ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

– Før gravemaskinene var på plass og parken bare var et fjernt minne

Uteserveringen ved Soria Moria i forrige århundre. Foto: Ukjent/S.Gran Kortforlag/Oslo Museum

– Det var uteservering på Soria Moria restaurant. Vi hadde aldri vært der inne, men vi så den fine parken med de høye bjørkene når vi gikk over den grusdekte plassen, der jeg lærte å sykle, skriver Kristi Kinsarvik om det å vokse opp på Torshov.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 07.08.2017 kl 11:30

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: Debatten gikk heftig i sommer om Soria Moria, eller Kulturslottet som det også omtales som.

Heftig debatt

Det er flere utesteder i Soria Moria-konseptet. Ikke alle naboene er like fornøyde med alle serveringsstedene ved Soria Moria, på grunn av blant annet mye støy, les hele saken fra i sommer her.

I tillegg svarer også Ap-politiker i Bydel Sagene, Jørgen Foss, om saken - hans kommentar kan du lese her.

Mellom øst og vest

Kristi Kinsarvik har skrevet boka Barndom mellom øst og vest, og om det å vokse opp på Torshov på 1950- og 1960-tallet. I et arbeiderstrøk, der mange var i arbeid på Lilleborg fabrikker. Folk stemte på Arbeiderpartiet og var Skeid-supportere.

I boka nevnes også Soria Moria restaurant, og tidligere var det stor uteservering ved det kjente landemerket. Utserveringen (bildet øverst i saken) lå på baksiden av Soria Moria-bygget, mot Sandakerveien.

ANNONSE

«Det var uteservering på Soria Moria restaurant. Vi hadde aldri vært der inne, men vi så den fine parken med de høye bjørkene når vi gikk over den grusdekte plassen der jeg lærte å sykle. Der inne sto det små kafébord med stoler til, det var som en oase i byen som i alle fall jeg bare hadde sett utenfra.

Men en dag fikk vi greie på at den lille parken med uteserveringen ville bli borte. Det var vel det at det ikke lønte seg. Tomten var solgt slik at det kunne bygges hus på plassen.

Mor hadde selvfølgelig aldri satt sine bein der, men da hun fikk vite at uteserveringen skulle erstattes av et hus, syntes hun det var ille. Det var nok ikke noe vi kunne gjøre med denne forandringens vind som suste innover oss, men mor tok på seg sin fine kjole, og så gikk vi på uterestaurant for første gang.

Vi kom inn i hagen som jeg aldri hadde vært i før, gikk oppover den hellelagte hagegangen og fant et bord. Der satte vi oss ned, og da servitøren kom, bestilte mor kaffe til seg, brus til meg - og kake!

Det var første og siste gang. Det varte ikke lenge før gravemaskinene var på plass og parken bare var et fjernt minne.»

ANNONSE

Fra boka Barndom mellom øst og vest, Kristi Kinsarvik.

Mer historie

Lokalavisa var også i sommer i kontakt med avdelingsdirektør i Bydel Sagene, Morten Nordlie, som oppsummerte historien rundt Soria Moria.

– Siden 1928 har Soria Moria hatt en spesiell posisjon for alle på Torshov, og i Oslo ellers. Her lå Soria Moria kino, Deichmanske bibliotek, postkontor, butikker, restaurant og bevertningssted. I 1977 flyttet biblioteket til Sandakersenteret og Torshovteatret flyttet inn.

Soria Moria

Fra 1996 har huset vært Kulturslottet Soria Moria. I 2007 flyttet kinoen ut og Cosmopolite inn.

På 1980-tallet var Jazzalive lokalisert i bygget.

ANNONSE

– En sentral aktør for utviklingen av norsk jazz. Fra 1996 har Kulturslottet kunne tilby et bredt spekter av ulike kulturarrangementer, alt fra Urbane Cowboyer Soria Moria Art, Torshovnatt, Musikkfest Oslo til Bollywood, Kind of Blå - i samarbeid med stedet Blå, Oslo World Music festival og Stand up, ramser Nordlie opp.

Hva skjer

I 2001 startet Kulturslottet med noe de kalte – Torshov Club Nights. Kvelder hvor ulike DJs spiller plater.

– Denne tradisjonen ble videreført med Soria Moria Dancing fram mot 2010 og er nå et av arrangementene til Hva skjer. Dette er kulturaktiviteter som på ulike måter er støttet av bydelen, forteller Nordlie videre.

LES OGSÅ:

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE