Sagene Avis
Seksjonsheader

Julekalenderluke 15:

Følg disse 7 tipsene, så går bakingen som smurt!

Her er noen tips for å hjelpe deg med baksten! Foto: Brød og korn/Pixabay

I årets julekalender kan du finne aktiviteter, tips, oppskrifter og litt ekstra hygge. Er du i rute med baksten? Disse tipsene kan nok hjelpe deg godt på vei!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

JULEKALENDER: Hver dag i adventstiden kommer vi til å legge ut en ny luke med noe hyggelig i Sagene Avis.

Kanskje vi har et godt tips til et arrangement du kan delta på den dagen, et koselig turtips, en god oppskrift eller noe helt annet!

Oppi alt stress og mas som fort kan komme hånd i hånd med julegavehandling, vasking og pynting, så må vi også ta oss noen pauser og bare nyte litt. Vi må jo få kjenne julestemningen på kroppen før selveste julaften, syns du ikke? Vi håper vi kan by på litt ekstra julefred, kanskje finner du både noe nyttig og hyggelig her!

Syv tips

Det nærmer seg jul med stormskritt! Og det kan nok bli hektisk før julefreden senker seg. Er du i rute med alt du skal gjøre? Har du kontroll på baksten eller kjenner du stresset komme snikende? Det er det ingen grunn til – om du skal bake bare ett, tre eller alle syv slag til jul, kan du finne noen gode tips her!

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, kan definitivt kalles en erfaren julekakebaker. Hun baker alltid de tradisjonelle julekakene, hos henne blir det ikke jul uten sirupssnipper, krumkaker og sandkaker.


I tillegg prøver hun alltid å bake ett nytt slag hvert år. Av de vi kaller de mer moderne julekakene har hun særlig fått sansen for byggcookies, som gir en god anledning til å få brukt bygg i baksten, forteller hun i en pressemelding.

Alle disse årene med julebakst har gitt Torunn Nordbø god kunnskap om hva som skal til for å lykkes. Nå deler hun sine syv beste tips med oss!

Følg disse rådene, så går det nok som smurt

1. Velg julekaker etter eget nivå

Det finnes enkle julekaker, og det finnes kompliserte julekaker. Selv om det er gøy å utfordre seg selv med nye oppskrifter, kan det være lurt å velge riktig vanskelighetsgrad – særlig hvis man er nybegynner.

Hvis man baker med barn, er det særlig viktig å velge julekaker det er lett å lykkes med. Kokosmakroner er en fin nybegynnerkake som både er enkel og god.


– Eksempler på kaker som er lette å lykkes med, er pepperkaker, serinakaker og kokosmakroner. Disse er også fine å bake sammen med barn. Så kan man heller dra til bakeren og kjøpe goro, smultringer eller fattigmann – som trenger spesielt utstyr og er litt vanskeligere å lage, sier Nordbø.

2. Vær nøyaktig med målene

Julekaker kan ikke bakes på slump. I motsetning til annen matlaging, der man kan improvisere litt med mengdene i ingrediensene, må man være nøye med målene når man baker kaker. Litt for mye smør eller litt for lite hvetemel kan gjøre at kakene blir paddeflate under steking.

3. Ikke gjør alt på én dag

Mange julekakedeiger må stå avkjølt over natten før de bakes ut. Det vil gjøre dem lettere å bake ut.


Sandkaker er et eksempel på en kake som vil være vanskelig å lykkes med om du har hatt hastverk og prøvd å gjøre alt på én dag. Har ikke deigen fått kjøle seg ned og hvilt seg nok, vil de bli vanskelige å få ut av formen.

4. Gjør kakene like store

For å sikre at kakene blir likt stekt, er det viktig at alle kakene på stekebrettet har lik størrelse. Hvis kakene har forskjellig størrelse, vil de store kakene bli for lite stekt og de små kakene bli for mye stekt. Pepperkaker kan godt ha ulik størrelse, men bør være like tykke.

5. Lær deg å kjenne ovnen din

Alle ovner er forskjellige, og steker ulikt. Du bør derfor betrakte temperatur og steketid i oppskriften som veiledende. Er du ikke så vant med å bake, bør du følge godt med på hva som skjer inni ovnen når kakene blir stekt. Tiden mellom ustekt og overstekt kan gå fortere enn du tror.


– Skriv gjerne ned dine egne justeringer på temperatur og steketid i oppskriften, så har du det til neste år, foreslår Nordbø.

6. La kakene bli helt avkjølt før du pakker dem bort

Kakene må avkjøles på rist lenge nok. Ellers risikerer du at kaker som skal være sprø blir seige, og kaker som skal være seige blir harde og sprø. Sørg for at de er skikkelig avkjølt før du pakker dem bort.

Husk også at forskjellige julekaker skal oppbevares på forskjellig måte – her finner du Opplysningskontorets tips for hvordan man best oppbevarer julekaker.

7. Finn en julekakevenn

Julebakst er hyggelig å gjøre i fellesskap. I tillegg er det mer effektivt, for de som har mye som skal gjøres før jul.

– Har du venner som også er glad i å bake, kan dere ta med hver deres deig til julekakeverksted og ha en hyggelig kveld samtidig som dere steker julekaker, sier Nordbø.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...