Sagene Avis

Her kan du få inspirasjon til å dyrke din egen mat

OMREISENDE STABBUR: Hilde Jacobsen delte ut pollinatorvennlige planter på Gråbeinsletta. Foto: Janina Lauritsen

Kan Oslo lære av det gamle stabburet for å utnytte våre ressurser på en bedre måte? Dette kan du lære mer om på Gråbeinsletta denne uka.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE: Et omreisende stabbur står i disse dager på Gråbeinsletta på Sagene.

Stabburet og utstillingen har vært på tur fra Ellingsrud og Grønland, og til og med 12. september kan Sagene-beboerne stikke innom.

– Utstillingen forteller om urbant landbruk med et historisk perspektiv. Vi fyller stabburet med råvarer fra stedene vi besøker, forteller Hilde Jacobsen i Bymiljøtaten. Prosjektet er et samarbeid mellom etaten og Makers Hub, i forbindelse med at Oslo i 2019 er europeisk miljøhovedstad.

Og når stabburet har reist ferdig rundt omkring i byen, arrangeres en middag med mat dyrket i Oslo, på rådhusplassen 16. oktober.

Det norske stabburet Foto: Janina Lauritsen

Vil skape frøprodusenter

Det arrangeres forskjellige aktiviteter og kurs på hvert av stabburets stoppesteder. Tirsdag 10. september delte Jacobsen ut pollineringsvennlige planter. 2000 ville planter skal nemlig få et nytt hjem hvor de kan leve livet som frøprodusenter.

– Jeg jobber med blomsterenger, og jeg vil det skal være mye blomster i byen. Men det er ikke bare bare å kjøpe lokale frø. Derfor vil vi få frø ut til folket, ved å få folket til å være med på å produsere dem. Så leveres frøene til Deichman Grünerløkka, slik at vi får bygget opp et frøbibliotek.

Du kan lære mye om landbruk i denne utstillingen Foto: Janina Lauritsen

Jacobsen ga også nysgjerrige besøkende informasjon om hvordan man steller plantene og sanker frø. Og det slo an på Sagene!


– Jeg er redd for at jeg har med for få planter i dag. På halvannen time har jeg levert ut 27 stykker.

De pollinatorvennlige plantene Bymiljøetaten deler ut på turen er karve, engtjæreblom, engsmelle, rødknapp, blåknapp og bergmynte. Til sammen gir disse plantene blomstring gjennom hele sesongen, og sørger for en jevn mattilgang for insektene.

Hilde Jacobsen i Bymiljøetaten Foto: Janina Lauritsen

Siste sjanse på torsdag

Stabburet og utstillingen står på Sagene til torsdag 12. september, fra klokken 14 til 18.

Gjennom å besøke utstillingen skal du bli kjent med Oslo som en spirende og spiselig by, og lære mer om historien om landbruket i Oslo fra 1000-tallet til i dag. Stabburet skal også spre informasjon, inspirasjon og råvarer fra forskjellige steder i byen.


«Stabburet ble tradisjonelt brukt til å lagre korn og kjøtt, og si­kret det norske folk mat året rundt på tross av et tøft klima. I dag står vi overfor utfordringer knyttet til klima og bærekraft. Kan en voksende by som Oslo lære av det gamle stabburet for å utnytte våre ressurser på en bedre måte?» skriver arrangørene på Facebook.

Reisen begynte på Losæter i august, og gikk videre til Ellingsrud parsellhager og Grønland før Sagene. Neste stopp blir Losæterfestivalen, Vålerengaparken, Grünerløkka og Marienlyst park.

Rekker du ikke innom stabburet på Sagene? Eller vil du kanskje ha en pollinatorvennlig plante?Her kan du se alle tidspunkter og mer informasjon for resten av stoppestedene

Utstillingen står på Sagene til og med torsdag Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...