Sagene Avis

RINGNES FESTSAL: Det er mye flott å se på i Ringnes festsal. Og Tore kan fortelle deg mye om historien! Foto: Janina Lauritsen

På tur med Tore:

- Her føler vi at vi er i vår egen katedral

Bak teglsteinsveggene i krysset mellom Biermanns gate og Toftes gate skjuler det seg en kulturskatt.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2019 kl 15:26

PÅ TUR MED TORE: Tore Hage er over gjennomsnittlig interessert i historie og han kan svært mye om lokalhistorien i bydel Sagene. I spalten «På tur med Tore» tar han oss med på tur rundt omkring i bydelen, og litt utenfor. På ferden har vi også blitt kjent med Tores oldeforeldre og stedene de bodde. Les mer om dette her.

I denne ukens «På tur med Tore» skal vi igjen innom hans egen lidenskap og arbeid: lokalhistorie og øl. Tore har nemlig jobbet hos Ringnes Bryggeri i over 25 år. Han er utviklingssjef og leder en kjemikerarbeidsgruppe for Carlsberg Group, som eier Ringnes. Denne gangen får Sagene Avis bli med inn i Ringnes festsal.

- Når du står ute forventer du ikke at det er noe sånt på innsiden. Da skal du ha god fantasi, sier Tore inne i den flotte festsalen.

- Det fantastiske her er at på slutten av 20-tallet sluttet bryggeriet med øl i eiketønner og gikk over til aluminiumstanker. De tok dem fra hverandre, og alt du ser av vegger og tak er fra eiketønnene.

MALERIER: Per Vigeland er kunstneren bak festsalens malerier. Foto: Janina Lauritsen


FESTSALEN: Tore viser frem den flotte festsalen. Foto: Janina Lauritsen

Til minne om Amund, Ellef og Axel

Bygningen som i dag er Ringnes festsal, ble bygget som stall for bryggeriets hester. I første etasje gikk hestene fritt, mens andre etasje var høyloft.
 
- Det framkom et ønske om å bygge stallen om til festsal til minne om stifterne av bryggeriet. Selve ombyggingen foregikk fra 1929 til 1931, men den innvendige utsmykkingen var ikke ferdigstilt før i 1933.

FESTSALEN: Den ble laget til ære for Ringnes' stiftere. Foto: Janina Lauritsen

For å bygge om stallen til en festsal ble taket i andre etasje hevet. Interiøret ble planlagt av Per Vigeland, og han utførte også de fleste utsmykningene, forteller Tore videre og viser de store, flotte maleriene som henger i salen som viser brødrene Ringnes forlate familiegården, Heibergs engasjement for norske skoger og Fram-ekspedisjonene.

Ringnes-brødrene og Heiberg var redere av Fram-ekspedisjonene. De stilte med finansiering og proviant. Da Otto Sverdrup satte i gang Fram II-ekspedisjonen, fullfinansierte Amund, Ellef og Axel hele ekspedisjonen.


PER VIGELAND: Maleri av Frams andre polarekspedisjon. Foto: Janina Lauritsen


PER VIGELAND: Otto Sverdrups polarekspedisjon med Fram. Ringnes-brødrene og Heiberg var redere. Foto: Janina Lauritsen

- En viktig del av Ringnes-sjela

Amund Ringnes døde allerede i 1907 og Ellef Ringnes og Axel Heiberg døde henholdsvis i 1929 og 1932. Med andre ord fikk ingen av stifterne oppleve den ferdige salen.
 
- I løpet av høsten 2018 ble både interiøret og de store maleriene i festsalen fullstendig restaurert og salen har fått tilbake sin opprinnelige glans. Salen med dens utsmykning er ganske unik i norsk sammenheng og Ringnes AS vil gjøre den tilgjengelig via historiske vandringer og lukkede selskap i regi av Ringnes Brygghus. Det er mye aktivitet her nå, sier han og legger til:

- Dette er en viktig del av Ringnes-sjela. Her føler vi at vi er i vår egen katedral.

RINGNES-GÅRDEN: – Ringnes kjøpte tilbake gården på slutten av 1890-tallet. Amund hadde odelsrett, men overlot gården til Ellef som hadde 12 barn. Gården har vært i slektens eie siden, forteller Tore.


SØYLER: – Dette er evigvarende kunst, mosaikk holder seg godt, sier Tore. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...