ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

VIL TIL SAGENE: Eva Klatran er oppvokst på Sagene og håper på å få komme "hjem" igjen. Foto: Janina Lauritsen

Eva (87) lengter hjem til Sagene

Eva Klatran (87) bor på Skøyen, men har søkt om å få komme «hjem» til Sagene. Det er her hun vokste opp og har alle venner og bekjente. – Jeg vil være aktiv, sier hun.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2019 kl 23:02

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SKØYEN: Klatrans familie bodde på Grefsen da hun ble født, men flyttet til Torshov da hun var halvannet år gammel. Og her ble hun gjennom hele oppveksten.

Hun har mange historier å fortelle om bydel Sagene, og hun vil så veldig gjerne tilbake.

I dag bor Klatran på Skøyen terrasse Omsorg+, men hun trives ikke i det hele tatt. Hun har de fleste aktivitetene, vennene og bekjente på Sagene, derfor håper hun å bli flyttet til en Omsorg+-bolig her i stedet.

– Torshov og Sagene er mye mer sosialt enn vestkanten. Der er det alltid noen jeg kjenner, for eksempel på fortellerkaféen til historielaget. Når jeg møter folk der er de så blide og hyggelige.

Bruker 40 minutter til bussen

Det er ikke så enkelt for Klatran å reise fra Skøyen til Sagene. Pusten og beina er ikke hva de en gang var, og hun synes ikke at hun får mange nok TT-turer. Hun forteller at hun har 70 turer.

ANNONSE

– Jeg gikk til bussen på Skøyen her om dagen, jeg brukte 40 minutter fordi jeg må hvile med rullatoren min. Jeg får ikke mer rehabilitering og mister pusten etter 40-50 meter. Det er håpløst uten TT-turer. Jeg har hatt TT-kort i 20 år, man blir jo ikke bedre i løpet av de årene. På Sagene får jeg alt mer rundt meg, der er butikker og aktivitetene nære.

Hun har også søkt om Omsorg+-bolig i bydelene Nordre Aker og Bjerke, siden hun også har bekjente der. Men hun vil aller helst hit, det er her hun har flest minner og det er her det er enklest for henne å farte rundt til alt hun så gjerne vil være med på. Det er heller ikke en bydel som er så grønn og fin som Sagene, mener hun.

– Noen må løfte geværet

Klatran mimrer tilbake til ungdomsårene og hun har mange historier å fortelle lokalavisa. Hun syns det er gøy å se utviklingen i bydelen.

– Nå er det så moro å komme til Voldsløkka, det er flott at Sagene IF har fått klubbhus der. Mannen min spilte bandy for Sagene og jeg spilte mye håndball. Jeg spilte på det første håndballaget til Sagene, vi startet i 1945 og ble kretsmestere i Oslo i 1946.

Så gikk hun videre til Nydalen Skiklub.

ANNONSE

– Samholdet der er helt fantastisk. Vi holder fortsatt møter og skyter med luftgevær, selv om vi er 80-90 år. Jeg skyter, men nå må jeg ha noen til å løfte geværet for meg.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke besøkte de skyteglade damene i 2014

Vokste opp på Torshov og Sagene

Klatran og foreldrene flyttet en del. Foreldrene sa det aldri, men Klatran tror det var på grunn av økonomien. Selv om moren alltid skyldte på kulda.

Da de flyttet til Torshov for første gang, fikk de en leilighet med utsikt mot paviljongen. Og de hadde god plass med to rom og et kjøkken. Så, da Klatran var fire år, flyttet de til noe mindre med dårligere standard i Det Rivertzke kvartal. Da måtte de klare seg med 31 kvadratmeterer, med ett rom og sovealkove. Doen var på gangen og ble delt med naboen.

UTSIKT: Eva Klatran hadde utsikt mot paviljongen. Fotografert i 1937. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Musem.

Klatran ble i «Rivern» alle årene hun gikk på Sagene skole. Det var på denne tiden skolen var noe staselig, forteller hun. Det var da Anna Sethne satte i gang forsøksklasser. Hun snakker også varmt om sin egen lærer, Rebekka Selte. Det var tradisjon at de fikk boller, kakao og leste dikt på Henrik Wergelands bursdag.

ANNONSE

Artikkelen fortsetter under bildene

FEIRET WERGELAND: Dette er klasse 7 p i 1944. De danset ballett, opptrådte med skuespill og opplesning av spesielt Henrik Wergelands diktning. På Wergelands fødselsdag 17. juni var de illegalt hos Tove Mohr i Vallegata og opptrådte. Da fikk de varm kakao og hveteboller. Foto: Nerlien(?)/Oslo byarkiv


SAGENE SKOLE: Elevene ved Sagene skole hadde undervisning i provisoriske lokaler under okkupasjonen. Her er Randi Fjeld, Eva Nilsen og Marit Johansen utenfor undervisningslokalet i Biermannsgården, i 1944. Foto: Nerlien(?)/Oslo byarkiv

Krigen kom da Klatran var ni år gammel og gikk i tredje klasse. Under krigen hadde de skole i Biermannsgården, med hage, lekeplasser og arbeidsstue. Gutta fikk lære skomakeryrket og jentene lærte å sy.

Klatran flyttet fra Det Rivertzke kvartal i 1946. Da hadde familien igjen råd til å få en større leilighet, i Hegermanns gate på Torshov.

– På den tiden satte man inn annonser i avisen og sa hva man ville ha, så ble man enige om å bytte og fikk det godkjent fra kommunen.

Her ble de til 1950, så flyttet de til femte etasje i «Laksengården» på Bjølsen. Der ble det riktig velstand, de fikk bad med toalett og dusj, og en peis. Bare dette var stas!

ANNONSE

LES OGSÅ: Torshov i 1918: «Tænk bad i hver leilighet! Det er jo en herlighet, som ikke kan betales med penger»

Foreldrene ble boende helt til moren havnet på sykehjem og faren døde. Så overtok Klatran barndomshjemmet i 1997, etter å ha bodd i bydel Bjerke i 30 år.

– Men dette var i femte etasje uten heis, så jeg måtte se meg om etter noe annet da jeg fikk rullator i 2005. Jeg mistet motet da jeg kom hit til Skøyen.

Klatran har ikke bare vokst opp i bydelen, hun har også aner herfra, forteller hun videre. Bestemoren hennes ble født utenfor ekteskap, og faren var en del av familien på Bjølsen gård.

– Jeg stammer fra den familien, og det gjør også en annen beboer her (Skøyen terrasse Omsorg+, journ.anm). He he, vi har mye moro med det!

Ville gått i kirka hvis alle prester var som i Sagene kirke

– Min sønns tippoldefar var med på å bygge Sagene kirke. Men sønnen hans kunne ikke døpes der da, for kirken var ikke vigslet ennå, forteller hun og ler.

Selv er hun både gift og konfirmert i Sagene kirke. Hun ble også invitert til å snakke for menigheten.

– Organisten inviterte meg til å komme og snakke om 9. april og 8. mai (angrepet på Norge og frigjøringsdagen, journ.anm.) Den kirken er åpen og det er så mange hyggelige mennesker der av alle slag. Dit kan du gå for å få en kopp kaffe.

Historielaget hadde en vandretur til kirken for tre år siden. Der falt hun for den artige presten.

– Da sier jeg til damene «Ta bilde av meg, for her giftet jeg meg.» Så spretter presten opp og sier «Da må du jo ha en mann ved siden av deg» og tar rundt meg. Jeg fortalte ham at jeg ville begynne å gå i kirka hvis alle prestene var som ham.

Mottok Kongens Fortjenstmedalje

Klatran jobbet 50 år i postgiroen. Det er det ingen andre som har gjort, sier hun.

– Jeg har hatt en hånd med i all velferden i postgiroen. For det fikk jeg Kongens Fortjenstmedalje i 1997. Kong Harald hadde selskapet i ballsalen, og vi ble delt opp i ti og ti. Han spurte meg om pensjonisttilværelsen, og jeg sa det var herlig, for vi slipper å gå ut i snøen. «Men kongen må vel på jobb» sa jeg. «He he, jeg har jo nettopp begynt å jobbe jeg» svarte han da, sier hun og ler.

Men Klatran har ikke kommet seg til postgiroens veteranmøter de siste to gangene.

– Alt blir så mye enklere om jeg får bo på Sagene. Det er enkelt å komme til pensjonistmøtene derfra. Vi har gjort mye artig, he he. Gærne jenter! Og det er jo gøy å treffes igjen. Det er på Sagene jeg har venner og bekjente. Jeg vil være aktiv, jeg. Jeg har lyst til å bli 100 år!

Fikk avslag

Etter lokalavisens møte med Klatran mottok hun svar på søknadene sine. Hun fikk avslag på alle tre.

Hun har begynt å lete etter private leiligheter, men dette blir for dyrt.

– Det er ikke ledig i bydel Sagene, men det visste jeg nesten. Det var heller ikke plass i Bjerke, men det sto ikke noe om hvorfor jeg ikke fikk plass i Nordre Aker. Jeg håper på venteliste i bydel Sagene.

RIVERN: Eva Klatran bodde i Det Rivertzke kvartal mens hun gikk på Sagene skole. Her fra 1930. Foto: Ukjent person/Oslo museum


SKOMAKERSTUA: Klatran forteller at de hadde undervisninglokale i Biermannsgården under krigen. Her var guttene i skomakerstua og jentene lærte å sy. Det ble servert melk i skomakerstua, her fra ca 1940. Foto: Ukjent/Oslo byarkiv

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE