Bydelen forbereder seg på å åpne barnehagene
Og slik er smittesituasjonen nå
Bydelsdirektøren forstår mange er bekymret for å sende barna sine i barnehagen. Men han vet også at mange barn gleder seg til et litt mer normalt liv.
Publisert: 15.04.2020 kl 15:35
Sist oppdatert: 16.04.2020 kl 09:18
BYDEL SAGENE: Tirsdag i påskeuken varslet regjeringen at landets barnehager skal gjenåpne i perioden 20.-27. april, etter å ha vært koronastengt side 13. mars. Skolene skal åpne for elever på 1. til 4. trinn fra og med 27. april.
Allerede onsdag 8. april opplyste byrådsleder Raymond Johansen at Oslo vil jobbe for å følge de nasjonale påleggene, men at han er glad for at regjeringen likevel åpner for dialog med kommuner som kan ha særskilte utfordringer.
– Oslo er i en annen posisjon enn resten av landet. Det er nesten 700.000 mennesker som bor her. Osloskolen ha 90.000 elever. Vi bor tett på hverandre, sa Johansen 8. april. Oslo har hatt det største utbruddet av koronasmitte, og er kalt «episenteret» for smitten i Norge.
Mandag denne uka opplyste Johansen overfor TV2 at han ikke utelukker at det kan bli utsettelser i barnehageåpningen i Oslo.
– Hvordan Oslo skal håndtere åpning av barnehager og skoler vil vi komme tilbake til etter at de nasjonale føringene foreligger 16. april. Risikovurdering av smitte og spredning lokalt i Oslo vil selvsagt være viktig for hvilket tidspunkt vi gjenåpner kommunale tjenester som barnehager og skoler, sa han til kanalen.
Oppfordrer til å lytte til helsemyndighetene
Mange foreldre har gjennom mediene den siste uken uttrykt bekymring for at åpningen av barnehagene skjer for raskt. Barneombud Inga Bejer Engh sa i et intervju med Dagsrevyen mandag at foreldre må la seg styre av fakta, ikke frykt.
– Og at man holder hodet kaldt og lytter til de faglige rådene man får, sa hun til NRK.
På regjeringens pressekonferanse 7. april sa kunnskapsminister Guri Melby:
– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge på at åpningen skjer på en forsvarlig måte. De skal få god og tydelig informasjon om hvordan de skal begrense smittespredning. Jeg er glad for at de minste barna snart skal få komme tilbake til barnehagene og skolene.
– Det skal vi klare
Nå jobbes det med å klargjøre barnehagene i Bydel Sagene til åpning fra neste uke.
– Vi har selvfølgelig startet planleggingen av gjenåpning. Den viktigste delen av denne planleggingen er å organisere et barnehagetilbud som tar hensyn til og overholder helsemyndighetenes anbefalinger for å unngå smitte. Det skal vi klare. Det vil komme detaljerte veiledere for foreldre og for barnehagene, og det er da selvfølgelig viktig at disse følges, sier bydelsdirektør Morten Sanden til Sagene Avis.
OPPDATERT: Onsdag ble veilederen presentert. Les mer om den på regjeringens sider.
Forståelig nok er mange bekymret for å sende barna sine i barnehagen, fortsetter han.
– Samtidig vet vi at mange barn gleder seg til å kunne komme tilbake, møte venner og leke. Spesielt for de barna som ikke alltid har det så greit hjemme, vil det nok være fint å nå forsiktig kunne gå tilbake til et litt mer normalt liv.
Når det gjelder åpning av barnehager og etter hvert skolene generelt, vil kommunen sentralt komme med både det felles kommunikative budskapet og de sentralt besluttede tiltakene, legger direktøren til.
Tilbudene er uendret
Direktøren har tidligere fortalt Sagene at alle som skal ha hjemmehjelp får det, og at de primære tjenestene er i gang. Bydelen skal gi de tjenestene folk trenger både fysisk og psykisk. Som tidligere skrevet er helsestasjonen åpen, men man oppfordres til å ringe i stedet for å møte opp hvis man er usikker.
Bydelen stengte i mars ungdomsklubbene, familiens hus og åpen barnehage.
– I bydelen er situasjonen uendret når det gjelder tjenestene som er i normal aktivitet, og tjenester/tilbud som holdes stengt, sier Sanden og fortsetter:
– Hjemmetjenesten utfører sine tjenester på en god måte, og vi har foreløpig ikke hatt smitte eller karantene blant personalet som har påvirket kapasiteten.
23. mars åpnet bydelene egne feberpoliklinikker for pasienter som har fått påvist koronasmitte, eller har mistanke om smitte, om som har utviklet luftveisproblemer. Det er klinikken i SiO Helses lokaler på Universitetet i Oslo på Blindern, som dekker Oslo Nord – bydelene Sagene, Nordre Aker og Bjerke.
Her kan du lese hvor mange som besøkte klinikken de første åtte åpningsdagene.
Sanden sier bydelen fortsatt bruker relativt store ressurser på smittesporing, og at feberpoliklinikken er jevnt besøkt. I Bydel Sagene er det stort sett ressurser fra helsesektoren som nå blir brukt i andre helsetjenester. For eksempel er skolehelsetjenesten nå brukt i arbeid på feberpoliklinikken, i smittesporing og til å betjene informasjonstelefonen.
Smittesituasjonen i bydel Sagene
I Oslo er det per 15. april 1985 personer som har fått påvist koronasmitte. Det viser tall fra Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Smittede registreres på bydelen de har bostedsadresse. At totaltallet for Oslo er høyere enn tabellen under viser, kommer av at ikke alle smittetilfellene er sortert på bydel.
I bydel Sagene er det per 15. april registrert 119 smittetilfeller. Dette er opp fra 102 tirsdag 7. april. Fordelt per 1000 innbygger har Sagene smittetall på 2,7. Bydelen med flest smittetilfeller er Gamle Oslo med 202 tilfeller, mens det ut fra innbyggertall er Stovner som er hardest rammet. Her har 4,4 per 1000 innbygger fått påvist smitte. På grunn av at testing i stor grad forbeholdes helsepersonell og pasienter, viser ikke tallene totalbildet, men gir en indikasjon på geografiske forskjeller.
Kilde: Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS)
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!