Gro kommer til Sagene

BESØKER SAGENE: Gro Harlem Brundtland kommer til Sagene kirke 1. mai. Foto: Harry Wad/Wikimedia Commons
- Det å avslutte arbeidernes dag i Sagene kirke er blitt en tradisjon. I over hundre år har arbeidere møttes langs kirkebenkene på Sagene, sier Jørgen Foss (Ap). Nå kommer også «landsmoderen» på besøk!
Publisert: 24.04.2019 kl 12:40
Sist oppdatert: 24.04.2019 kl 13:00
SAGENE: Bydel Sagene får besøk av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland 1. mai.
Tradisjonen tro inviterer Sagene og Torshov Arbeidersamfunn og Sagene og Iladalen Menighet til det som de senere år er blitt til ett av Oslos største 1. mai arrangementer, nemlig arbeidersanger i orgelbrus, forteller lederen av Sagene Arbeiderparti, Jørgen Foss.
Tradisjon i over 100 år
- I år kommer landsmoderen selv til Sagene kirke. Gro Harlem Brundtland, som tidligere denne måneden fylte 80 år, deltar i en samtale med Sturla Stålsett. De vil snakke om 1. mai-verdiene i arbeiderbevegelsen og i kirken - og musikkens betydning for å holde disse verdiene levende i vår tid, sier Foss.
Tidligere år har Thorvald Stoltenberg og Jonas Gahr Støre tatt turen til Sagene kirke 1. mai.
- I arbeidersangene finner vi en viktig del av arbeiderbevegelsens sjel og identitet, og sangene er viktige kulturbærere for bevegelsen vår. Derfor er det fint å samles i arbeiderbydelen Sagene om kvelden for å hedre sangene og musikken som har vært - og er - viktige for vår bevegelse, sa Jonas Gahr Støre før besøket.
- Det å avslutte arbeidernes dag i Sagene kirke er blitt en tradisjon på Sagene. I over hundre år har arbeidere møttes langs kirkebenkene på Sagene. Vi gleder oss over at vi i år får besøk av Gro! fortsetter Foss.
Konserten spilles av Kantor Stein Skøyeneie og han byr på arbeidersanger ispedd klassisk musikk. Han lover musikk av Haarklou, Grieg, Bach og improviserer over kjente arbeidersanger.
Hollenbachfestivalen
Arbeidssanger i orgelbrus er en del av den årlige Hollenbachfestivalen i Sagene kirke.
Festivalen bærer navnet til mesteren som bygget orgelet i kirken, Albert Hollenbach. Orgelet stod ferdig til innvielsen i 1891. Hollenbach bygget mange orgler i Norge, men nesten alle er kassert på grunn av alder.
- Men i Sagene har vi altså et bevart lokalt og nasjonalt orgelsmykke. Det er ganske enestående at vi i vår bydel har noe så historisk viktig - for orgelparken i Norge og Skandinavia, har kantor Stein Skøyeneie tidligere fortalt Sagene Avis.
Skøyeneie, som har vært kantor i Sagene kirke siden 2002, tok i 2017 initiativ til en festival for å få orgelet på «plakaten» i bydelen og ellers i Oslo.
- Jeg vil så gjerne at folket i bydelen skal få vite om dette unike de eier. Derfor spiller jeg også en konsert på det hver eneste tirsdag kl. 13.00.
Hollenbachs orgel i Sagene kirke er i dag en sjeldenhet i Norge og i nordeuropa hvor han bygget alle sine orgler. Med tiden har de fleste blitt bygget om eller erstattet av andre instrumenter. I Sagene står mesteparten av det originale Hollenbach-orgelet slik det ble bygget i 1891. Det er dessverre rent teknisk i dårlig forfatning, men klinger brilliant. Orgelekspert og orgelbygger Jan Ryde beskriver orgelet som en uslepen diamant.
For tredje år på rad arrangeres orgelfestivalen for å rette fokus på denne uslepne diamanten, og for å skaffe penger til å slipe den slik at den blir en lokal, norsk og europeisk orgel-kronjuvel, informerer Skøyeneie.
- Klangen fra 1891 har bare vokst og vokst. Den blir vakrere etter som tiden går, aldringen av klang er motsatt av menneskets aldring. Skjønnheten vokser jo eldre det blir. Det er det viktig å være obs på, det vil gå tapt med tiden hvis vi ikke tar vare på det. Det er mye rust og gørr i det, materialet forvitrer, har han også fortalt lokalavisa.
Les mer om klangen fra 1891 her
Festivalen har et rikholdig program fra 30. april til 7. mai. I tillegg til et møte med Gro Harlem Brundtland, blir det orgelkonserter av ulik art, omvisning i kirken, tårnvandring, kirkekafé, åpen kirke og festivalgudstjeneste med medvirkning av fem kor.
Se Skøyeneie spille på orgelet her (festivalens program følger etter videoen!):
Her er programmet
Alle arrangementer er gratis.
Tirsdag 30. april
Klokken 12-20: ÅPEN KIRKE
Klokken 13: ÅPNINGSKONSERT
Kantor Stein Skøyeneie har gjennom 5 år spilt J. S. Bachs samlede orgelverker ved de ukentlige tirsdagskonsertene, den siste tirsdag hver måned. Konserten denne tirsdagen gir oss noen av høydepunktene.
Onsdag 1. mai
Klokken 19: ARBEIDERSANGER i ORGELBRUS
Vi møter Gro Harlem Brundtland i samtale med Sturla J. Stålsett om 1. mai-verdiene i arbeiderbevegelsen og i kirken - og musikkens betydning for å holde disse verdiene levende i vår tid. Kantor Stein Skøyeneie spiller musikk av Haarklou, Grieg, Bach og improviserer over kjente arbeidersanger.
Lørdag 4. mai
Klokken 12-20: KIRKEKAFÉ, OMVISNING og TÅRNVANDRING
Klokken 14 ORGELKONSERT «Tett innpå Hollenbach»
Kantor Stein Skøyeneie forteller og spiller musikk av Handel, Alain og Hesse. Og «Gabriels Obo» og «Gabriellas sång». Konserten overføres til storskjerm, og du kan høre samt følge det hele på nært hold. Både når kantoren spiller og hva som skjer inne i orgelet.
Søndag 5. mai
Klokken 11: FESTIVALHØYMESSE «Kom, mai, du skjønne milde»
Medv.: Sagenekoret, STAS, Berre Sang, Langhus Veldig Blandede Kor, Østensjø seniorkor, kantor Stein Skøyeneie og kapellan Ole Andreas Holen.
Klokken 14: DÅPSGUDSTJENESTE
Klokken 15-20: ÅPEN KIRKE
Tirsdag 7. mai
Klokken 13: AVSLUTNINGSKONSERT
Kantor Stein Skøyeneie spiller musikk av J. S. Bach og hans fire komponistsønner. Medvirkende er også Skøyeneies klaverlærer fra
gymnastiden, pianisten Bjørn Strandvold.
Klokken 12-20: ÅPEN KIRKE
Arrangør er Sagene og Ila menighet med sokneprest Knut Rygh, kantor Stein Skøyeneie og den lokale orgelkomiteen som primus motor.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!