Sagene Avis

Forvandlingen!

Store Sandaker gård på Torshov slet med bomiljøproblemer og mye rus og bråk i uterommet. Nå har gården blitt et bedre sted å bo. Her byråd Inga Marte Thorkildsen og Khawla. Foto: Kikkut/Anna Vaagland

Slagsmål, alkohol, rus, knivstikking, hyppige politibesøk og bråk, var vanlig i bygården. Nå er ting helt annerledes.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.01.2018 kl 21:28

TORSHOV: Store Sandaker gård på Torshov slet med bomiljøproblemer og mye rus og bråk i uterommet. Nå har gården blitt et bedre sted å bo.

Høsten 2017 viste Khawla (12) daværende byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen, hvordan det har blitt bedre og tryggere å bo i Store Sandaker gård på Torshov.

Artikkelen er beboermagasinet BoBra, og Sagene Avis gjengir saken i sin helhet.

Slagsmål, alkohol og rus

– Jeg har sett mange ting med mine egne øyne som er veldig skummelt, og som jeg ikke burde ha sett. Khawla forteller om da hun så en mann som hadde blitt knivstukket.

Hun forteller Inga Marte om oppveksten i Store Sandaker gård. Slagsmål, alkohol, rus, knivstikking, hyppige politibesøk og bråk er ord som går igjen.


– Vi barn burde egentlig ikke oppleve sånt. Barn burde ikke ha det sånn, sier Khawla.

Bomiljøproblemer og begrensninger

Store Sandaker gård har lenge slitt med bomiljøproblemer.

– Det eneste stedet vi kunne leke, var helt nede der i kroken, hvor foreldrene våre kunne se oss, og passe på. Khawla peker mot den nedre delen av gårdsrommet.

Hun forteller hvordan de ofte fant sprøytespisser i bakgården. Takket være bystyret, bydelens bomiljøarbeidere, beboerne og Boligbyggs medarbeidere med ansvar for å følge opp gården, har det skjedd store endringer det siste året.

Fra å være et uterom hvor barna ikke turte å oppholde seg, og bærbuskene ofte ble brukt som toalett, kan Khawla nå fortelle om en ny situasjon.

Tryggere

– Det har blitt mye bedre, nå føler vi oss tryggere og det begynner å komme flere mennesker ut, sier hun engasjert.

Inga Marte nikker bekreftende: – Når det er trygt for barn, er det trygt for alle.

Bomiljøløft og fysiske tiltak

Inga Marte er på besøk i Store Sandaker gård for å se hvordan tildelte midler har blitt brukt til fysiske tiltak for et bedret bomiljø.

I august 2016 satte beboere, Boligbygg og Bydel Sagenes bo- og nærmiljøteam i gang et felles arbeid for å bedre bomiljøet i gården. Boligbygg satte av midler til fysiske tiltak for et triveligere uteområde, og bystyret vedtok i mai 2017 å sette av midler til en bomiljøsatsing.


Oppgradering av sandkasse og trappeoppganger, bygging av sykkel- og barnevognparkering, innkjøp av ny sklie, vippedyr og ballbinge, installering av nye søppelbrønner og LED-belysning i uterommet er blant tiltakene som er gjort.

Som et resultat har uterommet gått fra å være et sted beboerne hastet forbi, til å bli en bakgård for sosiale sammenkomster og aktiviteter for barna.

– Vi pleier å ha grillfester og sånn her. Det har blitt mye finere, forteller Khawla.

Samarbeid mellom barn og voksne

Barna har i stor grad vært involvert i arbeidet som er gjort for å bedre forholdene og har en egen komité for barn og ungdom.

– Barn har veldig mye å komme med. Veldig mange tanker og ideer og mye fantasi som voksne kanskje har glemt, sier Inga Marte.


Khawla forteller hvordan barna i gården gjennom hele prosessen hadde egne ønsker og ideer, og at de voksne har vært flinke til å lytte. Den nye ballbingen har blitt en viktig arena for sosiale aktiviteter blant beboerne.Også bordtennisbordet er populært.

– Vi heier på begge lagene og støtter hverandre.

På spørsmål om hva som er det viktigste for å føle seg trygg, svarer hun at det må være å bli kjent og gjøre ting sammen.

Engasjement blant beboerne

Store Sandaker gård er et levende bevis på at det nytter å engasjere beboerne. De sitter på viktige erfaringer og vet bedre enn noen andre hva som er viktige aspekter for endring for å oppnå trivsel og samhold.

Takket være stort engasjement og viktige innspill fra beboerne har Store Sandaker gård gjennomgått vesentlige forandringer det siste året. Før var det ingenting her.

Khawla er ikke lenger redd for å ta med seg venner hjem, og forteller om et mer levende uterom, som brukes av både voksne og barn.

I gården har beboerne dannet en gårdskomite med flere undergrupper. Mange beboere bidrar og skaper trivsel i gården, blant annet gjennom sosiale arrangementer, planter i uteområdene og felles turer i skogen.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...