ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

En hest etter øl:

Her gjenskaper de 160 år gammel Oslo-historie

Ølhestene skal ha fått øl før og etter jobb før i tiden. Og Ivar lar den yngste hingsten få en smak. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er Ringnes som hedrer tidligere konkurrent Frydenlunds 160-årsjubileum. Vi spoler tilbake, med ølhester i front og øl på planet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: 160 år etter at Mads Langaard, en skipskaptein fra Lillesand, grunnla Frydenlund, blir igjen øl fraktet med hest og vogn, oppover Sagene og Torshov. Som en markering i anledning 160-årsjubileet, har Ringnes engasjert to dølahester – flotte far og sønn Kristian Svart og Skarv Tor – med eier og kusk Jan-Tage Rustad Engh. Med i førersetet er også evigunge Ivar Bakke (snart 80), fra Skjerven gård Maridalen, men nå utflyttet til Moelven.

– Jeg husker at jeg var med min far ned til Frydenlund og hentet mask (etter brygging av øl blir det mask igjen - eller mesket malt, journ.anm.). Det ga vi til kyrene, det var den gang det var lov å ha kyr i Maridalen, forteller Ivar.

Ivar Bakke og kusken Jan-Tage. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det er stas å få være med på dette i dag. Jeg har fortsatt egne hester, men det er ikke så mange lenger. Blant annet har jeg en hoppe som venter føll - det blir nok hest så lenge jeg orker, sier Ivar, som etter hvert klatrer opp ved siden av kusken Jan-Tage.

En hest etter øl

Det er ikke bare sola som skinner, fredag ved Ringnes. Det skinner også av både seletøy og hester. Ikke minst ser høvene ut til å være «nylakkerte». De er ganske så rolige, de flotte hingstene i front. Yngstemann får også smake litt øl, og tok likesågodt tak i hele ølboksen. Faktisk forteller historien at noen av ølhestene fra gamle dager, fikk en øl før de skulle trekke lasset, og etter at jobben var gjort.

Samling i bakgården hos Ringnes på Sagene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Historien forteller også om en av ølhestene i Oslo, som var så rutinert, at den ventet på trikken i oppoverbakken, for da fikk den dyttehjelp (!).

På vei fra bryggeriet! Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Frydenlund og ølhestene

Men tilbake til jubilanten. Tore Hage er utviklingssjef i Ringnes - og historiefortelleren:

– Mads Langaard så muligheten i å investere i et stort bryggeri, også med eksport. Øl laget på Frydenlund ble blant annet sendt til Afrika og Sør-Amerika. Øl kunne bare lages i land hvor det var kaldt nok. I Norge anla også bryggeriene dammer rundt omkring, der de kunne hente ut isblokker som hjalp på lagringen av øl. Det ble også solgt is til forretninger og private, forteller Tore.

Ølekspert Tore Hage hos Ringnes. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Hestene kjørte både med tønner og med flasker. Nå var det ikke sånn at ølkjørerne bare dumpet av øltønnene eller flaskene, de måtte bæres inn og plasseres der kunden ønsket. Det krevde sin mann og sin hest:

– Det var lange dager og tøft å være både ølkjører og ølhest, og mange av ølhestene kunne nok gått rutene av seg selv. Blant annet hadde Frydenlund en stall med rundt 60 ølhester. Og det var ikke hvilke som helst hester, men solide hester. Jeg tittet litt i boka over hestene fra den tiden, og blant annet kostet en god ølhest kanskje 3500 kroner i 1913, det blir et par hundre tusen i dag det!

Stor stas med hester i bybilde, når Frydenlund-transporten passerer Sagene skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ølhestene på vei oppover Torshov. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Samme ølet

Tore fortsetter:

ANNONSE

– Ølhestene var enerådende frem til bilen kom, på 1920-tallet. Bilen tok over mot 2. verdenskrig, men under krigen så ble det igjen brukt mye hest. Etter krigen overtok bilene for hestene, for det meste.

– Det var et flott syn i dag, å se akkurat som de kjørte øl før i tiden. Det ølet vi kjørte i dag, Frydenlund bayer, var det første ølet Frydenlund produserte for 160 år siden, og som fortsatt produseres, legger Tore til.

Det er non år siden sist ølhestene var et vanlig innslag i bybildet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

På 1970-tallet startet NORA Industrier å kjøpe opp bryggerier. I 1995 overtok Ringnes produksjonen av Frydenlunds produkter. I dag er Ringnes en del av danske Carlsberg Group.

Ølhestene på vei oppover Torshov. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Stor ståhei da øltransporten krysset ring 2. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Øltransporten ankommer Grisen på Torshov, og ølfatet bæres inn. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ivar og Jan-Tage klare for øltransport fra Ringnes til Grisen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

En øl må man ha. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE