Sagene Avis

Her rives industrihistorie – se hvordan det blir

Nycoveien 2 er i ferd med å rives. Slik så det ut i forrige uke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

De karakteristiske blå byggene i Nycoveien på Storo er snart borte. På området hvor norsk farmasihistorie ble skrevet kommer det blant annet 260 nye leiligheter, i bebyggelse på opptil 10 etasjer.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

STORO: Nordre Aker Budstikke omtalte planene allerede i juni i fjor, da Veidekke foreslo å transformere gammel industri til nye boliger.

Vedtatt omregulering

21. juni i år ble omreguleringen av Nycoveien 2 vedtatt i bystyret – fra «byggeområde for industri og kontor til kombinert bebyggelse og anleggsformål - bolig/forretning/annen offentlig eller privat tjenesteyting/kontor/bevertning samt torg og annen veggrunn - grøntareal.»

Planforslaget fra Veidekke legger opp til cirka 24.000 kvadrameter bolig og næring over terreng. Det legger til rette for cirka 260 boliger. I 1. etasje mot Vitaminveien og Nycoveien vil det bli såkalt «utadrettet virksomhet» – som vil si butikker, serveringssteder, eller liknende.

I krysset Sandakerveien/Vitaminveien, og i krysset Nycoveien/Vitaminveien etableres det offentlige torg. Det foreslås etablert en base på cirka 5-6 etasjer som reiser seg til cirka 10 etasjer mot Nycoplassen og Nycoveien i sør, samt mot krysset Nycoveien/Vitaminveien.

Farmasihistorie

At veien heter Nycoveien, er ingen tilfeldighet. Det farmasøytiske selskapet Nyegaard & Co (kjent under forkortelsen Nyco), og senere Nycomed (ra 1986), ble etablert i Kristiania i 1874. De produserte legemidler og var verdensledende på røntgenvæsker.


Selskapet flyttet til Nydalen og Storo i 1940, og fabrikkbygget i Nycoveien 2 ble bygget på 1950-tallet. Tilstedeværelsen i området førte til at Oslo kommune ga veien navnet Nycoveien i 1953. I 1996 ble selskapet delt i to: Legemiddelproduksjonen Nycomed Pharma og diagnoserings-divisjonen Nycomed Imaging (som drev med røntgenkontrast etc.). Sistnevnte ble senere kjøpt opp av GE Healthcare, som hadde sitt hovedkontor i Nycoveien 2.

GE Healthcare produserer fortsatt kontrastvæske på Storo, og har nå produksjonslokaler i Nycoveien 1, som ligger rett over gaten for bygget som nå rives. GE Healthcares hovedkontor i Norge har flyttet til Storokrysset, i Vitaminaveien 1.

LES MER OM DET: GE går mot strømmen – skaper arbeidsplasser og innovasjon på Storo

Mange boliger

Området som nå skal bli boliger er 9018 kvadratmeter og befinner seg midt i et område på Storo/Lillo/Nydalen som er under transformasjon fra kontor-, industri- og lagerområde til et tett byområde med en stor andel boliger.

Nycoveien 2 grenser i sør mot Sandakerveien 100 og Lillo gård, der det nå oppføres cirka 550 nye boliger, butikker og et offentlig bydelstorg. Nye Fernanda Nissens skole er oppført vis à vis, og tvers over Vitaminveien, nedenfor Storo Storsenter, er oppføringen av ny bebyggelse med blant annet boliger, barnehage, hotell og kino igang.


Nycoveien 2 blir ifølge utbygger ett av Norges største miljøsertifiserte boligprosjekter. Veidekke Eiendom starter nå med å miljøsertifisere boligprosjektene sine i henhold til BREEAM-Nor.

«Det betyr at vi kommer til å dokumentere alle sider av vårt miljøarbeid fra biologisk mangfold og inneklima, til CO2-utslipp og avfallshåndtering,» skriver selskapet på egne nettsider.

Innflyttingsklart om to år

Bystyrets vedtak om detaljregulering ligger nå ute til gjennomsyn på Plan- og bygningsetatens nettsider. Klagefrist på vedtaket er 11. september 2017.

Allerede er Veidekke godt i gang med rivingen av Nycoveien 2. Leilighetene i det nye boligkvartalet – som får navnet Nyegaardskvartalet – vil ifølge Veidekke bli lagt ut for salg i løpet av høsten 2017. Innflytting er ventet i 2019/20.

LES OGSÅ: Fartshumer og tiltak ved Fernanda Nissen skole

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...