ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Gir trygghet og frihetsfølelse:

«GPS bør bli tilgjengelig for alle som har demens»

Lisbeth Rugtvedt, her avbildet sammen med tidligere bydelsdirektør Marius Trana i Bydel Sagene. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

KOMMENTAR: – Vi leser ukentlig om mennesker med demens som har gått seg bort, om store leteaksjoner og bekymrede pårørende. Dette er tragisk for dem det gjelder og dårlig samfunnsøkonomi, skriver generalsekretæren i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2018 kl 10:45

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Nasjonalforeningen for folkehelsen vil at GPS skal bli tilgjengelig for alle som har demens. Enten de bor hjemme eller på sykehjem.

Vi leser ukentlig om mennesker med demens som har gått seg bort, om store leteaksjoner og bekymrede pårørende. Dette er tragisk for dem det gjelder og dårlig samfunnsøkonomi.

GPS gir både frihet, selvstendighet og mestringsfølelse. Dette er viktig for alle, også for personer med demens. Likevel ser det ut til at bare et få titalls kommuner i Norge til nå har tatt i bruk denne teknologien.

Nasjonalforeningen for folkehelsen mener at det må være et tydelig offentlig ansvar for innkjøp og drift av GPS-teknologi, som er koblet til en døgnbemannet alarmsentral. Det må også være et offentlig ansvar å ha rutiner for å varsle og lete etter folk som har gått seg bort.

Dette vil bety utrolig mye for livskvaliteten for demenssyke og deres pårørende. Forskning fra SINTEF har dokumentert at GPS gir trygghet og frihetsfølelse.

ANNONSE

(Red.: 76 år gamle Håkon, som har demens, forsvant fra Madserudhjemmet 27. juli. Håkon har tidligere bodd på Grefsen, og politiet har blant annet lett etter ham der. I forrige uke fortalte Håkons sønn, Magnus Olsen, at faren var lovet gps, men at dette aldri hadde blitt noe av. – Jeg vil legge til at jeg er veldig irritert på at det i det hele tatt er mulig å forlate et sykehjem med to demensavdelinger uten at det blir lagt merke til, sa Olsen til Nordre Aker Budstikke. Les mer om saken her.)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE