt ut.
  • Den formelle overrekkelsen av alle prisene vil skje under Europa Nostras årlige kongress, som i 2019 er i Paris i oktober. Før det vil Europa Nostra også dele ut prisen under et arrangement i Norge. Dette kombineres med jubileumsarrangementet som allerede planlegges ved Kvernes stavkirke 24. august.
  • Hvert år stemmes det i tillegg frem en publikumspris (Public Choise Award) som deles ut under kongressen. Avstemningen varer frem til 15. september 2019: https://vote.europanostra.org/

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...