Sagene Avis

Gir trygghet og frihetsfølelse:

«GPS bør bli tilgjengelig for alle som har demens»

Lisbeth Rugtvedt, her avbildet sammen med tidligere bydelsdirektør Marius Trana i Bydel Sagene. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

KOMMENTAR: – Vi leser ukentlig om mennesker med demens som har gått seg bort, om store leteaksjoner og bekymrede pårørende. Dette er tragisk for dem det gjelder og dårlig samfunnsøkonomi, skriver generalsekretæren i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2018 kl 10:45

Nasjonalforeningen for folkehelsen vil at GPS skal bli tilgjengelig for alle som har demens. Enten de bor hjemme eller på sykehjem.

Vi leser ukentlig om mennesker med demens som har gått seg bort, om store leteaksjoner og bekymrede pårørende. Dette er tragisk for dem det gjelder og dårlig samfunnsøkonomi.

GPS gir både frihet, selvstendighet og mestringsfølelse. Dette er viktig for alle, også for personer med demens. Likevel ser det ut til at bare et få titalls kommuner i Norge til nå har tatt i bruk denne teknologien.

Nasjonalforeningen for folkehelsen mener at det må være et tydelig offentlig ansvar for innkjøp og drift av GPS-teknologi, som er koblet til en døgnbemannet alarmsentral. Det må også være et offentlig ansvar å ha rutiner for å varsle og lete etter folk som har gått seg bort.

Dette vil bety utrolig mye for livskvaliteten for demenssyke og deres pårørende. Forskning fra SINTEF har dokumentert at GPS gir trygghet og frihetsfølelse.


(Red.: 76 år gamle Håkon, som har demens, forsvant fra Madserudhjemmet 27. juli. Håkon har tidligere bodd på Grefsen, og politiet har blant annet lett etter ham der. I forrige uke fortalte Håkons sønn, Magnus Olsen, at faren var lovet gps, men at dette aldri hadde blitt noe av. – Jeg vil legge til at jeg er veldig irritert på at det i det hele tatt er mulig å forlate et sykehjem med to demensavdelinger uten at det blir lagt merke til, sa Olsen til Nordre Aker Budstikke. Les mer om saken her.)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...