Sagene Avis

Høie svært bekymret for smittesituasjonen i Oslo

Forventer at byrådet følger opp

Foto: Jil Yngland/NTB

Helseminister Bent Høie er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak om byrådet ikke følger opp Helsedirektoratets råd.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2020 kl 23:19

OSLO: I en epost til Aftenposten søndag skriver Høie at han forventer at byrådet i hovedstaden legger stor vekt på Helsedirektoratets faglige anbefaling, som ble sendt i et notat til dem fredag.

Direktoratet anbefaler en tiltakspakke for 14 dager, med blant annet forbud mot private samlinger på mer enn fem personer.

– Det å handle raskt er viktig. Jeg følger situasjonen i Oslo nøye og er forberedt på å kunne gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet i Oslo følger opp rådene fra direktoratet, skriver helseminister Høie (H) i eposten til avisa.

Søndag kveld gjentok han overfor NRK at han forventer at byrådet følger opp anbefalingene de har fått fra Helsedirektoratet.

– Jeg har vært i kontinuerlig kontakt med byrådslederen om dette. Så må jeg sammen med mine fagfolk vurdere situasjonen på nytt i morgen hvis ikke byrådet har kommet med ytterligere tiltak, sier han.

Ikke innstramming mandag

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til Dagbladet at de ikke har noen planer om å innføre nye tiltak mandag.

– Vi har ikke planer om å innføre nye tiltak i morgen. Nå innførte vi tiltak forrige mandag, og vi må først se om det virker.

Johansen forteller at byrådet ble orientert om de anbefalte tiltakene fredag kveld.

– Vi ser at smittetallene har gått noe ned, men vi er beredt til å innføre flere tiltak dersom det trengs. Men å gjøre det i morgen, midt i en høstferie … Vi kan trenge de tiltakene videre fremover, men vi må la dem vi innførte på mandag, få virke lenger framover i tid.


Johansen sier han deler bekymringen til helsemyndighetene, men at de nye tiltakene ser ut til å virke, og han mener derfor det er for tidlig med en ytterligere skjerping.

Helsedirektøren er bekymret

– Det er grunn til bekymring slik situasjonen er nå. Men jeg understreker at det er mulig å få kontroll, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet la fredag fram en tiltakspakke for 14 dager for å få ned smittetallene i hovedstaden, hvor samtlige 15 bydeler er røde.

Siste døgn er det registrert 37 nye koronasmittede i hovedstaden. Det er 15 færre enn tallet på nye smittede lørdag, viser oppdateringen fra Oslo kommune søndag.

Guldvog sier det nå er en risiko for at Oslo kan miste kontrollen.


– Det er en betydelig usikkerhet knyttet til smittesituasjonen i Oslo. Derfor mener vi at man heller bør respondere med tydelige tiltak tidlig, enn å vente og se hvordan det går. Det er en viss risiko for at vi kan miste kontrollen, og da er det mye mer krevende å få smittetallene ned, sier Guldvog.

Strengere tiltak

Etter det NTB kjenner til, vurderer byrådet tre tiltak som kan bli innført hvis smitten ikke går ned:

  • Det kan bli innført forbud mot private samlinger på mer enn fem personer. Dette vil ikke gjelde for personer som er i samme husstand. I dag er det forbudt med private samlinger på flere enn ti personer i Oslo
  • Innslipp til utesteder kan bli stanset klokka 22
  • Det kan bli innført forbud mot arrangementer ved videregående skoler og universiteter som ikke er undervisningsrelaterte


(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...