Sagene Avis

Fakta Beboerparkering

Bydelene Sagene og Nordre Aker får begge beboerparkering i 2018. Men det er mange regler å sette seg inn i, og informasjonen fra kommunen kommer først ukene før ordningen trer i kraft. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Når skal beboerparkeringen innføres der jeg bor? Kan jeg bare parkere i egen gate? Hvor kan gjester stå, og hvordan skal de betale? Vi har spurt Bymiljøetaten om alt du trolig lurer på om beboerparkeringen som kommer i Sagene og Nordre Aker til våren. <i>PS! Er du elbileier kommer det en god nyhet i denne saken.</i>

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE / NORDRE AKER: I løpet av høsten 2017 og første halvår 2018 innfører ni av 15 bydeler helt eller delvis beboerparkering (se faktaboks).

Vi har tidligere skrevet at hele Bydel Sagene, og enkeltgater i Nordre Aker (på Tåsen, Ullevål og Nydalen) får beboerparkering en gang i 2018.

Trykk her for å lese hvilke Nordre Aker-områder som får beboerparkering!

Pris

Hensikten med beboerparkering er å hindre fremmedparkering i boliggater, og sikre at de som bor der får benyttet seg av gateparkeringen. Prisen for beboerparkering er 3000 kroner i året for én bil, og den øker dersom du har flere biler. For næringsdrivende starter prisen på 6000 kroner i året for en bil.

Prissystemet for beboerparkering:


Da vi i høst spurte leserne hva de synes om prisene for beboerparkering, svarte 71,2 prosent at det er for mye, 16,6 prosent mente det er en rimelig pris, og 11,5 prosent syntes prisen er høy, men nødvendig for å redusere bilbruken i byen. 4 prosent svarte at de ikke kjører bil. (671 personer svarte på undersøkelsen, og den er ikke nødvendigvis representativ).

Starter trolig i mai

Reaksjonene har vært mange etter at vi i høst skrev om beboerparkeringen som er på vei. For mange er informasjonen helt ny. Og det er knyttet usikkerhet til når ordningen starter. På Bymiljøetatens nettsider står det at Sagene får beboerparkering «Våren/tidlig vår 2018», mens Nordre Aker kommer «Sen vår/sommer 2018».

Vi har derfor sendt flere spørsmål til Bymiljøetaten for å skape mer klarhet i når og hvordan beboerparkeringen skal innføres. Kommunikasjonsrådgiver Anne Sofie Durkis svarer i en e-post.

Kan man si noe mer konkret om når beboerparkeringen innføres i bydelene Sagene og Nordre Aker?

– Detaljert plan for lansering av beboerparkering for de bydeler som er planlagt vår/sommer 2018, vil bli utarbeidet i løpet av vinteren. Vi er avhengig av å kunne plassere ut P-automater i områdene, og telen i bakken må være borte når dette arbeidet starter. Vi regner med at Bydel Sagene kommer i mai og områdene i Bydel Nordre Aker 2-3 uker senere.

Kjøp av beboerkort

«Eksakt dato for oppstart i den enkelte bydel vil komme når vi nærmer oss. Det vil bli mulig å søke om beboerparkeringskort i god tid før ordningen innføres,» stpr det på Bymiljøetatens nettsider. I tabellen på siden er "god tid" stort sett et par uker for bydelene som får beboerparkering nå i høst. Deretter fra én måned til litt lenger for de neste bydelene.

Når vil det åpnes for å kjøpe beboerkort?

– For de bydelene som lanseres nå i 2017 har vi valgt å starte salg av beboerparkeringstillateser 2-3 uker før lansering. Vi vil gjøre en evaluering av dette og eventuelt øke tidsrommet fra vi starter salg til lansering, skriver Durkis.

Du kan parkere i alle gater i egen bydel

Når det gjelder kvalifisering til å få beboerkort: Holder det å ha adresse i Bydel Sagene for å få kort, eller er det avgrensninger i enkeltveier?


– Det er det enkelte bydelsutvalg som har bestemt om bydelen skal ha beboerparkering og hvor eventuelt ordningen skal gjelde. Hvor ordningen gjelder, varierer fra bydel til bydel. Noen bydeler som for eksempel Bydel Sagene har besluttet å innføre ordningen i hele bydelen, mens i Nordre Aker er det besluttet å innføre kun i enkelte gatestrekninger. Områdene i Nordre Aker ligger nord for Marienlyst/Adamstuen og er merket med lyseblått på dette kartet (ekstern lenke).

Hvem kan søke? – OBS! OBS! for elbileiere!

– For å kunne søke om beboerparkeringstillatelse må du ha folkeregistrert adresse i et område/gatestrekning hvor beboerparkering innføres og du må være eier eller medeier av kjøretøyet. Du kan også søke om du har firmabil eller leasingbil, er pendler eller student.

– Næringsdrivende og kommunale virksomheter med registrert adresse i en bydel som har fått permanent beboerparkering og med særlige behov for biloppstillingsplasser for egne servicebiler, kan også søke om beboerparkering. Virksomheten må da være registrert som eier av bilen, og bilen må være utstyrt og innredet på en måte som gjør at bilen i seg selv er et arbeidsverktøy.

– Har du HC-kort, elbil eller hydrogenbil trenger du ikke beboerparkeringstillatelse. Da er det vanlige parkeringsbestemmelser som gjelder.

Og hva er de vanlige parkeringsbestemmelsene for el- og hydrogenbiler?


«Elbiler og hydrogenbiler kan parkeres gratis på offentlig avgiftsparkering. Dette gjelder også beboerparkeringsområder.» Så da vet du det.

LES OGSÅ: I 2019 får Oslo totalt 60 bomstasjoner. Her kan du se hvor de foreslås plassert

Har du beboerkort kan du parkere i alle beoerparkeringsgater i egen bydel

Kan du med kort i Bydel Sagene parkere i HELE bydelen, eller bare der du bor? Og hva med dem som bor i Nordre Aker – kan de bare parkere i egen gate, eller i alle beboerparkeringsgater?

– Har du beboerparkeringstillatelse i Bydel Sagene kan du parkere fritt på alle P-plasser regulert til beboerparkering i hele bydelen. Har du beboerparkeringstillatelse i Bydel Nordre Aker kan du parkere fritt på alle P-plasser regulert til beboerparkering i «hele bydelen» som da er enkelte gatestrekninger i bydelen, svarer Durkis i Bymiljøetaten.

Du er ikke garantert plass

Er man garantert plass dersom man kjøper beboerkort? Hvordan kan man sikre seg plass i egen gate?

– Nei, en er ikke garantert plass, men vår erfaring fra prøveordningen er at beboerparkering fungerer etter hensikten. Det blir enklere for beboere å finne parkeringsplass i offentlig gate.

– Tillatelsen gir rett til å parkere fritt på P-plasser regulert til beboerparkering i bydelen du bor. Disse plassene er regulert slik at det ikke er noen maksimal parkeringstid, men man må se til bilen for eventuelle endring av skiltingen i gaten som ved for eksempel vårrengjøring, snøbrøyting eller gravearbeider.

Slik skal veien merkes

Hvordan vil gater og bydeler med beboerparkering bli merket/skiltet slik at bilister som kommer dit får informasjon?

– Det som gjøres i praksis når vi innfører beboerparkering er at eksisterende gratis/uregulert offentlig gateparkering avgiftsbelegges. Området skiltes og P-automater plasseres ut. I tillegg plasseres det også ut P-infoskilt som viser vei til nærmeste P-automat. Gatestrekninger med beboerparkering blir skiltet med parkeringsskilt som vist i eksempelet under. Eksisterende avgiftsplasser blir værende for å tilrettelegge for handel/sirkulasjon/service og vil fungere som tidligere med maks tid og P-avgift. Beboerparkeringstillatelsen er ikke gyldig på disse plassene.

Slike skilt vil bli satt opp i gatene med beboerparkering:

Slik skal gjester forholde seg

Hvor mye vil det koste for dem som ikke bor i gata/bydelen å parkere der?

– Gjester kan parkere i de samme områdene som beboerne mot å betale avgift. Det blir avgiftsparkering mellom kl. 09:00 og 20:00 på hverdager og lørdager. Det blir ikke maks P-tid, men det går kun an å kjøpe parkering for 24 timer av gangen.

– Forskriften angir at taksten skal følge gul sone, men at det skal være en progressiv takst slik at de siste timer er dyrere enn de første timene. Prisen er instrumentet for å redusere fremmedparkering i områdene. Tabellen under viser pris per time for gjesteparkering:

Hvordan skal disse betale for "gjesteparkering"?

– Gester kan betale for parkeringen på samme måte som ellers i byen; Parkeringsavgift kan kjøpes på mobil med appen «Bil i Oslo», Easypark-appen eller på Oslo kommunes P-automater. Alle P-automatene i byen skiftes nå ut område for område med nye billettløse automater. På de nye automatene må du taste inn registreringsnummeret på kjøretøyet når du betaler. Automaten skriver ikke ut P-billett, og du slipper å gå tilbake til kjøretøyet med P-billetten. Du kan be om kvittering for din parkering dersom du ønsker det.

Når får du informasjon

Hvordan vil de som bor i gater som får beboerparkering bli informert om ordningen, og hvor lenge i forkant vil det skje?

– De første tegnene på at det nærmer seg innføring av beboerparkering i et område er at det skjer ting ute i gatene. Vi plasserer ut skilt og nye P-automater i god tid før lansering av beboerparkering i område. Automatene og skiltene blendes frem til ordningen trer i kraft med blendingssekker med informasjon om at her kommer det snart beboerparkering og henviser til våre nettsider: www.oslo.kommune.no/beboerparkering for oppdatert informasjon.

– Minst to uker før ordningen lanseres i et område sender Bymiljøetaten ut informasjonsbrev til beboerne. Brevet kommer som E-brev (e-post) til de som har e-post/digitalpostkasse og til de som ikke har det sendes vanlig brev. Når vi åpner for å ta i mot søknader om beboerparkeringstillatelse i et område, annonseres det med kunngjøringsannonse i relevant(e) avis(er) og på bydelens facebookside.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...