ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

FHIs råd til russen

To dager før 17. mai i fjor sto denne gjengen i en rundkjøring ved Voldslakka. Hanna Englund tv., Thea Voss, Eline Ommen Askautrud, Jenny Hall Torgersen, Marie Green Dahle og Thea Voss, Hanna Undlien. Foto: Terje Pedersen/NTB

Årets russ må belage seg på en russefeiring preget av pandemi og smitteverntiltak. FHI kommer med åtte råd til russetiden.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2021 kl 16:57

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: – Vi ønsker alle avgangselevene i videregående skoler en god og trygg russetid. Vi vet at mange har ofret mye under pandemien, men vi ber likevel russen om å følge de viktige smittevernrådene også i russetiden, sier avdelingsdirektør Line Vold i en pressemelding.

Generelle råd for russetiden:

  • Ta en gratis test og bli hjemme hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon, er syk eller i karantene.
  • Hold god avstand til andre (minst en meter).
  • Vask hender eller bruk hånddesinfeksjon ofte. Bruk håndsprit før du deler ut russekort.
  • Ikke del flaske med andre.
  • Husk at det er mindre smitterisiko utendørs.
  • Alle må begrense hvor mange de er sammen med for å begrense smittespredning. For å ikke ha for mange nærkontakter, kan det være lurt å danne mindre, faste grupper som er sammen. For eksempel kan de som har buss sammen, være en gruppe, eller de som er sammen ellers. Ta likevel hensyn slik at ingen blir alene.
  • Unngå å ta med ungdom som ikke er russ, i buss, bil eller i gruppa, for å unngå smitte til andre skoler eller trinn.
  • Last gjerne ned Smittestopp-appen for å bidra til rask og god smittesporing dersom du eller andre utsettes for smitte.

Vold oppfordrer russen til å ta ansvar.

– Dersom det blir smittespredning i russekullet, kan det for eksempel medføre strengere tiltak på skolen eller i kommunen man bor i. Det kan også bli utfordrende å gjennomføre eksamen for dem som eventuelt havner i karantene eller isolasjon, legger hun til.

Ingen russe-vaksine

Senest for to dager siden sa smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til VG at vaksinering av russen kunne være aktuelt for å styre smittespredningen i samfunnet. Nå sier FHI til NRK at det ikke vil bli aktuelt før russetiden egentlig er over, melder NRK.

ANNONSE

– Det blir neppe aktuelt, i alle fall ikke før 17. mai. Det er først når vi har vaksinert alle ned til 45 år at vi skal se på rekkefølgen for dem mellom 18 og 44 år, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til NRK.

Indre Østfold kommune ba i forrige uke Statsforvalteren om lov til å vaksinere avgangselever i den videregående skolen for å stanse smitte. De ville bruke 550 vaksinedoser på russen, av de totalt 1700 dosene kommunen får neste uke.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE