ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Fra steinalderen til Storo

Det er har skjedd en del i Storo-området gjennom mange år. Foto: SAGENE AVIS

Hørt om Store O og Lille O, som ble til Storo og Lillo?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2017 kl 08:51

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

STORO: Fra boka Nord i Aker gjennom 10.000 år: «I trakter. Foruten flere funn fra Maridalen finnes det funn både fra BreUniversitetets oldsakssamling finnes det for øvrig flere steinaldergjenstander fra vårekke, Grefsen, Disen, Grefsenåsen og Storo, bl.a. der nåværende Storo Storsenter ligger.»

Altså tusenvis av år før Kristus.

O-gården

Det er lite som minner om steinalderen ved Storo, noen tusen år senere. Yrende liv, T-bane, trikk, buss, trafikk, bensinstasjon, sportsbutikk, bank, og ikke minst byens største kjøpesenter, Storo Storsenter, med mange butikker, restauranter, egen skøytebane og treningssenter.

Hva skjedde på veien?

ANNONSE

Noen historikere mener at den store O-gården, opprinnelig kan ha dekket hele området øst for elva, fra morenen ved Maridalsvannet til fjordbunnen. O-gården skal også ha vært den eldste av gårdene i Aker-området.

– Det passer bra. For det kan ha vært her, på O (av å, elv) det begynte. Historikerne tror at O var én av en håndfull urgårder i Oslo, gårder som de andre gårdene senere er skilt ut fra, skriver Historielaget Kjelsås-Grefsen-Nydalen i den nye guiden deres «KulTur», forfattet av Stein Erik Kirkebøen.

Videre står det:

– Akkurat når den første bonden begynte å rote i jorda på O, er det ingen som vet. Kanskje så tidlig som i år null? Gården dukker for første gang frem fra historiens mørke i 1279. Så kom eierne på rekke og rad. bønder og byfok i skjønn forening.

ANNONSE

Storo og Lillo

Historien forteller også om O-gården som etterhvert ble delt i to, til Store O og Lille O. Senere ble disse til Storo og Lillo.

Mindre og mindre jordbruk på 1900-tallet. Det siste som var igjen av aktivitet fra Storo-gårdens dager, var ei smie hvor man kunne få skodde hester, i 1950, på nedsiden av Storokrysset, forteller KulTur-guiden videre.

INTERESSERT I LOKALHISTORIE? Les alle våre lokalhistoriske saker i Nordre Aker Budstikke!

Foss Jernstøperi

ANNONSE

En annen smie, var bedriften som begynte som smedforretning ved Øvre Foss på Grünerløkka.

– I 1880-årene ble bedriften utvidet til støperi. Rundt første verdenskrig ble Foss jernstøperi lagt til Storo gårds jorder. Det meste av fabrikkanlegget til det mekaniske verkstedet inklusive kontorbygningen står fremdeles intakt, og den gamle støperihallen til Foss inngår i bygningsmassen til Storosenteret, skriver industrimuseum.no.

I 1979, så det imidlertid mørkt ut for Foss Jernstøperi, men bedriften ble reddet av offentlige midler, som det står i avisartikken fra 1980.

Skyter rett på direktøren

«Vi åpner med å skyte rett på den nye administrerende direktøren, Edv. Holmen-Jensen», skriver journalisten i saken.

– Har vi her enda ett tilfelle hvor man har kastet gode penger etter dårlige?

ANNONSE

Holmen-Jensen forsvarer seg, og forteller om økt omsetning og trua på at dette skal nok gå bra!

«Gigantisk stormarked»

Likevel, historien gjentar seg, de store og nye overtar de små og utdaterte. Høsten 1983 ligger søknad på Oslos kommunes bord om et såkalt «gigantisk stormarked» i de tidligere lokalene til Foss Jernstøperi. Grosserer Einar Staff og Staffkjeden står bak forslaget.

– Staffkjeden har all interesse av å gå stille i dørene til siste sandkorn er strødd!, skriver journalisten i Arbeiderbladet samme høst.

Og viser til at et nytt kjøpesenter, eller «stormarked», på 4500 kvadratmeter nok vil føre til en mangedobling av trafikken, og nok gå utover kundene til småbutikker i nærheten.

Forbigått

Daværende bydelsutvalg uttalte også til Aftenposten senere samme høst at de følte seg forbigått.

– Bydelsutvalgene får være med å bestemme navn på aldershjem og desslike, men når det gjelder noe så viktig som et stort varehus i vårt boområde, ja da er det ingen som spør oss! fyrte leder av utvalget for daværende bydel 33, Grefsen-Kjelsås-Nydalen, Erik Danielsen av i avisa.

Historien gikk sin gang, og 4500 kvadratmeter med butikker bygget rundt, om og over gamle Foss Jernstøperi, vokste etappevis til dagens Storo Storsenter på hele 56.000 kvardratmeter som huser 130 butikker. Eid av Olav Thon-gruppen.

Kinosenter

Men det stopper ikke der. Snart skjer det mer ved Storo. Om ikke lenge åpner nemlig Storo Kinosenter, som etter planen får 11 kinosaler. Kinoen skal bygges mellom Nydalen og Storo Storsenter, på den såkalte Plantasjen-tomta.

Det er Thon Storo ANS som står for de videre planene i området.

– Ikke bare skal vi bygge Norges største kinosenter, men også hotell med 325 rom og konferansesenter, nesten 150 leiligheter, og i tillegg noen store leietagere, forteller senterleder på Storo Storsenter, Unni M. Aasgaard.

Hun legger til at det enn å ikke er helt bestemt hvilke store leietagere som flytter inn. Men både ny restaurant og barnehage ligger inne i planene.

– I november 1996 startet jeg å jobbe ved Storo Shopping som det da het. Jeg bodde på Torshov den gangen, så Storo hadde vært nærsenteret mitt i mange år, og jeg kjente derfor senteret ut og inn, forteller Aasgaard videre, som har 20-årsjubileum ved Storosenteret i år.

Fantastisk reise

Hun fortsetter:

– Det var heftig for å si det mildt, å begynne i ny jobb rett før jul, men du så gøy det var. Jeg har vært med på en fantastisk reise, pleier jeg å si når jeg ser meg tilbake. Utbyggingen startet i 2007 og vi reåpnet 10. august 2010. Byggeperioden er det mest krevende jeg har vært med på, men vi kom oss igjennom og det var en spesiell dag når Olav Thon og daværende ordfører Fabian Stang kunne klippe snoren!

LES OGSÅ: Planlegger 10.000 nye arbeidsplasser og 3000 boliger: Se Avantors Masterplan for Nydalen og Storo

En milliard

Det er Veidekke Entreprenør som skal bygge opp storprosjektet på 60.000 kvadratmeter på Storo i Oslo. Aasgaard forteller at for Thon Storo ANS er dette en totalentreprise verdt en milliard kroner.

Prosjektet blir storsenterets nærmeste nabo, og rivearbeidene har allerede startet i regi av byggherren, grunnarbeidene er planlagt å starte i april og det skal stå ferdig i løpet av første kvartal 2019.

Så fremover blir det nok mer å skrive om i historiebøkene – om og ved det som startet med O – og ble Storo.

Stor takk til Storo Storsenter og Historielaget Kjelsås-Grefsen-Nydalen, ved Olle Cederbrand, for hjelp til bildebruk og historiefakta.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE