ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

– Gratulerer med dagen!

Helge Stoltenberg (Ap) - leder av bydelsutvalget i Sagene Bydel. Foto: ARKIV SAGENE AVIS

KOMMENTAR: – Som far til en ung kvinne, mener jeg at Kvinnedagen fortsatt har sin misjon. Vi er absolutt ikke i mål, det er fortsatt mye å kjempe for.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2018 kl 11:34

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

I dag er det 8.mars, og det betyr at vi skal feire den internasjonale Kvinnedagen, Allerede i 1977 ble 8. mars en FN-dag og gjort til kvinnedag og siden den gangen har Kvinnedagen blitt feiret i hele verden.

Historisk har Kvinnedagen hatt en stor betydning for kvinnefrigjøringen både her i Norge og i resten av verden. Sakte med sikkert har kvinner fått flere og flere rettigheter, og blitt mer likestilt med menn.

Dette har ført til at flere spør om det virkelig er nødvendig å feire kvinnedagen nå i 2018, er det mer å kjempe for? Til det vil jeg si: Ja selvfølgelig!

Det er bare å se seg rundt i samfunnet, så vil man oppdage at det fortsatt er store forskjeller mellom menn og kvinner.

Kvinner tjener ofte mindre enn menn, selv om de gjør samme jobben. Kvinner velger oftere omsorgsyrker enn menn, mens menn oftere velger håndverksjobber. Vi har fortsatt et svært kjønnsdelt arbeidsmarked.

ANNONSE

LES OGSÅ: - Vi er ikke skjøre blomster som folk kan plukke som de vil!

Det er svært få kvinner som er toppsjefer, og det er få kvinner som sitter i styrene i norske bedrifter. Kvinnelige ledere omtales ofte svært annerledes enn mannlige ledere. Menn blir fremstilt som de naturlige lederne. De kvinnelige lederne beskrives gjerne først og fremst som kvinner, dernest som ledere.

Innen kunst og kultur er det fortsatt menn som dominerer. Det er færre kvinneroller i filmer og på teatrene. Det er menn som besetter roller og menn som oftest er regissører. I det politiske livet har jo kvinner fått fremtredende lederposisjoner. Men er man på et politisk møte, er det ofte slik at det er menn som tar ordet og det er menn som oftest kommer med
forslag.

Kvinner i minoritetsmiljøer kan oppleve en hard undertrykking og sosial kontroll. Flere blir nektet å leve egne frie liv, og blir tvunget til å dekke seg til og begrense sitt eget sosial liv.

Mange får heller ikke fritt velge hverken utdanning eller livsledsager.

ANNONSE

#metoo har vist oss at svært mange kvinner opplever å bli trakassert av menn. De blir ikke sett på som likeverdige, men som objekter som man kan ta seg til rette med. Mange kvinner opplever også vold i hjemmet, eller å bli voldtatt. Hvor er respekten for kvinner, hvor er respekten for mennesker?

Som far til en ung kvinne mener jeg at Kvinnedagen fortsatt har sin misjon. Vi er absolutt ikke i mål, det er mye å fortsatt kjempe for. Derfor skal jeg gå i tog i dag og det håper jeg mange kommer til å også gjøre. Men uansett: Gratulerer med dagen!

Helge Stoltenberg (Ap)
Leder bydelsutvalget i Bydel Sagene

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE