ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Grevling i Frankrikegården

SETT FLERE: Det er observert flere grevlinger på Torshov i det siste. Kanskje du har en i hagen? Foto: Pixabay/andyballard

De færreste har vel grevling i taket, men Torshov-grevling er det flere som har sett. Men biter den til det knaser?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.07.2018 kl 10:02

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: – Det er observert to - tre grevlinger på Torshov den siste tiden. Jeg så to stykker senest i går ved Lilleborgbanen. Tidligere har jeg sett dem både ved Søylegården og ved Torshovdalen, skriver tipser til Sagene Avis.

Trine Skjulhaug er også en av dem som har sett grevling. Hun filmet en i Frankrikegårdens bakgård, i Torshov Kvartal 8:

En myte at den «biter til det knaser»

Grevlingen er et rovdyr, men den utgjør sjelden en fare for voksne, barn, katter eller hunder.

Det er en gammel myte at grevlingen biter til det knaser og at man derfor bør ha kull eller isopor i støvlene. Dette oppsto da man tidligere jaktet på grevlingen med røffe metoder og har ikke rot i virkeligheten. Allikevel skal man ha respekt for grevlingen og hverken prøve å ta i den eller trenge den opp i et hjørne.

ANNONSE

Har du sett grevlingene i nabolaget ditt? Da er du i så fall heldig. Grevlingen er nemlig ganske sky av seg og er mest aktiv om natten.

Grevlingen har veldig god luktesans, men ser til gjengjeld dårlig. Den kan lukte seg gjennom natta og snuble i beina på folk hvis ikke vinden bringer lukta av menneske mot den. Hvis den blir skremt og freser er det som regel bare en liten bevegelse som skal til for at den løper vekk.

Spiser brunsnegler

I byen finner grevlingen mat i grøntområder. Den spiser mye meitemark, men også nedfallsfrukt, insekter, amfibier, smågnagere, døde fulger og til tider pinnsvin.

De gjør også nytte for seg. Den spiser brunskogsnegler, oldenborrelarver – som kan gjøre stor skade på plenen din, smågnagere og andre ting vi helst ikke vil ha i hagen.

Hvis du har en hage full av moden frukt og bær, kan grevligen fort finne seg til rette der. Da spiser den nedfalt bær og frukt til det er tomt. Det er også vanlig at den finner seg en soveplass i kort avstand fra maten.

ANNONSE

Viktig å ta vare på dem

Byene er ofte lite egnet som leveområde for ville dyr. Derfor er det desto viktig å ta vare på dem, skriver Oslo kommune på sine nettsider.

Ved å ta vare på grevlinghiene og de grønne områdene i byen, bidrar vi til at grevlingene og annet biologisk mangfold får utvikle seg i Oslo.

Har du problemer med grevlingen?

I de fleste tilfeller trengs ingen spesielle tiltak. Ifølge skadefellingsforskriften kan grevling avlives hvis den gjør skade av vesentlig økonomisk betydning på blant annet hus, hage eller åker. Eier plikter på forhånd å gjennomføre tiltak for å avverge skade.

Her er noen tiltak som kan være til hjelp:

ANNONSE

  • Hvis de graver mye i plenen kan det tyde på at plenen er angrepet av oldenborrelarver. Disse kan gjøre mer skade enn grevlingen. Kontakt hagesentre for midler for å bekjempe larvene.
  • Grevlinger liker ikke sterke lukter. Du kan sette ut bokser med for eksempel salmiakk, da kan det hende den flytter på seg.
  • Grevlingen skremmes lett av uvanlige lyder eller bevegelser. Heng opp remser av aluminiumsfolie i trærne eller buskene. De ser dem ikke så godt, men reagerer lett på bevegelser, silhuetter og lyse ting som skiller seg ut i mørket. Belysning med bevegelsessensor kan også være effektivt.
  • Velter den søppeldunken din? Da kan du feste den med en elastisk strikk til et gjerde eller lignende.
  • Et lavt elektrisk gjerde kan brukes. Det trenger ikke å være strømførende når det er lyst.

ANNONSE

  • Bruk av lys og lyd bør ikke gjennomføres i februar-juli da det kan være unger i hiet.

Kilde: Oslo kommune Bymiljøetaten

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE