Sagene Avis

HÅPER FLERE FÅR MULIGHETEN: Vytis Degutis kom til Norge i 2010 for å være frivillig. Han syns det er synd Norge ikke lenger deltar i Det europeiske Solidaritetskorpset, slik at flere kan få samme mulighet som ham. Foto: Janina Lauritsen

Vytis trengte spenning etter videregående:

Frivilligheten førte ham hit

Vytis Degutis visste ikke så mye om Norge før han kom hit, annet enn at landet vårt er kaldt og har en spennende natur. Men jobben som frivillig i 2010 førte til at han ble værende og i dag bor i Iladalen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2020 kl 17:16

ILADALEN: Vytis Degutis (29) kom til Norge i 2010 for å være frivillig på Solund Frivilligsentral, gjennom prosjektet Det europeiske solidaritetskorpset.

Opplevelsen som frivillig satte dype spor og han valgte å bli i Norge. Han ivrer for at andre ungdommer skal få oppleve det samme, men regjeringen bestemte i fjor at Norge ikke lenger skal delta i solidaritetskorpset, da prisen ble for høy.

I dag bor Degutis i Iladalen, og han forteller lokalavisa om sin opplevelse som førte til at han valgte å bli i Norge.

– Jeg var som poteten!

Degutis var ferdig med videregående skole i Litauen og var usikker på veien videre. Da oppdaget han muligheten for å reise til andre land, gjennom Det europeiske solidaritetskorpset.

– Jeg lette etter en spennende mulighet etter skolen. Jeg ønsket først å reise til Italia, men så dukket det opp en mulighet i Solund kommune. Jeg visste ikke så mye om Norge, annet enn at det er kaldt og har en spennende natur!


Degutis hadde egentlig fått studieplass på jus i Litauen, men bestemte seg for å ta et år i Norge først. 2. september 2010 ble han tatt imot på Solund Frivilligsentral. Han fikk tildelt et sted å bo og han kastet seg ut i ulike aktiviteter. Han var assistent i barnehagen og på skolen, hjalp de eldre eller jobbet med administrativt arbeid på biblioteket.

– Solund er en liten kommune og jeg bisto med alt mulig. Jeg var som poteten, jeg kunne brukes til alt! sier han og fortsetter ivrig:

– Og siden jeg er glad i basketball, startet jeg et eget lag som spilte to ganger i uka. Det vokste fra fem til femten spillere og ble veldig populært!

- Nytten kan ikke måles i penger

Han mener Det europeiske solidaritetskorpset er en god mulighet for unge mennesker til å dra på utveksling – enten om de er usikre på fremtiden eller vil få et nytt perspektiv på livet.

At Norge ikke lenger deltar i solidaritetskorpset, syns han er svært uheldig.


– Det tar vekk muligheten for ungdommene som så frem til å komme til Norge. Dette er folk som er engasjerte og bidrar i et lokalsamfunn. Norge drar nytte av at folk fra forskjellige land kommer hit med sine bakgrunner. Nytten dette gir til både deltakerne og de som mottar tjenestene kan ikke måles i penger.

– Hva gjorde frivillig-opplevelsen med deg som person?

– Jeg var selvstendig fra før, men det bidro til at jeg ble mer selvsikker og enda mer selvstendig. Jeg føler jeg traff så mange positive mennesker, det utvidet min måte å være på til det bedre.

Han tror solidaritetskorpset gir opplevelser som kan passe de fleste. Det er seminar med informasjon i tre til fire dager før man reiser hjemmefra, hvor det diskuteres hvordan ting kan bli og hvordan man takler ulike situasjoner. Det er også velkomstseminar i landene man reiser til.

– Der kan man dele erfaringer og morsomme historier. Man får et støtteapparat rundt seg og du får en koordinator som hjelper deg. Man føler seg aldri alene.

- Mange er interessert i å bli med

Nå har han bodd i Norge i ti år, og han har ingen planer om å flytte herfra. Han studerer jus, er statsautorisert tolk og er godt etablert i Iladalen. Og han har vært tilbake på sin gamle skole i Litauen for å fortelle elevene hvordan det var å våge seg ut på tur til et annet land:

– Jeg så de lyttet godt og et par stykker takket spesielt for at de fikk presentert denne muligheten. Det er ikke alle som kjenner til Det europeiske solidaritetskorpset. Men får de vite om det, er det mange som er interessert i å bli med. Og du kan være med i alt fra to måneder til et år. Hvis man bare ønsker en annerledes sommerferie, så er det muligheter for det også.

I dag bor Vytis Degutis (29) i Iladalen. Foto: Janina Lauritsen

Det europeiske solidaritetskorpset

Gjennom Det europeiske solidaritetskorpset kan du som er mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et EU-land, Tyrkia, Nord-Makedonia eller Island. Som frivillig jobber du hos en organisasjon fra 2 måneder til 1 år. Du kan for eksempel hjelpe til på en økologisk gård i Hellas, være barne- og ungdomsarbeider i Tyskland eller lage kunstprosjekter hos en kulturorganisasjon i Portugal.

Hensikten med solidaritetskorpset er å fremme solidaritet i samfunnet. Programmet gir ungdom flere muligheter til å engasjere seg, styrke lokalsamfunnet og bidra gjennom å jobbe frivillig. På denne måten får de nyttige erfaringer og utvikler ferdigheter som blant annet vil gjøre det lettere for dem å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Kilde: aktivungdom.eu

Prioriterte andre tiltak

Ifølge Erasmus+: Aktiv Ungdom er Norge med som partnerland i solidaritetskorpset. I januar 2019 ble det bestemt at Norge ikke kommer til å delta på lik linje med EU-landene i nåværende programperiode til og med 2020.

«Vi er fortsatt med i Erasmus+: Aktiv Ungdom, det er bare frivillig arbeid (EVS/Solidaritetskorpset) som er påvirket. Vi håper Norge bestemmer seg for å bli med som deltakerland i den nye programperioden fra 2021 til 2027.» skriver de på sin nettside.

Regjeringen skrev i en pressemelding i fjor at de prioriterte andre tiltak til barn og unge framfor å delta i EU-programmet European Solidarity Corps.

- Det er mange gode tiltak for barn og unge som vi kunne ønske vi kunne gjennomføre. European Solidarity Corps er et flott initiativ og program. Norge har gode erfaringer med å delta i lignende aktiviteter i over tyve år. Prislappen på dette tiltaket ble dessverre så høy at regjeringa ikke kunne prioritere European Solidarity Corps fremfor andre viktige tiltak for barn og ungdom, sa barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i 2019.

Regjeringen prioriterte da blant annet å styrke nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom, helsestasjons- og skolehelsetjenesten og oppfølgings- og losfunksjoner for ungdom for å hindre at noen faller utenfor.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...