Sagene Avis

Vanskeligtilte dyreeiere mister støtte:

– For mange er dyra klippen i livet

ANICURA: I 2019 fikk AniCura 200.000 kroner for å hjelpe bydel Sagenes vanskeligstilte dyreeiere. Disse midlene er nå kuttet. Her er tidligere bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap) sammen med klinikksjef (for tiden i barselpermisjon) Caroline Holtet. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

I fjor fikk AniCura 200.000 kroner i midler fra Bydel Sagene, for å hjelpe vanskeligstilte dyreeiere. Tilbudet ble en suksess, men i årets budsjett er det ikke satt av midler.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2020 kl 14:41

BYDEL SAGENE: I 2019-budsjettet bevilget Sagene bydelsutvalg (BU) 200.000 kroner til å dekke veterinærutgifter til vanskeligstilte dyreeiere.

Bakgrunnen var at BU påpekte at bydel Sagene har en høy andel innbyggere med lav inntekt. Kostnadene hos en veterinær blir fort høye, noe som kan være vanskelig å håndtere selv for en familie med normal inntekt. Dette resulterer ofte i at nødvendige konsultasjoner og behandlinger ikke kan gjennomføres, noe som går utover dyrenes velferd. I verste fall kan dette ende i en unødvendig avliving.

AniCura på Grünerløkka, tidligere Sagene, har flere år på rad arrangert en åpen dag, der de behandler dyr gratis for personer som ikke har råd til å betale for behandling. I bydelsutvalget 13. juni ble det vedtatt å gi disse midlene til AniCura på Grünerløkka, som skulle gå til behandling av bydel Sagenes vanskeligstilte dyreeiere.

Les mer om behandlingene i denne saken

I årets budsjett er disse midlene kuttet.

– Enormt trist

– Det at bydelen har bestemt seg for å ikke bidra økonomisk for å støtte behandling til dyr med vanskeligstilte eiere, syns vi er enormt trist. Vi har sett et enormt behov siden pengene kom på konto og vi har fordelt disse etter beste evne slik at vi kan hjelpe flest mulig, sier veterinær og klinikksjef Nina Morkemo.

AniCura påpeker at de har hatt et ønske om at folk skal bidra med en egenandel, slik at pengene rekker lenger og de kan hjelpe flere.

– Jeg har ikke helt eksakt tall på hvor mye som er igjen, men jeg vet at det snart er slutt. Dessverre er det nok flere som sårt trenger hjelp til alt fra helsesjekker, kastrering, vaksinering og lignende. Når pengene tar slutt må eierne betale alt selv. Dette vet vi at de har store vanskeligheter med og det er de også veldig ærlige på.

Morkemo forteller at de har fått god kontakt med mange, og kjenner både eiere og dyr godt nå.


– Det at vi ikke kan hjelpe på samme måte lenger, gjør at vi som veterinærer og dyrepleiere blir satt i en vanskelig situasjon i hverdagen vår.

– For mange er dyra klippen i livet

AniCura har fått pengestøtte fra Stianstiftelsen som de skal fortsette å behandle for. De har også planer om åpen dag igjen til våren, men én dag i året er ikke nok til å hjelpe alle vanskeligstilte, behovet er der hele tiden. Det er AniCura et tydelig bevis på nå når de har behandlet mellom 50 og 60 dyr med vanskeligstilte eiere på tre måneder.

– Jeg syns det er trist og frustrerende at ikke flere ser at dette er et problem. De har egne systemer som dette i England som fungerer veldig bra, og som hjelper vanskeligstilte ved at klinikken drives av fond og støtte fra stiftelser og folk med giverglede. Hvorfor skal ikke dette kunne fungere i et så rikt land som Norge med overflod?

Mange sier at hvis du ikke har penger, skal du heller ikke ha dyr. Det kan man godt være enig i, mener Morkemo, men sier realiteten er at folk som ikke har det lett på den ene eller andre måten søker trøst og støtte hos dyrene.

– For mange er det klippen i livet deres og den eneste grunnen til at de klarer å stå opp om morgenen! Hverdagen deres blir enklere og livet gir mer mening. De er så oppriktig glad i dyrene sine og det er rørende å se. For ikke å snakke om takknemligheten for hjelpen de får! Det har vært overveldende for oss. Jeg håper at vi kan formidle ut til alle som er engasjerte rundt dette til å bidra, hvis de kan.

Venstre ville videreføre

Denne tilleggsbevilgningen på 200.000 kroner foreslo bydelsdirektøren, før det altså ble vedtatt, å stryke i 2020-budsjettet, sammen med flere andre påplussinger BU vedtok over 2019-budsjettet. De fire partiene som er i posisjon i bydelen – MDG, Ap, SV og Rødt – har reversert flere av disse foreslåtte kuttene, for til sammen nesten fire millioner kroner.

Men pengene til veterinærbehandling har de ikke funnet, noe som har opprørt BU-representant Linn Skyum (V).

Venstre ønsket å opprettholde bevilgningen på 200.000 kroner også i 2020. Partiet foreslo å ta pengene fra bunnlinja i bydelen – eller å kutte ett BU-møte i 2020, med tilsvarende komitémøter, noe som alene ville gi en innsparing på 120.000 kroner, ifølge Skyum.

Hun mener ordningen er viktig av mange grunner.


– Først og fremst er det et tiltak som gjør enorm forskjell for de som benytter seg av tilbudet. Man kan jo bare tenke seg hvordan det er å måtte avlive sin beste venn fordi man ikke har råd til behandling, og spesielt når man kanskje ikke har det særlig bra i andre aspekter av livet heller. For det andre er det et godt dyrevelferdstiltak - det er viktig at dyrene våre har det bra, og det er fantastisk at de som kanskje ikke har råd til å sørge for det på egenhånd får muligheter gjennom denne ordningen, sa hun i forkant av BU-møtet i desember.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...