Sagene Avis

Søsken splittes i barnehagen:

– Forskriften må endres

Espen Andreas Hasle (KrF) Foto: Astrid-Therese Theisen/KrFU

Foreldre raser mot barnehageopptaket, som gjør at de må belage seg på å ha barna sine i forskjellige barnehager. – Hvis dette er konsekvensene av endringen av forskriften, mener jeg den må endres igjen slik at søsken blir høyere prioritert, sier Espen Andreas Hasle (KrF).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE: Sagene Avis skrev tidligere om foreldrene i Maridalsveien barnehage som fortviler over kommunens nåværende regelverk for barnehageopptak, og spesielt hvordan prioriteringen av bytteopptaket foran det ordinære opptaket får uheldige konsekvenser for familier med søskenprioritet.

I Maridalsveien barnehage ligger det an til at ingen småsøsken får plass til høsten.

Grunnen er at kommunen, gjennom en forskrift vedtatt av byrådet, prioriterer å tildele plasser til større barn som søker om bytte av barnehage framfor små barn med storesøsken i barnehagen. Åtte familier i Maridalsveien barnehage må dermed belage seg på å levere barna sine i to ulike barnehager fra høsten, fortalte foreldrene.

Her kan du lese Forskrift om kommunale barnehager, Oslo kommune

– Folk bytter barnehage innad i bydelen

– Forskriften har hatt til hensikt å ivareta familier som flytter, slik at familiene skal få en barnehageplass der de bor. Det finnes ingen dokumentasjonskrav til dette, slik det gjør for andre prioriterte grupper. Dette har medført at foreldre «shopper» barnehageplass innad i den samme bydelen, fortalte foreldrene videre.


Sigrid og Torkell Dobbe har to barn på tre og snart fem år i Maridalsveien barnehage, og en ettåring som er klar for barnehagen til høsten. De er én av syv familier som ønsker å få minsten med i samme barnehage som sine søsken, men det ser dårlig ut.

MARIDALSVEIEN BARNEHAGE: Alexander og Olivia Buhmann, Torkell Dobbe, Sigrid Køhn Dobbe, Karianne Rydstrøm, Marianne Van Der Wel og Linn Hoppestad Art-iam. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

– Alt er feil med den nye barnehageforskriften, og det ble påpekt i fjor. Man kunne gjort bedre, hvis det var politisk vilje til det. Vi må splitte barna i to barnehager, det er ille for oss foreldre. Det føles brutalt, og det er ikke bra for Tarjei. Han har begge søsknene sine der, han kjenner barnehagen og de ansatte. Det hadde vært en stor trygghet for oss hvis han gikk der. Vi forstår ikke at politikerne står med rak rygg og forsvarer dette, sa en opprørt Sigrid Dobbe.

Les hele saken her

KrF engasjerer seg i saken

Oslo KrF har vært informert om situasjonen i Maridalsveien barnehage, noe som førte til at de i forrige uke sendte et spørsmål til byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), om saken, forteller Vegard Heldal, kommunikasjonsrådgiver for Oslo KrFs bystyregruppe.

«I sak 278/17 ble det vedtatt en ny forskrift om kommunale barnehager i Oslo kommune, hvor blant annet § 6 om opptak ble endret. Barn som søker om bytte av barnehage fra august er prioritert foran barn som har søsken i den ønskede kommunale barnehagen. Vi har vært i kontakt med foreldre som mener dette er en urimelig prioritering og at det i årets opptak er forholdsvis få søsken som blir nedprioritert til fordel for barn som søker bytte av barnehage. Vil byråden vurdere å foreslå endringer av forskriften før neste års opptak? Hvis det er få barn dette gjelder i årets opptak, hvordan stiller byråden seg til å gjøre unntak for disse familienes barn i årets opptak?»


De venter fortsatt på svar.

– Forskriften må endres

Oslo KrFs førstekandidat til bystyret, Espen Andreas Hasle, er blant dem som har latt seg provosere av praksisen. Han er tydelig på at dette er en sak Oslo KrF er forberedt å kjempe for. Han mener forskriften må endres og at det må ses på muligheter for å gjøre unntak for familiene som rammes av dette ved årets barnehageopptak.

– KrF har stilt et skriftlig spørsmål til byråden hvor vi spør om hvor mange søsken som blir nedprioritert i årets barnehageopptak. Hvis dette urimelige utfallet gjelder et begrenset antall familier bør det være mulig å gjøre unntak eller på annen måte finne gode løsninger for disse familiene i årets barnehageopptak, sier Hasle til Sagene Avis.

Han forteller at han selv har opplevd hvor krevende det er å ikke få plass til barna sine i samme barnehage, og vet hvordan det kan gjøre en travel hverdag enda travlere.

– For barna det gjelder, vil det være en stor trygghet å få gå i samme barnehage hvor storesøsknene allerede går. Dette vil også gjøre det mye lettere for foreldrene, som slipper å levere og hente barna i forskjellige barnehager. Hvis dette er konsekvensene av endringen av forskriften, mener jeg den må endres igjen slik at søsken blir høyere prioritert i barnehageopptakene.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...