ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Oppfordrer alle til å registrere seg:

Nå legges flesteparten av timene ut til booking, og mange doser er på vei

Sykepleier Torunn Ramsem Strand, lege Sukhmani Kaur Sandhu, sykepleier Laura R. Mahama og daglig leder Vitomir Samardzic forteller hvordan det går i Bjølsenhallen. Foto: Janina Lauritsen

– Vi oppfordrer alle til å registrere seg elektronisk. Jo flere som gjør det, jo flere ressurser sparer vi. Det blir enklere for folk også, da kan de tenke seg om når det passer for dem å ta vaksinen. Men de som ikke klarer å registrere seg elektronisk blir oppringt, ingen mister plassen sin, sier daglig leder ved Bydel Sagenes vaksinasjonssenter.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2021 kl 10:54

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: Det er nok mange i bydelen som sitter hjemme og lurer på når det er deres tur til å vaksineres.

Nå har Bydel Sagene begynt med elektronisk booking av time, hvor man booker både dose 1 og 2 samtidig. De som på forhånd har registrert sitt ønske om vaksinen elektronisk, vil få en SMS med forklaring om hvordan de går videre for å booke seg en time. Du registrerer din interesse via kommunens nettside.

– Vi er i en pilot sammen med Bydel Nordstrand. Folk har fått en lenke via SMS og valgt det som er tilgjengelig. Hvis alt fungerer greit, er planen å legge ut 80-90 prosent av timene til digital booking. De resterende prosentene spares til dem som ikke er digitale, sier daglig leder ved vaksinasjonssenteret, Vitomir Samardzic, til Sagene Avis.

Han påpeker at de lenkene bydelen sender ut på SMS ikke kan deles til andre personer. Den fungerer kun for mottaker, slik at det ikke vil være mulig å snike i køen.

ANNONSE

2562 doser er på vei

Per torsdag 22. april er det satt 5195 vaksinedoser i bydelen. 4465 doser er satt hos innbyggerne og 730 hos kritisk helsepersonell.

I uke 17 kommer 2562 doser av Pfizer-vaksinen til bydelen. Ca. 1900 av disse går til vaksinesenteret og ca. 650 til fastlegekontorene. Bydelen vil da vaksinere fra tirsdag kveld frem til mandag kveld i uke 18.

Samme uke starter også bydelen vaksineringen av gruppe 5, 6 og 7. I tillegg gir bydelen tilbud til dem som er igjen fra gruppe 4A og 4B og en del fra gruppe 8. Bydelen vaksinerer i utgangspunktet fra eldst og nedover i årskull, parallelt i de nevnte gruppene.

– Gruppe 8 er tatt med i piloten nå for å få nok elektronisk registrerte, det var ikke mange nok i de andre gruppene, sier daglig leder.

ANNONSE

Det er også beboere over 75 år som ikke er vaksinert ennå. Dette er fordi bydelen ikke får tak i dem, ifølge Samardzic. Han oppfordrer alle det gjelder til å ta kontakt.

– Vi ringer, undersøker hos pårørende, hører med fastlegen og sender brev. Alle i gruppe 2-4 som ikke har fått tilbud ennå, må ta kontakt med oss. Da kan man sende e-post til bydelen.

– Kunsten er å få tak i folk. Vi ringer fra et nummer folk ikke kjenner til, og da er det ikke alltid folk ønsker å svare, sier han og legger til at bydelen ikke vil offentliggjøre hvilket nummer de ringer fra, grunnet manglende kapasitet til å kunne bemanne telefonen om alle begynner å ringe. Vi håper på bedre kapasitet når det er digital booking.

I tillegg begynner fastlegene å vaksinere i uke 17. Men de fastlegene som ikke har mulighet til å begynne vaksinasjonen nå, sender sine risikopasienter til vaksinasjonssenteret.

Oppfordrer alle til å registrere seg

I dag er det over 40 ansatte i faste stillinger, i tillegg til ekstravakter, som går i turnus. Det er en kjent problemstilling i hele landet at det ikke er lett å skaffe nok ansatte, påpeker Samardzic. Foreløpig, om det skulle bli nok vaksiner til å kunne ha full kapasitet med tre åpne linjer på både dag- og kveldstid, er det for få ansatte i bydelens vaksinasjonssenter. Men da har bydelen en eventuell reserveplan, hvor folk fra bydelens egne tjenester midlertidig brukes.

ANNONSE

Daglig leder sier det likevel står bra til i dag:

– Det går veldig bra. Vi startet opp med helsesykepleiere fra helsestasjonen, og vi har ansatt helt nytt helsepersonell. Helsesykepleierne trakk seg da tilbake til sine faste jobber. Vi jobber godt sammen og hjelper hverandre. Noen jobber 100 prosent og noen har et par vakter i uka, men det er alltid to-tre til stede som jobber 100 prosent og kjenner alle rutinene godt.

Foreløpig er det kun tre-fire personer som har opplevd en negativ reaksjon etter å ha tatt vaksinen. Det skal ikke ha vært alvorlige reaksjoner, med unntak av én som ble hentet av ambulanse.

– Vedkommende kom seg og er nå i god form. Det er vi alle glade for, informerer han og fortsetter:

– Jeg tror de fleste er fornøyde med jobben vi gjør. Innkallingen er ressurskrevende og det er vanskelig å få nok folk til det, men jeg håper digital booking vil hjelpe oss. Det er ikke bare å ringe og si til beboerne «du har fått time», det er mange spørsmål som skal stilles. Dette tar tid, spesielt med de eldste.

ANNONSE

For å gjøre jobben for de ansatte enklere, oppfordrer han alle til å registrere seg elektronisk.

– Jo flere som gjør det, jo flere ressurser sparer vi. Og det blir enklere for folk også, da kan de tenke seg om når det passer for dem å ta vaksinen. De som ikke klarer å registrere seg elektronisk blir oppringt, ingen mister plassen sin.

Daglig leder skryter av vaksinasjonssenterets personell. Her sammen med Rashid Yasin, som tar imot beboerne som skal vaksineres. Foto: Janina Lauritsen

Skryter av de ansatte og frivillige

Samardzic skryter av de ansatte ungdommene og frivillige som tar imot beboerne og sørger for at de har det bra og vet hvor de skal.

– Vi har gjort oss avhengige av samarbeidet med de som styrer nede. Det er et veldig godt samarbeid!

Lege Sukhmani Kaur Sandhu, sykepleier Laura R. Mahama og sykepleier Torunn Ramsem Strand forteller lokalavisa at de har gode dager på jobb.

– Vi trives veldig bra her, det er et godt miljø og gode rutiner. Vi har tre forskjellige poster, vi trekker opp vaksiner, vaksineringsposten og registrerer folk.

Og de er veldig klare for å motta flere doser:

– Vi er klare for tre linjer!

Det er tydelig at beboerne som kommer for å vaksineres setter stor pris på helsepersonellet og jobben de gjør.

– Stort sett er alle takknemlige. I dag fikk vi blomster og i påsken fikk vi sjokolade nesten hver dag!

Warsame Isse er en av ungdommene som har fått jobb på senteret. Foto: Janina Lauritsen

Bydelene: Spriker mellom 5000 og 19.000 doser

Det er store forskjeller mellom antallet vaksinedoser bydelene har fått. Tall Sagene Avis har fått fra Helseetaten i Oslo kommune, viser at Sagene ligger helt sist blant bydelene med bare 5134 doser totalt. Bydel Alna i den andre enden har fått 18.844 doser. Disse er fordelt på både dose 1 og dose 2.

– Vaksiner fordeles ut fra befolkningstall, samt antall mennesker i de prioriterte gruppene. Utenom de seks bydelene som har fått ekstra doser grunnet stort smittetrykk, sier Samardzic.

Folkehelseinstituttet anbefalte i mars en skjevfordeling av vaksiner, slik at enkelte kommuner og bydeler i Oslo med høy smitte fikk inntil 20 prosent flere vaksinedoser enn kommuner og bydeler med lavere smitte. I Oslo er det bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand som får tildelt ekstradoser, i en periode fra 15. mars til 15. juni. Holden-utvalget anbefalte i april en større skjevfordeling, og mener det kan gi større lettelser i koronarestriksjonene raskere.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE