ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Fredag smeller det for millioner

Fredag blir det kø på norske veier i retning påskefjellet. Foto: Shutterstock

Nordmenn krasjet for nesten 30 millioner kroner fredag før påskeuken i 2018.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2019 kl 09:24

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Det smalt hele 1511 ganger med personbiler på norske veier fredag før påske i 2018.

– Du må være våken selv om du ikke skal til fjells, for det er flest ryggeulykker, hele 18 prosent, sier Roger Ytre-Hauge, motor-fagsjef i Frende Forsikring, i en pressemelding.

Mange stresser med å komme seg av gårde. Ryggeulykker oppstår gjerne når du skal ut fra parkeringshus med bilen full av påskesnop.

– Du taper veldig mye mer tid på å kollidere enn å kjøre årvåkent til hytta.

Vurder å reise på lørdag

Ytre-Hauge er ikke overrasket over at det er nettopp denne fredagen vi krasjer mest.

ANNONSE

– Vi så akkurat det samme i fjor. Nordmenn er klare for påskefjellet og tar seg noen ekstra fridager. For å få et lavere stressnivå og mindre trafikk på veiene kan det være lurt å reise på lørdag istedenfor, sier Ytre-Hauge.

Påsken er sen i år og vær- og føreforhold varierer mellom landsdelene. Motor-fagsjefen minner om at det det er glattest rundt null grader, og når det er glatt øker bremselengden. Tilpass kjøringen etter forholdene. Det er for sent å trekke seg når du har kjørt utfor, sier han.

Snittpris: 20 000 kroner

Bilsmellene fra kollisjonsdagen i fjor kostet i snitt nesten 20.000 kroner hver. For bileieren vil kostnaden være både egenandel og bonustap på forsikringen. Hvis du ikke har kaskoforsikring sitter du igjen med hele regningen selv.

– Det er sure penger å betale for fem minutter ekstra på hytta.

Fra fredag før palmehelgen til og med 2. påskedag i fjor oppsto 61 personskader der personbiler var involvert. Det viser tall fra Finans Norge.

ANNONSE

– Ulykkene skjer plutselig. Gjerne som følge av et lite øyeblikks uoppmerksomhet fra fører, glatte veier eller litt for høy fart. Husk på at det sitter noen og venter på at du skal komme frem.

Slik går det på de røde dagene

Når vi først er på plass der vi skal feire påske roer skadefrekvensen seg. Dagene med færrest skader i fjor var palmesøndag, skjærtorsdag og langfredag. Da ble det registrert henholdsvis 631, 694 og 728 skader med personbil på norske veier, halvparten av utfartsfredagen før.

– Dette er dager hvor butikkene stort sett er stengt og folk er fremme eller hjemme der de skal feire høytiden. Selv på de rolige dagene er det snakk om mange hundre skader, men nedgangen fra kollisjonsdagen i dag er veldig stor.

Rådyr hjemtur

Mange bilskader inntraff også på påskens store hjemfartsdag, 2. påskedag, i 2018. Dagen etter ble det nemlig meldt inn 1499 saker med personbiler til forsikringsselskapene. Eneulykker tronet på toppen med 873 ulykker. Påkjørsel av parkert kjøretøy var på andreplass, men med under halvparten så mange skader (433). På tredjeplass var ryggeskader (373).

Første arbeidsdag etter påske ble også rådyr for norske forsikringsselskap med erstatningsutbetalinger på over 31,2 millioner kroner.

ANNONSE

Slik krasjer vi på kollisjonsdagen:

Rygging (269 skader)
Eneulykke (264 skader)
Annen ulykkestype (239 skader)
Påkjørt parkert kjøretøy (229 skader)
Ukjent/uoppgjort (172 skader)
Påkjørsel bakfra (155 skader)

Disse dagene krasjer vi mest i påsken

Fredag før palmehelgen (23. mars i fjor)
Onsdag i påskeuken (28. mars i fjor)
Mandag i påskeuken (26. mars i fjor)

Disse dagene krasjer vi minst i påsken

ANNONSE

Palmesøndag (25. mars i fjor)
Skjærtorsdag (29. mars i fjor)
Langfredag (30. mars i fjor)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE