ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Får daglige klager på slike avfallssekker

Og der var det noen som hadde satt fra seg byggeavfall, midt på gata. Foto: THORE PETTERSEN

– Gjennom Ruskenappen får vi daglige klager og tips på slike hensatte sekker, sier Rusken-sjef Jan Hauger. Når kommunene må rydde opp etter slappe innbyggere, blir det dyrt.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2017 kl 15:04

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Rusken forteller at det har blitt et stort problem med sekkene som bare dumpes rundt omkring, også på gateplan og fortauer.

Daglige henvendelser

– Gjennom Ruskenappen får vi daglige klager og tips på slike hensatte sekker. Bymiljøetatens entreprenører må hente flere av sekkene. Dette er meget ressurskrevende og koster kommunen mye penger, sier Rusken-sjef Jan Hauger. 
 

Han legger til:

– Disse sekkene kan man jo nå få kjøpt overalt. Det vi ønsker er at det skal bli en form for registrering av sekkene, slk som ved containere. De kan spores: hvem har leid eller kjøpt.

Han peker på at det som oftest er byggeavfall etter renovering av bygg og leiligheter i disse sekkene som bare blir plassert rundt omkring i byen, eierløse.

ANNONSE

Trafikkfarlige og brannfarlige

– De skaper også trafikkfarlige situasjoner for for eksempel gående med barnevogner, blinde- og svaksynte. I tillegg kan det være brannfarlig å plassere slike sekker overalt – inntil husvegger, noe jeg vet Brann- og redningsetaten er meget bekymret for, sier Hauger.

Tidligere i år omtalte også Sagene Avis et tilfelle av at slike sekker var satt inntil en husvegg i Bydel Sagene. Brann- og redningsetaten ble tilkalt. Politiet oppdaget avfall stablet inntil en boligblokk på Bjølsen.

 
Ansvarlig fikk pålegg om å fjerne det fra fasaden, men Brann- og redningsetaten er ikke sikre på om det har blitt gjort.
 
Brann- og redningsetaten i Oslo kommune ser ofte slike hendelser, og synes det er beklagelig.
 
– Folk tenker kanskje ikke på at slikt avfall som plasseres utenfor døra i nær tilknytning til boliger er svært brannfarlig. Tar dette fyr, kanskje ved at noen kaster en sigarett, kan det fort spre seg til leilighetene, sa informasjonssjef i Brann-og redningsetaten, Lars Magne Hovtun i saken fra i sommer.

Sender bilder til Brann- og redningsetaten

Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør i Brann- og redningsetaten tilføyer til Sagene Avis denne uka at denne problemstillingen har vart en stund.
 
– Vi får også flere henvendelser fra publikum om disse sekkene, også ved at folk deler bilder på facebooksiden til Brann- og redningsetaten. Men ikke alle disse sekkene utgjør noen umiddelbar brannfare, altså inntil eksempelvis bebyggelse, som saken dere refererer til fra i sommer, gjorde.

ANNONSE

Branninspektøren ønsker også at folk vurderer situasjonen.

– Vi er opptatt av at publikum selv utøver en viss indrejustis i sine borettslag og sameier, slik at de som benytter seg av slike avfallssekker avklarer dette med sine omgivelser. Det er mange tilfeller hvor slike sekker kun er til sjenanse og irritasjon. I slike tilfeller er det leverandør av avfallssekken eller Bymiljøetaten, hvis sekken står på offentlig grunn, som er rette instans å kontakte.
 
– Vi har mange forskjellige oppdrag, rundt 14.000 i året i hovedstaden, men rene vaktmestere er vi jo ikke, sier Folgerø Dalen.

Ligger lenge

Thore Pettersen bor i bydel Sagene. Han forteller at sekkene er overalt.

– Slike søppelsekker ligger rundt i bygatene over hele byen vår. På Torshov har jeg sett slike sekker flere plasser og de ligger ofte der i flere uker. Det ender jo med at kommunen må fjerne de. Noe av søppelet blåser ofte også ut av sekkene.

LES OGSÅ: Snart kan du bare glemme å komme med svarte søppelsekker til gjenbruksstasjonene

ANNONSE

Isekk

Lokalavisa har også vært i kontakt med Isekk AS, som er en av flere leverandører av slike sekker. Styreleder Frode Karlsen mener det kan bli vanskelig å gjøre sekkene sporbare.
 
– Man kan ikke nødvendigvis sammenligne en container og en sekk da det er to forskjellige produkter. Sekker selges flere steder, på nett, i butikker, bensinstasjoner og så videre, og det finnes mange forskjellige leverandører av sekker på markedet, ikke bare disse omtalte gule fra Isekk, sier Karlsen.  
 
– Men når det er sagt, vi skal gjerne være med å hjelpe myndighetene for å legge til rette for at flere leverer søppel dit det skal, og at brannfarlige situasjoner unngås, men det er jo uansett den enkeltes ansvar å rydde opp etter seg.

Han opplyser at kunder kan bestille henting av avfallet.

LES OGSÅ:

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE