ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Våren er valpetid:

– Har du et realistisk bilde av hva det vil si å skaffe seg en valp?

Valper er nydelige, men det er dyrt å skaffe seg hund, og det er visse ting som er viktig å passe på ved anskaffelsen. Foto: ANICURA

Ifølge veterinæren kan utgiftene til hundehold første året blir mye høyere enn det du har betalt for valpen. Og det er særlig én ting du ikke skal gjøre, hvis du skal ha valp.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Lokalavisa har tidligere fortalt om Anicura, som blant annet arrangerer gratisdager for behandling av kjæledyr til rusmisbrukere.

Anicura har også arrangert utekino i Bydel Sagene, til inntekt for det samme.

La fornuften styre

Nå ønsker de å rette oppmerksomheten mot det å vite hva man går til, når man planlegger å skaffe en valp.

– La fornuften styre når du skal kjøpe valp. Klinikkene våre opplever at våren og forsommeren er høysesong for innkjøp av valper, og vi er opptatt av at potensielle valpekjøpere har et realistisk bilde av hva det vil si å skaffe seg en valp. Dette håper vi vil bidra til at færre unghunder må omplasseres, og kanskje til og med avlives, som resultat av dårlig gjennomtenkte valg, sier veterinærene i en pressemelding.

Viktig ting å tenke på

Om våren er det mange som kjøper en lenge etterlengtet valp. Men å skaffe seg en hund er en stor avgjørelse og et stort ansvar. Det fins mange viktige ting å tenke på før kjøpet, alt fra hvilken hunderase som passer inn i hverdagen, til nødvendige vaksinasjoner og hvor man kjøper hunden.

ANNONSE

– Det første en blivende hundeeier bør tenke på, er hvorfor man vil ha hund, hvordan man bor og hva slags livssituasjon man er i. Har du tid? En større, arbeidende hunderase krever betydelig mer mosjon og plass enn en mindre hund. En hund lever i 12-15 år, kan du binde deg så lenge? Og har du råd til å ha en hund? Godt og forsvarlig hundehold fører utgifter med seg, sier veterinær Sasja Rygg i Anicura.

– Når du har gjort valget ditt, er det på tide å lete etter en godt etablert oppdretter som kan vise til sunne og friske hunder, tipser veterinæren.

Det er viktig å få treffe valpen og moren før du kjøper. Aller helst bør du også få hilse på kullsøsken og hannhunden i deres eget miljø, hos oppdretteren. Da får du både en oppfatning av foreldrenes temperament og viktig informasjon om hvordan valpens første tid har vært.

Dette koster valpen det første året:

  • Valp: 10.000-25.000 kroner
  • Vaksine/helsekontroll: 600-800 kroner
  • Valpefôr: 7000 kroner, dette er gjennomsnittspris, det er stor variasjon i størrelse gir naturlig nok store variasjoner i kostnad på fôr.
  • Forsikring: 3000 kroner
  • Tilbehør: 1500-3000 kroner
  • Valpekurs: 2000-3000 kroner

Kilde: Anicura

Hun ber folk være ekstra nøye med tanke på det å importere hun fra utlandet:

ANNONSE

– Kjøp aldri en hund født i utlandet som er yngre enn 15 uker, unntatt fra Sverige. Er den importerte valpen yngre, oppfyller den ikke lovens krav om rabiesvaksinering, og kan bli satt i karantene.

En importert hund skal ha et pass, være id-merket og ha samtlige vaksinasjoner som er bestemt av Mattilsynet. Det er ulike regler som gjelder ut fra hvilket land hunden er importert fra.

Veterinærundersøkelse før kjøpet

En hundevalp bør gjennomgå en helseundersøkelse før den flytter til sitt nye hjem, og attesten bør ikke være eldre enn en uke når valpen leveres.

– Ved undersøkelsen kontrollerer veterinæren blant annet hundens øyne, ører, munn og tenner, lytter på hjertet og lunger, kjenner på ledd, ser på kjønnsorganer og gjør en helhetsvurdering. Sammen med undersøkelsen blir valpen vanligvis id-merket og får sine første nødvendige vaksinasjoner mot blant annet valpesyke og smittsom leverbetennelse.

Sykdommer og medfødte feil som iblant oppdages ved undersøkelsen er bilyd på hjertet eller tannstillingsfeil, noe som kan påvirke kjøpet. Tannfeil kan hunden mange ganger leve med uten større problemer, men hjertefeil kan i verste fall forårsake for tidlig død.

ANNONSE

Kjøpsavtaler

Når dagen kommer og du skal hente valpen din, undertegner du og oppdretter en salgsavtale hvor dere er enige om prisen og hva slags vilkår som skal gjelde.

– Det er en god beskyttelse for begge parter. Du får kanskje også med en stamtavle, om hunden er renraset, samt viktig informasjon om hvilke ormekurer den har fått, samt hva slags og hvor mye mat valpen skal ha i begynnelsen.

Forsikring

– Det er lurt å tegne forsikring til sine dyr, jo før jo heller. Gjør grundig forarbeid også her – det er ikke sikkert selskapet der du har resten av forsikringene dine, har de mest gunstige dyreforsikringene, ifølge veterinær Sasja Rygg.

LES OGSÅ:

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE