Sagene Avis

Parkene rustes opp:

Fra grå ballplass til grønn oase

SANDAKER BALLPLASS: Her skal det bli grønt og flott, med blant annet spill, utekjøkken og danseplatting. Foto: Janina Lauritsen

Sandaker ballplass rustes opp til en grønn møteplass med aktiviteter for store og små. Det arbeides også med både Haarklous plass og Iladalen parkøkologisk senter, her kan du se hva som skjer fremover!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2019 kl 12:38

BYDEL SAGENE: Sandaker ballplass, som ligger på baksiden av Sandaker senter, blir i disse dager rustet opp. Plassen går fra å være en asfaltert og relativt tom plass, til å bli en «grønn oase» med noe for både yngre og eldre.

Målene med oppgraderingen og medvirkningsprosessen med beboere er:

  • Skape en grønn oase for samvær og bevegelse
  • Skape en attraktiv møteplass på tvers av generasjonene
  • Gi økt trygghet på ballplassen og tilgrensende områder
  • Styrke den lokale eierskapsfølelsen til anlegget gjennom aktiv medvirkning

Det som skal bidra til at uterommet blir en oase er, foruten nye vegetasjonsinnslag, variasjon i farge- og materialbruk i nye, mangfoldige bruksrom. Det er lagt vekt på bestandige, miljøvennlige materialer, gjenbruk av materialer og en benk formet etter Akerselvas kontur som en identitetsstyrkende og lekent parkelement, står det i planene.

Planen var i utgangspunktet at det meste skulle være ferdig 5. juli, men ulike skjær i sjøen vil gi noen forsinkelser, forteller park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud.


– Men vi holder fast på at vi planlegger et større åpningsarrangement i slutten av august, når skolene er åpne igjen og de fleste er tilbake i byen.

Dette kommer på plassen

Gangstier

Hovedgangstien (markert rød i plantegningen) går diagonalt gjennom det nye uterommet. Den skal bidra til å minske kryssende trafikk på fellesarealet og med det skape en bedre trafikal situasjon mellom gående og kjørende til boligene. I tillegg skal hovedgangstien styrke uteplassen «torget» som en naturlig møteplass for gående og syklende. Belegget er slett, trinnfritt og sklisikkert av hensyn til rullator, rullestol og barnevogn.

Sykkelbane


Denne legges i løpeforbandt med skarp kantavslutning mot gress. Der sykkelbanen krysser hovedgangstien lages en fotgjengerovergang.

Snuplass/parkering

Det skal ryddes i atkomstforholdene til Sandakerveien 61. Det skal være kjørbar gangvei langs hele blokken. For å slippe kryssende ganglinjer fjernes fortau langs veien mot øst, og erstattes av parkeringsplasser. Fortau/ganglinje kan vurderes senere på vestsiden av veien langs gelenderet.

Det lages en snuplass ved inngangen til Sandakerveien 61. Snuplassen kan også brukes som parkeringsplass for HC. Det lages 2 vanlige parkeringsplasser nedenfor snuplassen.

Torget


Torget er en naturlig møteplass for gående og syklende, og uterommets hjerte. Det er utformet som en åpen plass som kan romme ulike aktiviteter, eksempelvis markedsdag, 17. mai feiring, ball-lek eller et sted der man bare kikker på livet, som er en viktig funksjon for et utendørs fellesrom.

Plassen rammes inn av ulike brukssoner som innbyr til forskjellige aktiviteter; det er sitteplasser og dyrkingsbed i vest, et utekjøkken mot nord og dyrkingsbed med sittebenk mot øst. Midt på er det en plass til å danse. Plassen avgrenses mot øst av gangveien, og mot syd-øst av en petanquebane.

Danseplatting

Som en avslutning på Petanquebanen legges det en «danseplatting» som en utvidelse av hovedgangstien.
Denne plassen kan også fungere som en scene hvor torget er salen, en danseplass eller et «gulv» for andre aktiviteter.

Portaler


Det plasstøpes betongfundament for oppsett av to portaler, som markerer inngangen til den nye grønne oasen, i hver ende av hovedgangstien.

Disse utformes som små tårn i tre med fire hjørnestolper og saltak. Portalene blir et stativ for innsektshotell, fuglemat, fuglekasser og andre ting som kan øke det biologiske mangfoldet på plassen.

Petanquebane

På syd-øst siden av torget skal det være en petanquebane, på 4 x 15 meter. Banen skal ha en opphøyet kant på tre sider, og med tilnærmelsesvis terskelfri inngang fra kortsiden mot nord.

Sykkelparkering/bod

Det skal lages en overdekket sykkelparkering og en bod på vestsiden av ballplassen. Boden skal ha plass til sykkelparkering og rullestoler, og en bod med dør mot nord.

Trimapparater og trampoliner

Det settes opp tre typer trimapparater for alle aldre inkludert seniorgruppen, og to runde trampoliner som graves ned i gresset.

Sykkelstasjon og drikkefontene

Det skal monteres en sykkelstasjon som plasseres langs «grønn rute» og gang-/sykkelveien som avgrenser plassen mot nord.

Drikkefontenen plasseres i nærheten av vannet ved skøytebanen og på enden av utekjøkkenbenken. Her er det også mulig å koble til vannslanger for vanning om sommeren.

Bed

Det skal lages høybed til dyrking av nyttevekster. Bedene skal kombineres med sittebenker inn mot torget med sitteflater i tre.

Felleshage/park/staudebed

Det skal lages et staudebed som et skille nord-vest på plassen. I bedet er det flerårige nyttevekster, fruktbusker, frukttrær og spiselige stauder, som rabarbra, solhatt, jordskokk og markjordbær.

Kjøkkenbenk

På torget skal det være et utekjøkken. Utekjøkkenet lages med enten vanger i gjenbruksstein, eller støpte betongvanger. Vangene på endene skal dekke kanten på benkeplaten slik at det ikke er eksponerte skarpe kanter. Benkeplaten skal være en steinplate i skifer.

Akerselva-benk

Benk utskåret etter Akerselvas vannkontur. For Sandaker ballplass er det valgt et elvestrekk som går forbi Sandaker mot Sagene.
Benken er et identitetsstyrkende og lekent parkelement. Stedsnavn kan risses inn i benken for å vise hvilket elvestrekk den representerer. Benken gir muligheter for hvile, et sted å sitte ned ved isbanen og til lek for barn – samtidig som utformingen er en referanse til stedlig bynatur.

Isdam og steinlabyrint med elvegrus

Isdammen ligger som en forlengelse av steinlabyrinten med elvegrus. Denne landskapssekvensen bindes sammen av felt med høytvoksende og tuedannenede gressarter. Innimellom gresstuene legges elvegrus og større tråkksteiner. Gresset plantes i grupper og skal gi et naturpreget og villere uttrykk til dette området, samt en romlig inndeling som er åpen og lett. Gresset vil vokse opp om sommeren, samtidig som de gule aksene er dekorative om vinteren.

Haarklous plass

STENGT: Biten av Kyrre Grepps gate som deler Haarklous plass i to er stengt. Beboerne har kommet med forslag til kortsiktige og permanente tiltak. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Sagene Avis har også tidligere skrevet om den avstengte biten av Kyrre Grepps gate, som deler Haarklous plass i to. I mai inviterte Bydel Sagene til idédugnad for å finne ut av hva som kan gjøres med den stengte delen av Kyrre Grepps gate, som går gjennom Haarklous plass, i sommer/høst slik at området blir enda bedre. De ville også vite hva folk ser for seg at arealet kan brukes til på sikt.

Her kan du lese forslagene beboerne kom med i møtet

– De kortsiktige tiltakene som skal gjelde fram til årsskiftet, vil bli prioritert og besluttet hos oss i neste uke (uke 24, journ.anm), etter innspill fra beboermøte og møter i bydelens ulike råd. Utførelsen vil avhenge av hva vi lander på, men det er ønskelig å få noe på plass så snart som mulig. Greier vi det innen fellesferien starter, blir vi tilfredse. Alternativt blir det i august, sier Nakkerud.

De langsiktige grepene vil naturligvis avhenge av reguleringssaken, så der er det foreløpig ikke et tidsperspektiv.

Iladalen parkøkologisk senter

Bydel Sagene søkte om midler til å gjøre om Iladalens nedlagte barnepark til Iladalen parkøkologisk senter, for å skape en attraktiv møteplass med grønn praksis.

Bydelen ønsket også her å engasjere beboerne så mye som mulig i drift og utvikling av prosjektet, for å skape eierskapsforhold og engasjement som kan være avgjørende for at senteret blir brukt og tatt vare på. Det ble i mars invitert til åpent idémøte for beboerne rundt Iladalen park.

Her kan du lese om møtet med beboernes ønsker og forslag , samt hva bydelen så langt hadde tenkt i prosjektet

– Vi er nå smått i gang med å ta i bruk den tidligere barneparken i Iladalen, sier Nakkerud.

DYRKERE: Her er halvparten av dyrkerne som nå er tildelt et lite areal i de fire høybedene bydelen har anlagt her. Foto: Bydel Sagene

– I utgangspunktet er bedene tilpasset eldre og rullestolbrukere, men siden vi var litt sent ute med oppstarten der i år, jorda kom i kassene for en drøy uke siden, har vi nå kun én ufør dyrker. Før neste sesong vil vi forsøke å rekruttere dyrkere fra primærmålgruppa. Så får vi finne andre arealer for dagens glade dyrkere.

Framover kommer det noen flere tiltak:

  • Fjerning av gjerder
  • Planting av frukttrær og bærbusker
  • Parkbord med benker tilpasset rullestolbrukere

Parallelt jobber Bydel Sagene med planprosessen for oppgradering av huset og området. Det omfatter blant annet en forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten.

Lokalavisa følger arbeidene og vil oppdatere saken.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...