Her leker barna seg glade i matte, fysikk og kjemi

PI-PARKEN: Espira Torshovdalen barnehage lagde katapulter og snøballer av maismel og balsam i Pi-parken. Leon og Endre viser frem hvor grisete det kan være å lage snø! Foto: Janina Lauritsen
Hvordan kan man få barna glade i realfag? Det er i hvert fall en veldig god start å lage katapult og snøballer!
Publisert: 10.12.2018 kl 14:06
OSLO SENTRUM: Espira Pi-parken ønsker å bygge opp under barnas naturlige utforskertrang og nysgjerrighet, og samtidig forberede dem enda bedre på videre skolegang.
I Espira Pi-parken får barna anledning til å utforske det de er nysgjerrige på. De lærer om og leker med tall, farger og mengder og blir introdusert for nye ord, begreper og ny teknologi.
Her kan de virkelig boltre seg med for eksempel digitalt mikroskop, forskjellige konstruksjonsmaterialer og laboratorieutstyr som inspirerer til realfaglig lek, utforsking og eksperimenter.

KONSENTRERT: Det er viktig å konsentrere seg litt, før man kan slippe løs snøballene! Foto: Janina Lauritsen
– Det viktigste er nysgjerrigheten
– Det er bare skolestarterne som er med da dette er en del av forberedelse for overgang til skolen, forteller realfagspedagog Oda Bjerknes.
– Her er det matte, fysikk, kjemi og biologi. Men det aller viktigste er nysgjerrigheten til barna, ikke nødvendigvis fagstoffet som sitter igjen.
Periodesystemet henger på veggen, bak diverse kolber og reagensrør, men dette er mest for å skape et miljø, ikke fordi femåringene sitter og pugger det. Barna kan også kikke i realfagsbøker, tegne i dokumentasjonsområdet og leke med Lego i konstruksjonsområdet.
– Det er matematikk i sortering, for eksempel.

MORO: Nora og Erika syns det er kjempegøy å lage katapult, spesielt siden de får ta den med seg hjem. Foto: Janina Lauritsen
Barna fra Torshov lager katapulter
Sagene Avis er på besøk sammen med femåringene fra Espira Torshovdalen barnehage.
De lager katapulter av ispinner og gummistrikk, og snøballer av maisstivelse og hårbalsam. Og barna storkoser seg, for her er det jo både lov og nødvendig å grise litt.
– Noen ganger bruker vi oppskrift, men det fint å bare prøve seg frem, sier Bjerknes og deler ut mer balsam mens barna knar i bollen med hendene.
– Når alle har laget snø, skal vi rulle små snøballer. Vet dere hva en katapult er? spør hun barna.
Alle nikker og svarer entusiastisk før en sier:
– Man lager en ball og skyter dem med den!
Barna er enige i at dette er veldig gøy, spesielt siden de får ta med seg katapultene tilbake til barnehagen.
– Men vi kan ikke bruke dem inne hjemme, da…
– Dette er en veldig enkel aktivitet for familiene å gjøre hjemme. Det blir litt sånn plastelina-aktig, og man kan tilsette litt konditorfarge, tipser Bjerknes.

KATAPULT: Markus har laget katapult med teskje for å få enda bedre grep på snøballene. Foto: Janina Lauritsen
Tilrettelegger aktivitetene etter interesser
Pi-parken åpnet for 1,5 år siden, men de hadde offisiell åpning i november 2017. Foreløpig er det bare Espira-barnehagene som kan komme på besøk, men Bjerknes håper på sikt å kunne invitere andre barnehager også.
– Vi har tilgang på litt annet materiell enn en vanlig barnehage, sier hun og viser frem et par pumper og bøtter:
– Barn kan holde lenge på med å pumpe vann fra en bøtte til en annen, det er kjempepopulært.
Bjerknes blir kjent med barna og ser hva de er opptatt av, så prøver hun å tilrettelegge etter dem. Det er viktig å få bryne seg på det man har interesse for, mener hun.
– Vi sår et lite frø, så plukker barna opp interessene. De prøver ut ting her, tar det med seg til barnehagen og videre hjem til foreldrene.
Bjerknes jobber også for Matematikksenteret, og er en forkjemper for matematikken i barnehagene.
– Jeg håper barna vil starte på skolen og si at de liker matte, for det er så gøy! Mange barn tror det er én måte å løse oppgaven på, med ett riktig svar. Men man må diskutere prosessen og vise interesse for det. Selvtilliten er også viktig. Hvis man føler man får til ting, er det jo mer moro. Det er viktig å gi barna mestringsfølelse.
Noen ganger sier barna at de ikke får det til. Men det er fint, det må jo være noen utfordringer hvis de skal få utvikle seg. Men samtidig må det ikke være for vanskelig heller, påpeker hun.
– Vi får tilbakemeldinger om at barna gleder seg til å komme. Hvis det ikke hadde vært gøy, hadde det ikke vært noen vits i å gjøre dette.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!