ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Frø-sortene du kan få lånt

Fornøyd: Aina Telhaug i Omstilling Sagene, viser frem en av femten forskjellige frø på Deichmanske bibliotek, filial Torshov. Foto: MINA HAUGLI

Biblioteket som låner ut mye mer enn bøker. Blant annet har flere hundre vært innom og nettopp lånt med seg frø hjem for å dyrke.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2017 kl 09:21

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SANDAKER: Våren 2016, åpnet Norges første frø-bibliotek på Deichmanske bibliotek filial Torshov. Siden da har over 300 personer lånt med seg frø hjem for å dyrke.
I år håper Omstilling Sagene, som er prosjektets initiativtakere, at enda flere personer låner frø, får høstet nye og gitt tilbake til frø-biblioteket.

Hvorfor frøbibliotek

Ideen bak frøbiblioteket var at flere personer skulle lære å så, og øke kunnskapen om hvordan man høster frø. På den måten forsvinner ikke viktig kunnskap, og man tar vare på og benytter seg av ressursene rundt seg, ifølge Nabolagshagers hjemmeside, en av prosjektets støttespillere.

– I år ønsker vi å holde kurs i hvordan man kan så, og ikke minst hvordan å høste frø. Det er viktig for å forstå syklusen, sier Aina Telhaug frivillig i Omstilling Sagene.

lærer av Oslo

Etter at Oslo fikk sitt første frøbibliotek har også Trondheim meldt sin interesse.

– Biblioteket i Trondheim er også interessert å starte opp noe lignende. De kom blant annet hit for å se på kartoteket vårt, og ønsket råd om hvordan man starter et slikt prosjekt, forteller Telhaug.

ANNONSE

Èn av mange prosjekter

Omstilling Sagene har i 2016 hatt flere andre prosjekter, som det også er ønske om i 2017. Blant annet reparasjonskafé, byttemarked, diverse kurs, og ville-vekster-vandring langs Akerselva.

– Byttemarked og ville-vekster-vandring er det som drar flest folk. I januar kom det over 100 personer innom byttemarkedet på Sagene samfunnshus. Det var en hyggelig dag, og flere spurte oss om når neste byttemarked er, forteller Telhaug.

På ville-vekster-vandring om våren, kan folk bli med å gå langs Akerselva for å plukke vekster som andre kanskje ser på som ugress. I fjor deltok over 60 personer på dette, ifølge Telhaug.

Åpent for alle

Omstilling Sagene er en del av miljøbevegelsen kalt Transition Towns.

ANNONSE

– Målet er å skape lokalsamfunn som blant annet er mindre avhengige av fossile brensel, og å skape fellesskap og mer levende steder å bo, ifølge Omstilling Sagenes Facebook side.

– Hensikten er at alle som ønsker skal kunne være med. Vi er basert på frivillighet, og alle som ønsker å bidra med noe er velkommen, avslutter Aina Telhaug.

Gruppen ble startet av noen få entusiaster i november 2010, og har siden da vokst. I dag består Omstilling Sagene av rundt 30 aktive frivillige, hvorav seks sitter i en tilretteleggingsgruppe.

LES OGSÅ:

EL-sykler enstemmig vedtatt
Helt ekte på Sagene
Ny lokalavis- Sagene avis!
Møt bydelsdirektør Marius Trana

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE