Sagene Avis

Dyrehjørnet:

Gi kjæledyret en god alderdom

GOD ALDERDOM: Med riktig omsorg kan flere hunder og katter nyte en god alderdom. Foto: Colourbox

Mange venter for lenge med å ta sin gamle hund eller katt til veterinær. Kjæledyr lider unødvendig og flere dør for tidlig.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

VOLDSLØKKA: En amerikansk undersøkelse viser at av alle hunder og katter som kommer til veterinær for å avlives på grunn av alderdom, har hele 30 prosent ikke vært hos veterinær de siste tre årene. Det melder det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

– Tallene bekrefter at mange kommer for sent. Dyrene går for lenge med sykdommer og plager som utvikler seg til å bli såpass alvorlige at de ikke kan kureres eller behandles, sier Sasja Elisabeth Rygg, veterinær ved AniCura dyresykehus på Voldsløkka.

– Rundt halvparten av dyrene vi får inn på klinikken er seniordyr. Eierne blir ofte overrasket når de skjønner at hunden eller katten kan få behandling for sykdommer de tenkte var aldersrelatert, og derfor lite å gjøre noe med, sier Rygg.

Kan få hjelp

Det er en misforståelse at sykdommer som skyldes alderdom ikke kan behandles, mener hun.

ANICURA DYREHOSPITAL: Veterinær Sasja Rygg. Foto: AniCura


– Langt de fleste sykdommer og lidelser kan behandles. I noen tilfeller kan dyrene bli helt friske, andre ganger kan plagene reduseres betraktelig. Det viktigste er at sykdommen oppdages så tidlig som mulig, sier Rygg.

Veterinæren anbefaler alle hunde- og katteeiere som har dyr over syv år en grundig seniorkontroll hos veterinær minst to ganger i året. Yngre dyr bør til kontroll minst én gang i året.

– Med noe tilrettelegging og riktig medisinsk behandling og trening kan mange kjæledyr ha en lang og god alderdom, og de kan slippe å lide unødvendig, sier hun.

Store hunder regnes som seniorer når de blir fem til seks år gamle, mens små hunder holder litt lenger på juniorstatusen. Kattene viser mindre tegn på aldring, men når de nærmer seg åtte år regnes de som seniorer.

Vanlige sykdommer hos eldre hunder og katter er problemer med stoffskiftet, hormonelle lidelser, nyresykdommer, hjertesykdommer eller kreft, i tillegg til sykdommer i tannkjøtt og tenner og skjelett- og muskelplager.

Hvilke tegn ser du etter?

De første tegnene på at hunden begynner å få aldersrelaterte plager er gjerne at den blir stivere. Den bruker tid på å reise seg og er ikke like ivrig på å gå tur.

– Av og til kan gamle hunder endre adferd, eller virke forvirret. Det kan være tegn på demens. Med alderen er det også vanlig at hunden får dårligere syn og hørsel.

Kattene kan ha liknende alderdomstegn. En katt som har vært glad i å sprette opp i vinduskarmen, slutter å hoppe og klatre. Ofte vasker den seg mindre, fordi den er stiv i ledd og muskler, og utekattene holder seg mer innendørs.

– De fleste hunder og katter kan leve et godt og rolig liv selv om de blir gamle. Det kan være en tid for ekstra klapp og kos. Men hvis dyret ikke viser tegn på livsglede lenger, er svært sykt eller har store plager, er det riktig å vurdere den vanskelige avgjørelsen om å få kjæledyret avlivet. Det er vårt ansvar som dyreeiere og flokkledere, sier Rygg.

Hvordan tilrettelegge?

For at hunden eller katten din skal få en best mulig pensjonisttilværelse er det mye som kan gjøres, også i din egen stue.

– I hjemmet kan små tilretteleggelser gjøre det enklere for en gammel hund eller katt. Sliter dyret med å komme seg over glatte gulv, kan det vært lurt å legge ut et teppe, spesielt i bratte trapper. Ved å plassere en pute eller krakk ved stolen eller vinduskarmen, er det enklere for katten å komme seg til sine gamle favorittsteder, sier Rygg.

Alternative treningsformer som svømming i basseng kan være godt for stive muskler og ledd.

– Ved å holde seniordyret aktivt og forebygge overvekt legger du også til rette for en sunnere og bedre alderdom. Bare pass på at aktiviteten tilpasses dyrets alder og helse, sier hun.


Tips til deg med seniordyr:

  • Eldre dyr fryser lettere enn yngre dyr. Kle på dem utendørs. Legg et tilpasset varmeelement i kattesengen.
  • Eldre dyr får ofte dårligere appetitt. Du kan varme opp maten for å gjøre den mer fristende.
  • Luktmarkører i huset kan gjøre det enklere for hunder som ser dårlig å finne veien. Det finnes også andre hjelpemidler for de med nedsatt syn.
  • Hold kjæledyret i form, men la turene være på deres premisser. Andre former for aktivitet kan også være fint, som å lete etter en godbit i hagen eller inne.
  • Pass ekstra godt på tennene til seniordyr. Tannsykdommer med store smerter er ikke uvanlig, og de kan føre til infeksjoner i kroppen.

(Kilde: AniCura.no)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...