ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Her kan du få inspirasjon til å dyrke din egen mat

OMREISENDE STABBUR: Hilde Jacobsen delte ut pollinatorvennlige planter på Gråbeinsletta. Foto: Janina Lauritsen

Kan Oslo lære av det gamle stabburet for å utnytte våre ressurser på en bedre måte? Dette kan du lære mer om på Gråbeinsletta denne uka.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Et omreisende stabbur står i disse dager på Gråbeinsletta på Sagene.

Stabburet og utstillingen har vært på tur fra Ellingsrud og Grønland, og til og med 12. september kan Sagene-beboerne stikke innom.

– Utstillingen forteller om urbant landbruk med et historisk perspektiv. Vi fyller stabburet med råvarer fra stedene vi besøker, forteller Hilde Jacobsen i Bymiljøtaten. Prosjektet er et samarbeid mellom etaten og Makers Hub, i forbindelse med at Oslo i 2019 er europeisk miljøhovedstad.

Og når stabburet har reist ferdig rundt omkring i byen, arrangeres en middag med mat dyrket i Oslo, på rådhusplassen 16. oktober.

Det norske stabburet Foto: Janina Lauritsen

ANNONSE

Vil skape frøprodusenter

Det arrangeres forskjellige aktiviteter og kurs på hvert av stabburets stoppesteder. Tirsdag 10. september delte Jacobsen ut pollineringsvennlige planter. 2000 ville planter skal nemlig få et nytt hjem hvor de kan leve livet som frøprodusenter.

– Jeg jobber med blomsterenger, og jeg vil det skal være mye blomster i byen. Men det er ikke bare bare å kjøpe lokale frø. Derfor vil vi få frø ut til folket, ved å få folket til å være med på å produsere dem. Så leveres frøene til Deichman Grünerløkka, slik at vi får bygget opp et frøbibliotek.

Du kan lære mye om landbruk i denne utstillingen Foto: Janina Lauritsen

Jacobsen ga også nysgjerrige besøkende informasjon om hvordan man steller plantene og sanker frø. Og det slo an på Sagene!

ANNONSE

– Jeg er redd for at jeg har med for få planter i dag. På halvannen time har jeg levert ut 27 stykker.

De pollinatorvennlige plantene Bymiljøetaten deler ut på turen er karve, engtjæreblom, engsmelle, rødknapp, blåknapp og bergmynte. Til sammen gir disse plantene blomstring gjennom hele sesongen, og sørger for en jevn mattilgang for insektene.

Hilde Jacobsen i Bymiljøetaten Foto: Janina Lauritsen

Siste sjanse på torsdag

Stabburet og utstillingen står på Sagene til torsdag 12. september, fra klokken 14 til 18.

Gjennom å besøke utstillingen skal du bli kjent med Oslo som en spirende og spiselig by, og lære mer om historien om landbruket i Oslo fra 1000-tallet til i dag. Stabburet skal også spre informasjon, inspirasjon og råvarer fra forskjellige steder i byen.

ANNONSE

«Stabburet ble tradisjonelt brukt til å lagre korn og kjøtt, og si­kret det norske folk mat året rundt på tross av et tøft klima. I dag står vi overfor utfordringer knyttet til klima og bærekraft. Kan en voksende by som Oslo lære av det gamle stabburet for å utnytte våre ressurser på en bedre måte?» skriver arrangørene på Facebook.

Reisen begynte på Losæter i august, og gikk videre til Ellingsrud parsellhager og Grønland før Sagene. Neste stopp blir Losæterfestivalen, Vålerengaparken, Grünerløkka og Marienlyst park.

Rekker du ikke innom stabburet på Sagene? Eller vil du kanskje ha en pollinatorvennlig plante?Her kan du se alle tidspunkter og mer informasjon for resten av stoppestedene

Utstillingen står på Sagene til og med torsdag Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE