ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Flere dansefester i sommer:

Grottefesten var ikke unik. Brannvesenet med sterk advarsel

27 av festdeltakerne i en bunker på St. Hanshaugen ble kjørt til sykehus med mistanke om kullosforgiftning. Flere av dem var bevisstløse og måtte bæres ut under evakueringen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

I løpet av sommeren har det vært flere ravepartyer i skogen rundt Oslo og på byggeplasser i byen, skriver VG.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Det opplyser en av dem som hjalp til med å arrangere «Rave Cave» i det nedlagt tilfluktsrommet på St. Hanshaugen i helgen til avisen.

I alt 27 av festdeltakerne ble kjørt til sykehus med mistanke om kullosforgiftning. Flere av dem var bevisstløse og måtte bæres ut under evakueringen. Politiet tror nær 200 personer kan ha vært innom festen.

Politiet opplyste mandag til NTB at de har siktet to personer for uberettiget adgang og opphold i bunkeren. De vurderer om flere skal siktes i saken, og om siktelsene eventuelt skal utvides. Oslo politidistrikt opplyser mandag at de gjennomfører fortløpende etterforskingsskritt, har dialog med blant andre Oslo universitetssykehus og andre aktører, går gjennom beslag og undersøker elektroniske spor.

Flere fester i sommer

VGs kilde sier han har vært på fire–fem slike dansefester i Oslo i løpet av sommeren.

– Et par uker på forhånd finner vi et sted hvor vi kan komme oss inn. Så oppretter vi et hemmelig event på Facebook og Snapchat og sender ut invitasjoner, sier han.

ANNONSE

Han forteller at rundt 200 mennesker i alderen 20 til 30 år inviteres hver gang. Først en time før festen starter i 23-tiden, får deltakerne vite hvor de skal.

Ifølge kilden har sommerens undergrunnsfester vært «skog-raves» i Ytre Enebakk og Oslomarka og «bygge-raves» på byggeplasser som står forlatt i Oslo i helgene.

– Vi prøver å være kreative, for vi vil ikke at politiet skal dukke opp. Gjestene tar med egen alkohol og andre ting som ikke er helt lov, sier han.

Innbruddene for å komme inn i egnede lokaler forklarer han med at byen er stengt. Blant annet skal arrangørene ha brutt seg inn på byggeplassen til Petter Stordalens nye hotell i Oslo og arrangert ulovlig dansefest.

Festen fant ifølge VG sted 25. juli i Oslo Lysverker på Solli plass på Frogner der hotellet Sommerro skal åpne i 2022.

ANNONSE

– Vi har hatt et tilfelle av ulovlig fest på anlegget i sommer. Det var politiet som fjernet dem, sier direktør for prosjekt og utbygging hos eiendomsutvikleren Aspelin Ramm, Trond Erik Sveen.

Kilden sier at arrangørene sier de tar sjansen på flere fester fremover, og at de er ganske lei av korona nå.

Brannvesenet

Brannsjef Jon Myroldhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Brannsjefen Jon Myroldhaug advarer sterkt mot slike fester i et innlegg på etatens Facebook-side mandag kveld. Han sier det bare er tilfeldigheter som gjorde at ingen omkom etter festen.

– Dette er en helt uakseptabel og ansvarsløs handling. Her var det svært nære på at liv gikk tapt. Med høy CO-konsentrasjon i blodet er det plutselig for sent, sier brannsjef.

ANNONSE

Brannsjefen ønsker samtidig å komme med en sterk oppfordring til alle som kjenner til eller tror det pågår ulovlige arrangement i sitt nærmiljø:

– Ikke nøl med å tipse oss om du vet om eller tror det foregår ulovlige arrangement. Ditt tips kan redde liv!

Tips av umiddelbar karakter meldes alarmsentralen på 110. Tips som gjelder bekymringer som ikke krever umiddelbar handling, kan sendes via den nasjonale nettsiden www.branntips.no.

– Det er viktig å vite hva som faktisk kreves for å lage et arrangement av større skala. Vi vet at arrangører av hemmelige og ulovlige arrangement, ikke kommer til å sende oss en melding om dette. Vi tror uansett at informasjon om hva som faktisk kreves vil forplante seg hos de som går på slike arrangement. Det er til syvende og sist for din egen del at disse kravene finnes, sier Mylodhaug, og viser til hva som må være ha på plass før du melder inn et arrangement:

 • Tillatelse fra eier av eiendom.
 • Tidspunkt og tema for arrangementet, størrelse, adresse og navn på den som er ansvarlig.
 • Risikoanalyse. Denne skal kartlegge hva som kan gå galt, hvordan det skal forhindres og hvilke tiltak som er planlagt for å redusere konsekvensene dersom noe skjer.
 • Beskrivelse av stedet arrangementet skal foregå, og tilhørende installasjoner eller utstyr. Dette kan være alarm- og lydanlegg, slokkeutstyr og rømningsskilt/belysning.
 • Beskrivelse av rømningsveiene (beliggenhet, antall adkomster, bredde) sett i forhold til beregnet persontall og tilgjengelig rømningstid. Persontall bør fastsettes av fagfolk.
 • Prosedyrer for evakuering.
 • Oversikt over sikkerhetspersonell – antall, rutiner og ansvar.
 • Du må være sikker på at stedet eller området er tilrettelagt for at brannvesenet kan komme fram.
 • Du må vite hva du skal bruke av brannfarlige varer. Dette kan være fyrverkeri eller propan. Skal du bruke pyrotekniske varer må du sende søknad om tillatelse til avfyring av fyrverkeri.
 • Det er viktig at du melder fra om arrangementer i god tid – minst fire uker i forveien.
 • Her kan du lese mer om hva som forventes av deg som ønsker å være arrangør i Oslo.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE