Sagene Avis

SV lanserer Oslo-rapport:

Så store er forskjellene i bydel Sagene

FORSKJELLER: Oslo SV har lagt frem en rapport om forskjellene i Oslo. F.V.: Ordfører Marianne Borgen, Kari Elisabeth Kaski og Jørn Ljunggren. Foto: Janina Lauritsen

SVs rapport viser hvor store forskjeller det er mellom øst og vest i Oslo, og innad i bydelene. Tallene viser at det også er store forskjeller i bydel Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: Tirsdag 21. mai lanserte Oslo SV rapporten «Forskjeller i Oslo 2019. En by for de mange, ikke for de få.», på Internasjonalen i Oslo sentrum. Rapporten ble lansert av ordfører Marianne Borgen. Til stede var også stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski og forsker og forfatter Jørn Ljunggren.

I rapporten legger SV frem dokumentasjon som viser hvor stor ulikheten og forskjellene er i Oslo. Det presenteres statistikk for inntekt, formue, bolig, segregering, skole, fattigdom og arbeidsliv.

«Samlet gir tallene et tydelig bilde av at forskjellene i Oslo er for store, og viser at Oslo er en delt by geografisk. Innbyggerne på vestkanten har i snitt høyere inntekt, mer formue, større boliger, bedre skoleresultater, lavere arbeidsledighet og mindre fattigdom enn bydelene på østkanten. Samtidig ser vi også at det er store ulikheter innad i bydelene på vestkanten, og at fattigdom ikke kun eksisterer på en side av byen.» skriver partiet.

– Oslo har vært en delt by veldig lenge. Det som bekymrer oss er at forskjellene er økende. Forskjellene og polariseringen gjør noe med oss, det er farlig for et samfunn. Det er viktig at vi gjør noe med det. Vi må ha fokus på å bekjempe fattigdom og fokus på å bekjempe forskjeller, sa ordføreren.

– Når forskjellene øker i Norge, er det i Oslo vi merker det best. Et samfunn med store forskjeller har mer kriminalitet og mindre fellesskapsfølelse. Et samfunn med små forskjeller er noe alle tjener på, sa Kaski.


Hun fortalte også at hun mener vi må ha et mer omfordelende skattesystem enn vi har i dag.

– Øk skatten på formue, arv og de høyeste inntektene. De pengene skal vi bruke på å bygge ut velferden.

Enorme forskjeller i øst og vest

I Oslo bor landets rikeste og fattigste. Det er her vi opplever hvordan forskjellene slår ut og hvor urettferdig det er, fortsatte ordfører Borgen.

– Det er enorme forskjeller i formue mellom bydelene i øst og vest. Men det er også forskjeller innad i bydelene.

Formuen i Oslo er tydelig geografisk fordelt. Om lag 80 prosent av den prosenten med høyest formue, bor på vestkanten og har bodd der de siste tiårene. Østkant-bydeler er definert som Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkka, Sagene, Stovner, Søndre Nordstrand, Østensjø, Nordstrand. Vestkant-bydeler er definert som Frogner, Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og St. Hanshaugen.


Vil ha ikke-kommersiell boligsektor

En av de viktige driverne til de store forskjellene i Oslo er ifølge rapporten boligmarkedet.

«Det er direkte koblinger mellom hvor og hvordan folk bor, og levealder, folkehelse, fullføring av skolegang og mental helse. Å sørge for at alle har tilgang til en egnet bolig de har råd til, har vært en sentral del av norsk politikk etter 2. verdenskrig. Denne politikken er nå ikke lenger gyldig for store deler av befolkningen, fordi det er blitt for dyrt for folk å bo. Boligprisene i Oslo har i perioden 2003-2018 steget med 199 prosent, mens leieprisene har steget med 85 prosent. I samme periode har lønnsnivået bare steget med 72 prosent. Dette gjør det krevende for folk, selv med vanlige inntekter, å skaffe seg bolig. Høye leiepriser på utleieboliger gjør det vanskelig å opparbeide tilstrekkelig egenkapital. Korte leiekontrakter og dårlige boforhold skaper samtidig ustabile bomiljøer og utrygghet.»

En vanlig metode for å måle hvor vanskelig det er å få kjøpt en bolig er sykepleierindeksen. Eiendom Norge har utviklet denne indeksen hvor de beregner hvor stor andel av boligene i ulike byer en sykepleier med gjennomsnittlig lønn ville hatt råd til å kjøpe. I byer som Porsgrunn, Kristiansand og Ålesund ville en sykepleier fått et finansieringsbevis til å kjøpe flertallet av boligene. I Oslo, derimot, ville en sykepleier kun hatt råd til å kjøpe 5 prosent av alle boligene som er lagt ut for salg.

– Da jeg vokste opp var en bolig en trygghet og en rettighet. Fra midten av 80-tallet har boligmarkedet utviklet seg negativt for de fleste. Boligpolitikken er en forskjellsmaskin, sa Borgen.


Boligpolitikken kan ikke overlates til markedet alene, står det i rapporten. Gjennom et eget utbyggingsselskap, og sammen med andre parter som staten og boligsamvirker, vil SV at kommunen skal sørge for at også mennesker med lav inntekt og manglende egenkapital får råd til å kjøpe eller leie et hjem.

«Det skal legges til rette for ulike boformer og være en kombinasjon av ikke-kommersielle utleieboliger og ulike leie-til eie-ordninger. Disse boligene skal komme i tillegg til kommunale boliger, tilrettelagte boliger og studentboliger. Oslo SV vil stille som et av de viktigste kravene hvis vi vinner valget at kommunen i løpet av neste periode skal påbegynne arbeidet med realisering av minst 1000 slike boliger. På lengre sikt skal denne politikken danne grunnlag for en egen ikkekommersiell boligsektor.»

Satser på gratis aktivitetsskole

– Gratis AKS er en suksess. Og her har SV spilt en avgjørende rolle. Før vi begynte å styre i Oslo var Tøyen et godt eksempel. Det var så ille å se barn stå på utsiden av gjerdet og se inn på de andre barna leke. Og da vi innførte gratis AKS ble nesten alle med. 16.000 barn har nå gratis AKS. Og vi kjemper for at dette også skal gjelde 2.-4. trinn. Dette er en utjevnende og viktig del av vår politikk. Hvis vi får et borgerlig flertal, har Høyre lovet å ta bort dette, de vil behovsprøve blant de fattigste, sa Borgen.

Fra høsten 2019 vil det være innført gratis AKS på følgende trinn:

  • 1.-4.trinn: Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand
  • 1.-3. trinn: Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene og Bjerke (4. trinn fra høsten 2020)
  • 1. trinn: Østensjø, Nordstrand, Frogner, St. Hanshaugen, Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker

Deltagelsen på skoler der det er innført gratis aktivitetsskole har økt fra 70 prosent til 96 prosent fra 2015-2018. På enkelte skoler har økningen vært enda høyere.


Les også: – Hvis alle skal få ta del i leken, må det være gratis

Forskjellene i bydel Sagene

Det er også store forskjeller innad i bydel Sagene:

Gjennomsnittsinntekt etter delbydel

Bjølsen 382.000
Iladalen 441.000
Torshov 450.000
Sagene 452.000
Sandaker 472.000

Den laveste gjennomsnittsinntekten i en delbydel, er i Fossum med 284.000 kroner. Den høyeste finner vi på Bygdøy med 1.221.000 kroner.

Andel som ikke har fullført videregående opplæring:


Sagene 12 prosent
Sandaker 12 prosent
Iladalen 14 prosent
Torshov 16 prosent
Bjølsen 16 prosent

Sagene og Sandaker har lavest frafall i Oslo, mens Fossum har høyest med 48 prosent.

Barnefamilier som mottar sosialhjelp

Torshov 7,8 prosent
Iladalen 8,3 prosent
Bjølsen 9,8 prosent
Sandaker 14,7 prosent
Sagene 22,9 prosent

Holmenkollen har lavest andel, 0,7 prosent, barnefamilier som mottar sosialhjelp. Nedre Tøyen har høyest med 34,3 prosent.

– Er det mulig å endre utviklingen?

SV har lagt frem syv tiltak på kommunenivå for å snu utviklingen:

1. Omfordele til velferd ved bruk av eiendomsskatt
2. Gratis AKS til alle – i hele byen
3. Utvikle en ny boligpolitikk med en tredje boligsektor
4. Områdeløft
5. En skole der alle kan lære, lykkes og trives
6. Organisert arbeidsliv
7. Profittfri velferd

Du kan lese mer utdypende om tiltakene i rapporten på SV Oslos nettside

Ordstyrer Sunniva Holmås Eidsvoll, leder av Oslo SV, stilte Borgen, Kaski og Ljunggren et spørsmål om det er mulig å endre utviklingen.

– Selvfølgelig, men vi må ville det. Men hvis det utvikles mange parallellsamfunn, er det skummelt. Jeg møter ungdommer på vestkanten som syns det er skummelt å ta T-banen til Grønland. Vi må spille på lag med det statlige, det er begrenset hva kommunen kan gjøre med de store forskjellene, sa Borgen.

Kaski mente blant annet at vi må tørre å si at vi må ha mindre forskjeller enn i dag. Ljunggren var derimot litt mer pessimistisk.

– Det går an, men det har vist seg vanskelig å snu. Segregering kommer med en gang det er bydannelse. De rikeste har bodd mer for seg selv siden det kom byer. Oslo kan nesten ikke bli mer segregert enn det er i dag. Det er tunge prosesser å gjøre noe med.

Sagene og Oslo
Tallene i rapporten er hentet fra Oslo Kommunes statistikkbank, Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Eiendom Norge.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...