Sagene Avis

Se bildene:

Husker du bussgarasjen på Bjølsen?

I 1944 utførte Max Manus og Gunnar "Kjakan" Sønsteby en sabotasjeaksjon mot Bjølsenhallen, som ble benyttet av Tyskerne. Men både før og etter krigen var dette parkeringsplass og garasje for Sporveisbussene. Se bildene i galleriet over!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.05.2019 kl 10:08

BJØLSEN: Bjølsenhallen, i dag et idretts- og butikksenter mellom Bergensgata, Moldegata og Maridalsveien, midt i Bjølsen studentby, var en gang en bussgarasje.

Hallen ble tegnet av av arkitekt Per Nordan, og sto ferdig i 1939. Den ble betraktet som et mesterstykke i ingeniørkunst og anses som arkitektens hovedverk.

Slik så hallen og området rundt ut i 1950:

Moldegata - BjølsenOslo sporveier, Bussgarasjen, (1950), bussgarasje med verkstedet fra nordvest (Flyfoto). Foto: Widerøes Flyveselskap / Helge Skappel / Oslo Byarkiv

I dag er hallen omkranset av studentbyens 1200 leiligheter og hybler. Den gamle busshallen, garasjen og restene av den tilhørende bensinstasjonen er oppført på Byantikvarens gule liste.

Da hallen ble reist var tomten eid av Oslo Sporveier. Under andre verdenskrig ble hallen benyttet som lager for tyske fly og reservedeler. Etter krigen tok Oslo Sporveier hallen i bruk igjen og benyttet den som bussgarasje fram til den ble solgt i desember 1998.


Oslo Sporveier. Sporveisbuss, A-15906, dieselbuss serien 901-915, Strømmen / Leyland WM, linje 23 til Bryn kjører ut av bussgarasjen på Bjølsen. Foto 1960. Foto: Ukjent / Oslo Byarkiv

Øverst kan du se en bildeserie av bussene som holdt til i hallen! Husker du kanskje noen av modellene?

Sabotasjeaksjon i 1944

Flere kilder har skrevet om sabotasjeaksjonen mot Bjølsenhallen i 1944. Slik gjengis historien på Wikipedia:

«Natten mellom 13. og 14. august 1944 gjennomførte medlemmer av Oslogjengen en sabotasjeaksjon i hallen. Max Manus, Gunnar Sønsteby, William Houlder, Henrik Henriksen Hop og Andreas Aubert var blant deltakerne. Angrepsmålet var et lager i kjelleren under hallen hvor tyskerne lagret 25 Messerschmitt-jagere, en rekke flymotorer og store mengder reservedeler. De var flyttet hit på grunn av bombefaren på Kjeller flyplass.

"Mannen med sykkelen" – Gunnar Søsnteby portrett av Per Ung, slik han står på Karl Johan. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)


Mennene dirket seg inn i busshallen litt over midnatt. En av dem tok seg av den norske vakten. De øvrige tok seg ned i kjellerhallen, der de la ladningene. Det ble brukt 120 kilo plastisk sprengstoff fordelt på fire kofferter og 70 kilo vanlig dynamitt. Omtrent kl. 02.00 om natten ble luntene tent, og karene trakk seg tilbake. Noen vaskekoner som jobbet i hallen fikk beskjed om at bygningen ville gå i lufta om få minutter. Da ladningene eksploderte var vaskekonene ute av bygningen, og vaktmannen var sluppet løs. Etter eksplosjonen var blant annet 150 flymotorer og tyskernes største lager av reservedeler for jagerfly i Norge ødelagt. Gunnar Sønsteby forlot stedet på sykkel.»

Kilder: Oslo Byarkiv, Digitaltmuseum, Wikipedia.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...