Høythengende EU-pris til arbeidet på Vøienvolden

VØIENVOLDEN GÅRD: Fortidsminneforeningen er blant årets vinnere av EUs mest prestisjefylte priser innen kulturminnevern. Foto: Fortidsminneforeningen
– Mange bruker deler av fritiden på foreningen, deltar på dugnader på Vøienvolden og de andre eiendommene våre og engasjerer seg i vernesaker. At dette legges merke til også utenfor landets grenser er morsomt og inspirerende, sier Trond Rødsmoen i Fortidsminneforeningen, som er tildelt EUs kulturarvsutmerkelse.
Publisert: 24.05.2019 kl 13:34
SAGENE: Fortidsminneforeningen er blant årets vinnere av EUs mest prestisjefylte priser innen kulturminnevern; De europeiske kulturminnepriser/Europa Nostras-priser 2019.
Foreningen hedres i kategorien Særlig innsats, for lang og vedvarende innsats for bevaring av norsk kulturarv, og særlig for alt den har gjort for å redde Europas siste gjenværende stavkirker og andre unike bygninger i tre. Videre får foreningen prisen for alt arbeidet som gjøres for å videreføre kunnskapen innen tradisjonshåndverkene i dag.
Juryen begrunner tildelingen blant annet med: «Mangeårig innstas for kulturarven - fra da foreningen reddet stavkirkene på 1800-tallet og frem til dagens rolle som «vakthund» på kulturminnefeltet.» I tillegg vektlegges foreningens satsing på å formidle praktisk bygningsvern til et bredt publikum og å styrke tradisjonshåndverkene gjennom programmer for unge håndverkere.
Les hele begrunnelsen på Fortidsminneforeningens nettside.

KULTURMINNEPRIS: Foreningens satsing på å formidle praktisk bygningsvern til et bredt publikum og å styrke tradisjonshåndverkene gjennom programmer for unge håndverkere, vektlegges i begrunnelsen. Foto: Fortidsminneforeningen
Holder til på Vøienvolden gård
Fortidsminneforeningen startet i Christiania i 1844, og avdelingen Oslo og Akershus er i dag den største av 18 avdelinger, med over 2000 medlemmer. Avdelingen holder til på Vøienvolden gård på Sagene, der det er en rekke aktiviteter gjennom året, fra faste arrangementer som Bygningsverndagen i september og Gammeldags jul i november, til Vern og unge - en annerledes skoledag for elever i Osloskolen som har vært prøvd ut med stor suksess. Her får elevene prøve seg på tørrmuring, lafting og vindusrestaurering.
At Fortidsminneforeningen får pris i kategorien Særlig innsats samme år som organisasjonen fyller 175 år er ekstra stas, mener styreleder i Fortidsminneforeningen, Margrethe C. Stang.
– Det er en stor ære å få denne prisen. Jeg velger å tro at vi får prisen både for bredden vår og for utholdenheten vår. Vi er ikke en smal spydspiss, vi er en bred medlemsorganisasjon med et stort samfunnsoppdrag - fra middelalderkirker til Y-blokka, fra byutvikling til håndverksopplæring. Og vi har holdt ut i 175 år, noe som gjør oss til en av Europas aller eldste kulturminneorganisasjoner. Det er fantastisk morsomt at det legges merke til og verdsettes. Jeg er stolt og rørt, uttalte styrelederen da alle vinnerne ble offentliggjort denne uken.
– Morsomt og inspirerende
– Det er svært gledelig at Europa Nostra med denne prisen anerkjenner det arbeidet vi gjør for å videreføre kunnskap innen tradisjonshåndverkene. Skal vi lykkes med dette, må interessen vekkes hos de unge. En ny stipendordning i 2018 for unge håndverkere som ønsker å få mer kunnskap om denne typen håndverk er et bidrag til dette, sier kommunikasjonsansvarlig Trond Rødsmoen til Sagene Avis.
Prisen er også en stor inspirasjon, fortsetter han.
– Vi har 7000 medlemmer, og mange av dem bruker deler av fritiden på foreningen, deltar på dugnader på Vøienvolden og de andre eiendommene våre og engasjerer seg i vernesaker. At dette legges merke til også utenfor landets grenser er morsomt og inspirerende.
Svært mye av håndverksaktiviteten i foreningen er muliggjort gjennom prosjektet Kulturminner for alle, med midler fra Sparebankstiftelsen DNB, forteller Rødsmoen.
– Med dette femårige prosjektet har foreningen fått en reell mulighet til å nå bredt ut til eiere av verneverdige hus, som kan søke både pengestøtte og råd. I tillegg holdes kurs og workshops for unge håndverkere og andre. Denne unike muligheten har allerede gjort en forskjell! Rundt 130 prosjekter i privat eie landet rundt har fått pengestøtte gjennom ordningen. Blant dem er Frogner kino som de siste årene er blitt kyndig restaurert.

SAGENE: Fortidsminneforeningen avdeling Oslo og Akershus holder til på Vøienvolden gård på Sagene. Foto: Fortidsminneforeningen
Fakta om prisen
- De europeiske kulturminnepriser / Europa Nostra priser ble etablert av EU-kommisjonen i 2002 og har siden vært ivaretatt av Europa Nostra.
- Prisen berømmer og fremmer «best practices» knyttet til kulturarv innenfor bevaring, forskning, frivillighet, utdannelse og kommunikasjon. På den måten bidrar prisen til en sterkere bevisstgjøring i befolkningen av kulturarven som en strategisk ressurs for Europas økonomi og samfunn.
- Siden starten har 502 prosjekter vunnet priser. Blant tidligere vinnere i Norge finner vi blant annet Eidsvollbygningen, Storfjordens venner og Blaafarveverket.
- Fortidsminneforeningen er eneste norske prisvinner i 2019, og ett av kun to skandinaviske. Totalt 25 priser i ulike kategorier ble delt ut.
- Den formelle overrekkelsen av alle prisene vil skje under Europa Nostras årlige kongress, som i 2019 er i Paris i oktober. Før det vil Europa Nostra også dele ut prisen under et arrangement i Norge. Dette kombineres med jubileumsarrangementet som allerede planlegges ved Kvernes stavkirke 24. august.
- Hvert år stemmes det i tillegg frem en publikumspris (Public Choise Award) som deles ut under kongressen. Avstemningen varer frem til 15. september 2019: https://vote.europanostra.org/
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!