Sagene Avis

Har ingen store overraskelser i 2018, men sparer selv om han har penger på bok

Bydelsdirektør Marius Trana i Bydel Sagene styrker mye i 2018, men har ikke helt lagt bort sparekniven av den grunn. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

– Bydel Sagene står foran et spennende år med mange muligheter og utfordringer. Skal bydelen lykkes i dette arbeidet, er god samhandling med medarbeidere, tillitsvalgte og politikere avgjørende, sier bydelsdirektøren i sitt budsjettforslag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2017 kl 22:35

BYDEL SAGENE: Budsjettforslaget bydelsdirektør Marius Trana i Bydel Sagene legger frem for lokalpolitikerne, har en ramme på i overkant av 1,3 milliarder kroner.

Mer penger, men mindre handlingsrom

– Det er et ekspansivt budsjett, med stor realvekst for Bydel Sagene, sier Trana.

Veksten er i all hovedsak knyttet til økning av årsverk i hjemmetjenesten og helsestasjonen, og flere pedagoger i barnehagene, i tråd med ny bemanningsnorm. Dermed er de økte rammene bundet opp, og gir ingen reell økning i handlefriheten til bydelen.

Den blir i 2018 omtrent som i året som har gått. Målt mot korrigert budsjett for 2017 er den faktiske handlingsfirheten på nesten minus én million kroner. For et budsjett på 1,3 milliarder er det omtrent staus quo.

Bydelene får tildelt sine budsjettrammer etter Oslo kommunes kriterie- og fordelingssystemer. Disse baserer seg på en rekke faktorer i befolkningen, slik som størrelsen på ulike aldersgrupper, og antall innbyggere med spesielle tjenestebehov.

Befolkning som vokser

I det kommende året er endringene i befolkningssammensetningen små. Men befolkningen i Bydel Sagene har vokst mye de siste årene. Fra 1998 til 2017 har innbyggertallet økt med 56 prosent, fra 27.000 til 42.000. Bydelens prognoser tilsier at veksten vil avta noe i årene fremover; de neste ti årene antas den å bli på 11 prosent. De neste ti årene vil antallet barn og unge (0-18 år) trolig flate ut på dagens nivå, mens andelen eldre (67+) trolig vil øke.

Samtidig øker utdanningsnivået, inntektsnivå og levealderen i bydelen. Flere folkehelseindikatorer viser bedring, og ungdomskriminaliteten går ned. Samtidig har bydelen fortsatt mange aleneboere, stor inn- og utflytting og høy dødelighet.

– Dette gir et sammensatt utfordringsbilde, som er viktig å forstå når bydelen skal utforme tjenester og fordele ressurser, skriver bydelsdirektøren i sitt budsjettforslag.

Og selv om 2018 ser forholdsvis lyst ut, peker bydelsdirektør Trana på skyer i horisonten. Fra 2019 vil bydelsrammen til Sagene kunne bli redusert med over 20 millioner i året i økonomiplanperioden, på grunn av demografiske endringer. Særlig vil man i årene fremover merke bortfall av tilskudd til enslige mindreårige flyktninger, fordi flyktningetilstrømmingen har avtatt.

Mest på omsorg og barnehager

Av bydelens fem ansvarsområder, brukes mest på funksjonsområdene helse- og omsorg – 497,5 millioner kroner (36,49 prosent av budsjettrammen), og barnehager – 477,3 millioner kroner (35,01 prosent):

Har penger til overs, men skal likevel spare

Bydelen styrer mot et mindreforbruk på 7 millioner kroner i 2017. Dette tallet er imidlertid fortsatt usikkert. Kommer det uforutsette ting på slutten av året, kan dette bli spist opp.

Sammen med penger bydelen har med fra tidligere år, ligger den an til å ha gå omlag 16 millioner i «pluss». Det betyr likevel ikke at aktivitetsnivået økes i 2018. Målet i bydelens strategisk plan, vedtatt av bydelsutvalget, er at Bydel Sagene skal opparbeide seg en «buffer» på 2 prosent av budsjettet.

Derfor foreslår bydelsdirektøren å kutte tenester tilsvarende 20,2 millioner kroner, innenfor områdene hjemmebaserte tjenester (4 millioner), Sagene lokalmedisinske senter (1,2 millioner), og økonomisk soialhjelp (15 millioner).


Kuttene vil slå ut på denne måten:

I hjemmebaserte tjenester er det i kjøp av sykehjemsplasser det skal spares. Det foreslås en nedtrapping av åtte langtidsplasser på sykehjem. Antallet eldre forventes i 2018 å være omtrent uendret, og nedtrappingsplanen innebærer derfor en reduksjon av sykehjemsdekningen i bydelen.

Ifølge Trana har Bydel Sagene hatt den høyeste sykehjemsdekningen i kommunen. Derfor bør det være mulig å redusere dette antallet ned mot snittet i Oslo, mener han. Kombinert med en styrking av hjemmetjensten og andre tiltak for at eldre kan bo hjemme lenger, vil trolig behovet for sykehjemsplasser kunne reduseres neste år. Det er i alle fall bydelens håp.

For enheten Sagene lokalmedisinske senter vil reduksjonen i budsjettforslaget på 1,2 millioner i realiteten være en styrking i forhold til 2017-budsjettet, forklarer bydelsdirektøren. Enheten har hatt et merforburk i år på 1 million kroner i år.

Størst usikkerhet er det knyttet til posten økonomisk sosialhjelp. En reduksjon i budsjettet på 15 millioner kroner er stort. Bydel Sagene ligger an til å bruke 125 millioner kroner på økonomisk sosialhjelp i 2017, hele 20 millioner mer enn i 2016, og 26 millioner mer enn den tildelte rammen i år. Bydelsdirektøren mener likevel det er igangsatt en rekke tiltak for å tilpasse forbruket til tildelt ramme, og foreslår derfor et budsjett på 110 millioner kroner i 2018. Men på bakgrunn av det store merforbruket i 2017 er risikoen høy for at denne posten vil sprekke.

Barnevern og forebyggende arbeid

Utover dette er det ingen andre betydelige kutt å finne i bydelsdirektør Marius Tranas budsjett.

Han omtaler selv at profilen i budsjettforslaget er tillitsreform, barnehjernevern og forebyggende arbeid, samhandling, bomiljø og mestring, aktivitet og deltakelse.

Blant annet skal bydelen spisse satsningen inn mot kommunale boliger, og arbeide for å forhindre frafall i skolen. Bydelsadministrasjonen vil i 2018 legge frem en bomiljøstrategi.

Av konkrete sryrkingstiltak i budsjettet nevner Trana dette:

 • Det er avsatt én million kroner til digital satsing i bydelen.
 • Det er lagt inn to nye stillinger i barnevernet. I tillegg er det lagt inn en stilling på prosjektet Tidlig trygg. Denne forutsettes finansiert med eksternt tilskudd. Det er også satt av midler til å dekke mulige kostnader i forbindelse med en høyesterettsdom som sier at avlastere har rett til ansettelsesforhold.
 • Det er avsatt kr. 500.000 til særskilte tiltak mot barnefattigdom.
 • Det satt av midler til én ekstra helsesøsterstilling.
 • Bystyret har vedtatt et mål om 500 nye stillinger i hjembaserte tjenester i inneværende bystyreperiode og har avsatt midler i bydelenes ramme for å dekke utgiftene. I Bydelsdirektørs budsjettforslag er det i tråd med forutsetningen, lagt inn 6 ekstra stillinger i 2018 i tillegg til videreføring av 4 stillinger som er opprettet i 2017.
 • 5 millioner kroner er lagt inn for å dekke kostnader til økt pedagogtetthet som følge av ny bemanningsavtale for barnehagene.
 • Det er lagt inn midler til stilling som arbeidsleder for beboerere i boliger for utviklingshemmete.
 • Det er satt av én million kroner til ekstra vedlikehold og IKT i barnehagene og én million kroner til prosjektet Tidlig trygg i barnehager og helsestasjon.

Viderefører bydelsutvalgets tilleggsbevilgninger

I 2017-budsjettet gjorde bydelsutvalget noen justeringer og tilleggsbevilgninger i budsjettet. Bydelspolitikerne vil trolig være fornyde med at bydelsudirektøren forelsår å videreføre disse:

 • Grønn patrulje kr. 150.000
 • Åpen barnehage kr. 300.000
 • Ammehjelpen kr. 500.000
 • Grønne midler kr. 200.000
 • Parkforvaltning kr. 100.000
 • Frivilligsentraler og IBU kr. 350.000
 • Korps for eldre kr. 5000

I tillegg skriver bydelsdirektøren at bydelsutvalgets bevilgning på kr 400.000 til hjemmetjenesten i fjor, «anses videreført gjennom den ordinære satsingen på økt bemanning i tjenesten.»

De 410.000 kronene som ble bevilget i 2017 til "koordinator grønn mobilitet" og driftsmidler grønn mobilitet videreføres imidlertid ikke.

Fornøyd BU-leder

Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap) er godt fornøyd med bydelsdirektør Marius Tranas budsjettforslag.

– Generelt vil jeg si at direktøren har lagt fram et godt budsjettforslag som svarer godt på de utfordringene bydelen har, og på de satsningene som har vært viktig både for bydelsutvalget og det rødgrønne byrådet.

Nå skal bydelspolitikerne gjennomgå forslaget, før bydelsutvalget skal behandle og vedta budsjettet 14. desember.

– Jeg mener direktøren har lagt fram et godt utgangspunkt for at vi skal få et godt budsjett for 2018. Nå skal politikerne i bydelen jobbe med budsjettet og det kommer helt sikkert noen endringer. Har du noen forslag til hva som bør endres er tiden for det nå. Ta kontakt med en av politikerne og la oss høre din mening, oppfordrer Stoltenberg.

Les hele budsjettforslaget for Bydel Sagene fra bydelsdirektøren her (Ekstern lenke til Bydel Sagenes nettsider).

LES OGSÅ:

Engasjerte ungdommer i Bydel Sagene: – Vi vil bli hørt, vi er jo fremtiden!

Nå kan du lettere få frem dine hjertesaker lokalt: – Noe av det mest spennende som har skjedd for lokaldemokratiet på lenge!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...