ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Har behandlet nesten 50 dyr siden august. Nå kan støtten forsvinne

Linn Skyum (innfelt) i Sagene Venstre vil opprettholde støtten til veterinærbehandling for Sagene-beboere med dårlig råd, også i 2020. På bildet ser vi daværende klinikkleder Caroline Holtet hos AniCura Grünerløkka, som fikk pengene, og daværende bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap), da midlene ble bevilget på 2019-budsjettet. Foto: Sagene Venstre/Janina Lauritsen

I årets budsjett bevilget bydelsutvalget 200.000 kroner til å dekke veterinærutgifter til vanskeligstilte med dyr. I 2020 er disse midlene kuttet. Det vil ikke Sagene Venstre være med på. AniCura melder om at 50 dyr har fått behandling som følge av støtten fra bydelen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2020 kl 13:57

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: – Det er jo svært synd at posisjonen ikke har klart å finne plass til et så flott og viktig tiltak i budsjettet. Dette handler ikke bare om dyrevelferd, men er også et viktig tiltak for å utjevne sosiale forskjeller i bydelen. Det er en liten sum å betale for å drastisk bedre livskvaliteten til de som benytter seg av tilbudet, og vi mener det derfor bare skulle mangle at man satt av midler også neste år, sier BU-representant Linn Skyum fra Venstre.

I budsjettet for 2019 bevilget bydelsutvalget (BU) i Bydel Sagene 200.000 kroner. Bakgrunnen var at BU påpekte at Bydel Sagene har en høy andel innbyggere med lav inntekt. Kostnadene hos en veterinær blir fort høye, noe som kan være vanskelig å håndtere selv for en familie med normal inntekt. Dette resulterer ofte i at nødvendige konsultasjoner og behandlinger ikke kan gjennomføres, noe som går utover dyrenes velferd. I verste fall kan dette ende i en unødvendig avliving.

Bydelsadministrasjonen ble bedt om å undersøke muligheten for et samarbeid med lokale veterinærer og dyrleger, for å arrangere en årlig dugnad. AniCura på Sagene, og siden på Grünerløkka, hadde da fire år på rad de arrangert en åpen dag, der de behandlet dyr gratis for personer som ikke hadde råd til å betale for behandling. I bydelsutvalget 13. juni ble det vedtatt å gi disse midlene til AniCura på Grünerløkka.

Fremmer forslag om å videreføre støtten

Denne tilleggsbevilgningen på 200.000 kroner har bydelsdirektøren foreslått å stryke i 2020-budsjettet, sammen med flere andre påplussinger BU vedtok over 2019-budsjettet. De fire partiene som er i posisjon i bydelen – MDG, Ap, SV og Rødt – har reversert flere av disse foreslåtte kuttene, for tilsammen nesten fire millioner kroner. Men pengene til veterinærbehandling har de ikke funnet.

Det opprører Venstre-politiker Skyum i BU.

ANNONSE

Linn Skyum i Sagene Venstre foreslår å opprettholde støtten til veterinærbistand for Sagene-beboere med dårlig råd. Foto: Sagene Venstre

– Vi kommer til å fremme det som en ekstrabevilgning, sier hun til Sagene Avis, før BU-møtet torsdag kveld, der 2020-budsjettet skal vedtas.

Venstre ønsker å opprettholde bevilgningen på 200.000 kroner også i 2020. Partiet vil foreslå å ta pengene fra bunnlinja i bydelen – eller å kutte ett BU-møte i 2020, med tilsvarende komitémøter, noe som alene vil gi en innsparing på 120.000 kroner, ifølge Skyum.

Hun mener ordningen er viktig av mange grunner.

– Først og fremst er det et tiltak som gjør enorm forskjell for de som benytter seg av tilbudet. Man kan jo bare tenke seg hvordan det er å måtte avlive sin beste venn fordi man ikke har råd til behandling, og spesielt når man kanskje ikke har det særlig bra i andre aspekter av livet heller. For det andre er det et godt dyrevelferdstiltak - det er viktig at dyrene våre har det bra, og det er fantastisk at de som kanskje ikke har råd til å sørge for det på egenhånd får muligheter gjennom denne ordningen, ser hun.

ANNONSE

Venstrepolitikeren peker på at tilskuddet til og med har blitt brukt til enkelte avlivninger – der dyret har levd i enorme, kroniske smerter, men at eier ikke har hatt råd til å la det slippe.

– På den andre siden ser vi dyr som har fått helt nye liv fordi eier får støtte til hele eller deler av behandling gjennom ordningen. Til sist er det verdt å nevne at dette er en ordning som virkelig fungerer etter formålet - AniCura Grünerløkka som fikk pengene i fjor har vært veldig konsekvente på hva og hvem de har brukt pengene på, noe som gjør at de har fått hjulpet mange dyr med mindre, men smertefulle plager, til større, kostbare operasjoner. Med andre ord er det ikke tvil om at dette tilskuddet kommer bydelens innbyggere - både to- og firbeinte - til gode.

Har hjulpet 50 dyr

Hos AniCura Grünerløkka bekrefter de at pengestøtten har fungert etter hensikten fra BU da midlene ble bevilget. Rett i underkant av 50 dyr har fått behandling på fire måneder, siden tilbudet startet opp i august, og det er flere som står på liste i desember og januar som skal inn for ulike behandlinger, opplyser klinikksjef og veterinær Nina K. Morkemo.

– Etterspørselen er fortsatt og har vært enorm og vi har absolutt hatt hatt behov for pengestøtten.
Det er viktig å understreke at vi har brukt pengene meget fornuftig og ønsket at de som får denne støtten også bidrar med en liten egenandel. På den måten vil pengene vare lenger og vi kan hjelpe flere sier hun.

AniCura har også etterspurt grunnlag og forklaring på hvorfor de trenger økonomisk støtte til behandling.

ANNONSE

– Det variere med alt fra narkomane, arbeidsløse, minstepensjonister, uføre og folk innenfor psykisk helse. Vi har også god kontakt med Dyrehjelperne som hjelper oss med å komme i kontakt med eiere som trenger hjelp til dyrene sine, sier Morkemo.

Sagene Avis kjenner til at ansatte innen helse og rus i bydelen har tatt direkte kontakt med AniCura når de har brukere med dyr som trenger behandling.

Fra slutten av august til nå, opplyser AniCura at de har hatt følgende behandlinger:

  • Tannbehandlinger (tanntrekk, tannrens, rotfylling): 12 stk
  • Helsesjekk og vaksine: 20 stk
  • Undersøkelse av kuler: 4 stk
  • Blodprøver: 4 stk
  • Sterilisering katt: 2 stk
  • Avliving: 3 stk
  • Store operasjoner: 1 (denne ble gjort på AniCura Dyresykehus) Brokk operasjon

Åpen dag

Morkemo forteller at de fortsatt har igjen ca. 80.000 av tildelingen, og vil bruke disse fornuftig og prioritere riktig.

– Det er viktig at det som er akutt og prekært gjøres først. Vi har planer om åpen dag til våren og ønsker at resterende penger skal rekke til videre behandling av disse dyrene, sier hun.

ANNONSE

Hun poengterer også at tilbudet gjør godt for dyreeierne som får hjelp.

– For dem betyr katten eller hunden deres alt. Det er ofte det eneste holdepunktet de har i livet sitt. Dyrene er en avgjørende faktor i livene deres og jeg tror helt ærlig at den tiden og de pengene vi investerer i hjelpe bare gir gode ringvirkninger for disse menneskene, sier klinikksjefen.

– Så kan man diskutere om de skulle hatt dyr eller ei, men realiteten er at de har dyr og det kan vi ikke lukke øynene for! Dette må vi forholde oss til! Dyret hjelper dem gjennom hverdagen og er ofte den eneste grunnen til at de orker å stå opp om morgenen. Dyret deres gjør hverdagen og livet deres litt bedre og hvis vi kan bidra og hjelpe til ved å sørge for at dyrene deres er friske tror jeg det igjen bidrar til en bekymring mindre opp i alt annet for disse eierne, legger hun til.

Morkemo sier at det betyr enormt mye for veterinærene å kunne hjelpe frustrerte mennesker som ikke har mulighet til å behandle dyrene sine.

– Det å ikke ha penger til behandling er ofte veldig skambelagt og de vegrer seg derfor til å komme til veterinæren. Det ender bare med å gå utover dyret, dessverre. Men med denne pengestøtten fra bydelen har dette blitt mye lettere å håndtere ikke bare for dem, men også for oss, sier hun.

Bydelsutvalget skal behandle og vedta 2020-budsjettet torsdag 12. desember.

OPPDATERT: Slik gikk behandlingen: Det ble ingen penger til veterinærtjenester

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE