ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Har funnet midlertidig løsning for bildelere

Sirin Stav i MDG og Morten Munch-Olsen, direktør i Bilkollektivet på Damplassen i Ullevål hageby, der bildelingstjenesten mistet mulighet til å parkere syv biler for 130 medlemmer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Beboerparkeringen stakk kjepper i hjulene for bildelingstjenestene. Til sommeren kommer en prøveordning og nye retningslinjer for beboerparkering, men allerede nå har byrådet en testordning på plass.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Da beboerparkeringen ble innført i flere bydeler, blant annet i Bydel Sagene tidligere i år, mistet Bilkollektivet muligheten til å parkere sine biler i kommunale gater, med mindre de betalte for parkering på timesbasis. Bilkollektivet kan nemlig ikke kjøpe beboerparkeringstillatelser fordi de er et selskap, og beboerne som bruker ordningen kan ikke kjøpe parkeringstillatelse, fordi de ikke eier bilene.

I flere saker i høst har vår søsteravis Nordre Aker Budstikke satt fokus på utfordringen bildelingsordninger som Bilkollektivet har opplevd med beboerparkeringen. Særlig tydelig ble konksekvensene for medlemmer i Ullevål hageby, der syv biler har hatt fast "tilhold" på Damplassen, inntil Bydel Nordre Aker innførte beboerparkering i utvalgte områder i september.

De syv bilene ble benyttet av 130 medlemmer i området. Da bilene forsvant ga det tydelige utfordringer:

– I forrige uke var det bare 80 medlemmer igjen i dette området. Jeg hadde ikke trodd at de skulle melde seg ut. Men for dem var det ikke lenger relevant når bilene ikke var tilgjengelige. Flere av disse har nå heller valgt å kjøpe egen bil, sier Munch-Olsen i Bilkollektivet.

En løsning var på vei – bystyret vedtok nemlig allerede i juni å endre beboerparkeringsordningen, slik at delebiler får parkeringstillatelse i alle soner, samt å sette av 600 egne parkeringsplasser i byen til delebiler. Arbeidet med en ny forskrift ville imidlertid ta enda et halvt år, var anslaget i høst. Da Per Trygve Hoff, bystyrerepresentant for Høyre, ba miljø- og samferdsesbyråden om en midlertidig ordning i oktober, var svaret at man først må finne ut hva som skal regnes som bildeling, og derfor ville prosessen ta tid.

ANNONSE

Testordning

Nå har byrådet og Bymiljøetaten likevel funnet det de kaller en testordning, før en toårig-prøveordning for delebiler skal tre i kraft fra neste sommer.

I et brev som mandag er sendt ut til alle bildelingsselskaper i Oslo, skriver Bymiljøetaten blant annet:

«Vi inviterer de bildelingsselskaper som er interessert til å søke om inntil syv plasser på gategrunn. Plassene er tenkt å være tilgjengelige fra februar/mars og frem til prøveordningen er operativ.

Bildelingsselskapene skal sende inn ønsker til Bymiljøetaten og vi forsøker å finne aktuelle plasser i det området dere ønsker. Det er bare aktuelt å få tildelt plasser på ett område. Hver plass vil koste 500 kroner per måned. Det vil ikke være ladeinfrastruktur på plassene. Plassene vil bli skiltet. Det er en forutsetning at bilene som står der er godt merket, slik at det blir enkelt for Bymiljøetaten å kontrollere. Det kan være aktuelt å utarbeide en oblat som må ligge synlig.»

ANNONSE

Svar på tiltale

At ordningen nå kommer som et direkte svar på Bilkollektivets utfordringer på Damplassen, bekreftes av Sirin Stav, rådgiver i MDGs bystyregruppe og vara i samferdsels- og miljøkomitéen.

– Nå velger vi en løsning, som vi tester ut her, sier hun.

I utarbeidelsen av den kommende forskriften for delebiler, har tre ting vært viktig: å redusere antallet biler i byen, gi færre kjøreturer i byen, og redusere utslippene.

– Jeg er glad for at byrådet nå raskt får på plass en testordning for reserverte bildelingsplasser her på Damplassen og i beboerområdene. Bildeling gjør det enklere å klare seg uten å eie egen bil, noe som både sparer verdifull plass i byen og penger for den enkelte. Det er viktig når vi skal gjøre Oslo til en grønnere, utslippsfri by, med mindre biltrafikk og trygge skoleveier, legger hun til.

ANNONSE

Les mer i Nordre Aker Budstikke.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE