ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

RINGNES FESTSAL: Det er mye flott å se på i Ringnes festsal. Og Tore kan fortelle deg mye om historien! Foto: Janina Lauritsen

På tur med Tore:

- Her føler vi at vi er i vår egen katedral

Bak teglsteinsveggene i krysset mellom Biermanns gate og Toftes gate skjuler det seg en kulturskatt.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2019 kl 15:26

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

PÅ TUR MED TORE: Tore Hage er over gjennomsnittlig interessert i historie og han kan svært mye om lokalhistorien i bydel Sagene. I spalten «På tur med Tore» tar han oss med på tur rundt omkring i bydelen, og litt utenfor. På ferden har vi også blitt kjent med Tores oldeforeldre og stedene de bodde. Les mer om dette her.

I denne ukens «På tur med Tore» skal vi igjen innom hans egen lidenskap og arbeid: lokalhistorie og øl. Tore har nemlig jobbet hos Ringnes Bryggeri i over 25 år. Han er utviklingssjef og leder en kjemikerarbeidsgruppe for Carlsberg Group, som eier Ringnes. Denne gangen får Sagene Avis bli med inn i Ringnes festsal.

- Når du står ute forventer du ikke at det er noe sånt på innsiden. Da skal du ha god fantasi, sier Tore inne i den flotte festsalen.

- Det fantastiske her er at på slutten av 20-tallet sluttet bryggeriet med øl i eiketønner og gikk over til aluminiumstanker. De tok dem fra hverandre, og alt du ser av vegger og tak er fra eiketønnene.

MALERIER: Per Vigeland er kunstneren bak festsalens malerier. Foto: Janina Lauritsen


FESTSALEN: Tore viser frem den flotte festsalen. Foto: Janina Lauritsen

ANNONSE

Til minne om Amund, Ellef og Axel

Bygningen som i dag er Ringnes festsal, ble bygget som stall for bryggeriets hester. I første etasje gikk hestene fritt, mens andre etasje var høyloft.
 
- Det framkom et ønske om å bygge stallen om til festsal til minne om stifterne av bryggeriet. Selve ombyggingen foregikk fra 1929 til 1931, men den innvendige utsmykkingen var ikke ferdigstilt før i 1933.

FESTSALEN: Den ble laget til ære for Ringnes' stiftere. Foto: Janina Lauritsen

For å bygge om stallen til en festsal ble taket i andre etasje hevet. Interiøret ble planlagt av Per Vigeland, og han utførte også de fleste utsmykningene, forteller Tore videre og viser de store, flotte maleriene som henger i salen som viser brødrene Ringnes forlate familiegården, Heibergs engasjement for norske skoger og Fram-ekspedisjonene.

Ringnes-brødrene og Heiberg var redere av Fram-ekspedisjonene. De stilte med finansiering og proviant. Da Otto Sverdrup satte i gang Fram II-ekspedisjonen, fullfinansierte Amund, Ellef og Axel hele ekspedisjonen.

ANNONSE

PER VIGELAND: Maleri av Frams andre polarekspedisjon. Foto: Janina Lauritsen


PER VIGELAND: Otto Sverdrups polarekspedisjon med Fram. Ringnes-brødrene og Heiberg var redere. Foto: Janina Lauritsen

- En viktig del av Ringnes-sjela

Amund Ringnes døde allerede i 1907 og Ellef Ringnes og Axel Heiberg døde henholdsvis i 1929 og 1932. Med andre ord fikk ingen av stifterne oppleve den ferdige salen.
 
- I løpet av høsten 2018 ble både interiøret og de store maleriene i festsalen fullstendig restaurert og salen har fått tilbake sin opprinnelige glans. Salen med dens utsmykning er ganske unik i norsk sammenheng og Ringnes AS vil gjøre den tilgjengelig via historiske vandringer og lukkede selskap i regi av Ringnes Brygghus. Det er mye aktivitet her nå, sier han og legger til:

- Dette er en viktig del av Ringnes-sjela. Her føler vi at vi er i vår egen katedral.

RINGNES-GÅRDEN: – Ringnes kjøpte tilbake gården på slutten av 1890-tallet. Amund hadde odelsrett, men overlot gården til Ellef som hadde 12 barn. Gården har vært i slektens eie siden, forteller Tore.


SØYLER: – Dette er evigvarende kunst, mosaikk holder seg godt, sier Tore. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE