Sagene Avis

Gir enda mer penger til sommerjobb for ungdom

Byrådet 2019-2023: Einar Wilhelmsen (MDG), Victoria Evensen (Ap), Hanna Marcussen (MDG), Lan Marie Bergh (MDG), Raymond Johansen (Ap), Robert Steen (Ap), Omar Samy Gamal (SV), Rina Mariann Hansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Gratis skolemat på videregående, flere sommerjobber for ungdom, utvidelse av rosa busser for dem over 67 år, og billigere enkeltbilletter. Dette er tiltak byrådet vil ha inn i 2020-budsjettet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2019 kl 11:33

OSLO: Byrådet la frem sitt opprinnelige budsjettforslag 25. september. Dette var basert på byrådssammensetningen før valgresultatet var klart i september. I forhandlingene om ny byrådsplattform, som ble presentert 22. oktober, fikk de tre partiene løftet frem flere av sine hjertesaker. Ikke uventet kommer dette frem i byrådets tilleggsinnstilling til 2020-budsjett for Oslo kommune, som ble lagt frem torsdag.

– Arbeid til alle, kampen mot klimaendringene, læring i skolen og sosial utjevning er våre viktigste prioriteringer, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Johansen trekker frem prisreduksjon på 20 prosent på enkeltbilletter med Ruter, skolemat i videregående skole, sommerjobber og gratis aktivitetsskole på 2. trinn som de viktigste endringene i budsjettet.

Skolemat for videregående-elever

I det opprinnelige budsjettforslaget la byrådet inn gratis skolemat til elever ved utvalgte barne- og ungdomsskoler. I budsjettillegget foreslås det å innføre gratis skolemat på alle 28 videregående skoler fra skoleåret 2020–21. I løpet av skoleåret vil det i alt serveres i overkant av tre millioner skolemåltider til 16.500 elever, ifølge byrådspartiene.

Byrådslederen begrunner tiltaket slik:


– Skolen har et langt større samfunnsoppdrag enn bare å stille opp med klasserom og lærere. Skolemat skal være en ny arena for å bygge sterkere fellesskap mellom elevene og sikre at alle får i seg et sunt måltid i løpet av skoledagen. Jeg tror skolemat vil gi bedre ungdomshelse, økt motivasjon og bedre konsentrasjon.

Midlene skal gå til et gratis kjøttfritt måltid hver dag for alle elever på videregåendetrinn. Det innarbeides midler i budsjettet med halvårseffekt på 20 millioner i 2020, og videreføres deretter med 40 millioner kroner øremerket årlig.

Mer til sommerjobber

I det opprinnelige budsjettforslaget fra september ville byrådet styrke satsning på sommerjobber for ungdom, ved å gjøre tilbudet permanent, med 60 millioner kroner i økonomiplanperioden. Det vil si 15 millioner per år. Byrådet varsler nå at de vil sette av midler til ytterligere 800 sommerjobber for ungdom (øker avsetningen med 8 millioner kroner ekstra i 2020-2021). Det presiseres at deler av midlene skal benyttes til planting av trær jf. byrådets planer om treplantingsdugnad med mål om å ha plantet 100.000 trær innen 2030.

I tillegg halveres prisen på plasser i Oslo kulturskole i utvalgte bydeler. Det går ikke frem hvilke bydeler dette skal gjelde, men det settes av 3,3 mill. til tiltaket i 2020, 4,6 mill. i 2021 og 6 mill. fra 2022. og gir barn og ungdom gratis inngang til Oslo kommunes museer i skoleferiene, blant annet Munchmuseet, Vigeland-museet og Popsenteret.

Prioriterer ytre by

For å gjøre det lettere for næringsliv, borettslag og innbyggere å velge klimavennlige løsninger foreslår byrådet å øke kommunens klima- og energifond med til sammen 200 millioner kroner, som skal brukes som støtteordninger for blant annet bildeling, elbillading, jobbreiser og lastesykler. Tiltak i ytre by skal prioriteres, skriver byrådspartiene.


– Med dette budsjettet gjør vi det enklere og billigere å ta grønne valg. Vi fortsetter arbeidet med å skape trivelige og trygge gater over hele byen, og vi trapper opp arbeidet med å skape flere grønne arbeidsplasser i Oslo. Klima- og energifondet utvides slik at vi kan hjelpe folk i hverdagen til å velge klimavennlig. Alt sammen er svært viktig for at vi skal klare å nå målet om 95 % kutt i Oslos klimagassutslipp innen 2030, sier byråd for finans, Einar Wilhelmsen (MDG), i pressemeldingen.

Gratis aktivitetsskole

Det er allerede innført gratis aktivitetsskole på 1. trinn på alle skoler i Oslo. Nå utvides ordningen til 2. klassepå alle skolene i byen. Ifølge byrådet vil det gjøre at foreldre sparer 22.500 kroner per barn per år. Bydel Sagene var tidlig ute med å tilby gratis Aktivitetsskole (AKS). I det opprinnelige budsjettforslaget fra september ble det klart at dette videreføres slik i Bydel Sagene får alle 1.-4. klassinger, ved alle bydelens skoler, tilbud om gratis deltidsplass i AKS fra høsten 2020.

– Verken foreldres inntekt eller postnummer skal avgjøre om barn får være med på læring og lek. Med dette budsjettet fortsetter vi å rulle ut gratis aktivitetsskole til stadig flere barn. Fra høsten 2020 får alle 1.- og 2.-klassinger over hele byen tilbudet, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV) i pressemeldingen.

Av mindre hyggelig lesning for Bydel Sagene i tilleggsbevilgningen, er at den økonomiske rammen til bydelen reduseres med 1.203.000 kroner, til totalt 1.461.287.000 kroner (1,461 milliarder).

Bystyret skal behandle byrådets budsjettforslag 11. desember. Byrådspartiene er avhengig av støtte fra Rødt for å få flertall for sitt budsjettforslag. Det er derfor ikke utenkelig at det kan komme ytterligere endringer før Oslobudsjettet 2020 er vedtatt.

15 saker som påvirker folks hverdag

Tilleggsinnstillingen og budsjettjusteringssaken inneholder en rekke endringer i Oslo-budsjettet. Her er et utvalg på 15 saker, som byrådet selv mener er de viktigste, og som påvirker hverdagen til byens innbyggere:

1. Skolemat innføres på alle videregående skoler. 16.500 elever vil dermed få et sunt og gratis måltid hver skoledag fra skoleåret 2020–21 (20 mill. kroner i 2020).

2. Prisene på enkeltbilletter hos Ruter kuttes med 20 prosent. Samtidig utvides familierabatten til alle dager utenfor rushtiden. Målet er å rekruttere nye kollektivreisende. Prisreduksjonen forutsetter enighet med Viken fylkeskommune.

3. Klima- og energifondet utvides med 200 millioner kroner. Dermed vil flere innbyggere, borettslag og næringsliv kunne søke om støtte til f.eks. ladestasjoner, solceller, sykkelparkering og utskifting av vedovner. Tiltak i ytre by skal prioriteres.


4. Gratis aktivitetsskole utvides fra 1. trinn til 2. trinn på alle skoler i hele Oslo. 3500 flere elever vil dermed få tilbud om 12 timer med aktiviteter etter skoletid hver uke. Foreldre sparer 22 500 kroner per år sammenliknet med foreldrebetalt aktivitetsskole (33,6 mill. kroner i 2020).

5. Det opprettes 2500 sommerjobber for ungdom i feriene. Det er en økning på 800 jobber sammenliknet med opprinnelig budsjettforslag (8 mill. kroner i 2020).

6. Trygghetsskapende tiltak i området rundt Storgata og Hausmannsgate. Byrådet setter av midler til å skape ro, trygghet og tettere oppfølging av innbyggere med utfordringer som oppholder seg i området (10 mill. kroner i 2020).

7. Treplantingsdugnaden starter. Byrådet har mål om å plante 100 000 trær innen 2030. I budsjettet settes det av midler til planlegging og oppstart (4 mill. kroner i 2020).

8. Lavere pris i Oslo kulturskole. Byrådet halverer prisen for ordinære elevplasser i Oslo kulturskole i utvalgte bydeler de neste årene (3,3 mill. kroner i 2020).

9. Gratis museumsinngang for barn og unge. Byrådet innfører gratis inngang for alle barn og unge under 18 år i skoleferiene i Oslo kommunes egne museer, for eksempel Munchmuseet (0,75 mill. kroner i 2020).

10. Utvidede åpningstider for Deichman Bjørvika. Byrådet utvider åpningstidene på Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, fra 57 timer i uken ved dagens hovedbibliotek på Hammersborg til 73 timer i 2020 og 83 timer fra 2022 (8,5 mill. kroner i 2020, 14 mill. kroner i 2022).

11. Mer praktisk opplæring i Osloskolen gjennom oppgradering av kunst- og håndverksrom, naturfagrom og andre praktiske læringsarenaer i grunnskolen og utstyr i yrkesfagene (10 mill. kroner i 2020).

12. Prosjektet «Levende gater» etableres for beboergrupper som ønsker mer aktivitet og flere sosiale møteplasser i nærmiljøet (4 mill. kroner i 2020).

13. Aldersvennlig transport utvides til Bydel Ullern. Innbyggere over 67 år har nå tilgang til dedikerte Ruter-busser som tilbyr dør-til-dør-transport til honnørbillett i Vestre Aker, Nordre Aker, Sagene og Ullern (3,5 mill. kroner i 2020).

14. Menyvalg testes ut på sykehjem. Byrådet ønsker økt kvalitet og bedre ernæring på sykehjemmene. I budsjettet setter byrådet av midler til å utvide forsøkene med egne måltidsverter og menyvalg på sykehjemmene. (2,5 mill. kroner i 2020).

15. Rehabilitering av Bøler bad. Byrådet settes av 60 mill. kroner til omfattende utskifting og oppgradering av bygningen og de tekniske anleggene.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...