ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Det er mye som skjer på Lilleborg

Håvard Haugen, Iryna Engseth og Pasquale Pipolo i "Villa-family" på Lilleborg. Foto: Cecilie Sunde Lien

Det stadig mer populære området Lilleborg torg rommer bolig, servicenæring og butikker. Her får du oversikt over hvem som holder til på torget, og hvorfor det var nettopp denne plassen de valgte å etablere seg.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.08.2021 kl 13:05

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

LILLEBORG: Hver første lørdag i måneden avholdes det aktiviteter på torget, hvor flere av bedriftene steller i stand diverse arrangementer.

Les videre for å bli bedre kjent med bedriftene - kanskje treffer du på dem allerede førstkommende arrangementsdag lørdag 4. september?

Det Andre Teatret

I 2011 etablerte Det Andre Teatret seg på Lilleborg. Evita Sørensen Molvik fra Det Andre Teatret forteller de er glad teatret holder til nettopp der.

– Det er veldig fint her med mange restaurerte bygninger, grøntområder, og Akerselva rett ved siden av. Det er en oase jeg har inntrykk av at mange ikke vet om finnes, som er veldig synd fordi det er kjempekoselig her.

Til høsten feirer Det Andre Teatret sitt 10-årsjubileum. De planlegger en festival, som de også hadde ved 5-årsjubileet.

ANNONSE

– Det var en skikkelig suksess, en stor teaterfestival med masse folk. Nå blir det nok ikke mulighet for å pakke huset like mye som sist, men jeg håper det lar seg gjennomføre.

– Det eneste som mangler nå er en bro, sier daglig leder i Den Andre Cafeen, Evita Sørensen Molvik. Foto: Cecilie Sunde Lien

Det Andre Teatret har blitt et populært sted siden åpningen, både innenfor og utenfor bydel Sagene.

– Vi merker at vi trekker folk hit. Det er veldig kult at det ligger ting på ukjente steder, så oppdager man nye deler av byen.

Molvik forteller at det eneste som mangler er en bro over Akerselva fra baksiden av teatret.

– Da hadde vi fått enda mer trafikk. Også hadde det vært et nydelig område å ha en bro - det håper jeg skjer en gang.

ANNONSE

Oslo konserveringsatelier

Samboerne og malerikonservatorene Ingjerd Kleiva og Fredrik Jong driver konserveringsatelieret på Lilleborg. De åpnet opp i februar tidligere i år.

– Jeg tror mange ville vært overrasket over hvor mye forskjellig vi gjør. Arbeidsoppgavene varierer fra rådgiving, til kartlegging og analysering, og kunstverk som skal flyttes og demonteres. Vi reiser mye ute og er hjemme hos folk, både i privathjem og bedrifter, har Kleiva tidligere fortalt Sagene Avis.

Kleiva og Jong forteller at de er veldig fornøyde med området. De opplever at det jobbes for å ha et samhold på Lilleborg.

– Vi er jo ikke vant med at folk banker på og titter inn. Det er en ny situasjon, men veldig moro, sa Jung.

ANNONSE

Kleiva sier det er veldig hyggelig når både bedriftene og beboerne går forbi og sier hei.

– Vi er jo bare oss to så det er fint med litt flere fjes. Det er en stor kontrast fra det vi hadde før, sa Kleiva.

Ingjerd Kleiva og Fredrik Jong står bak Oslo Konserveringsatelier. Foto: Cecilie Sunde Lien

Spinnvilt

Eirik Bruvik og Tóve Skolseg står bak butikken Spinnvilt. Spinnvilt er en butikk for spinnere og vevere.

– Vi er tekstilkunstnere begge to og har drevet med veving hele vårt voksne liv og før det, sa Bruvik da lokalavisa var på besøk i 2020.

– Jeg har drevet med spinning fra jeg var barn, så det har vært naturlig å ende opp med dette her, sa Skolseg.

ANNONSE

Bruvik og Skolseg så det skjedde mye spennende med spinning, med nye rokker og butikker i andre land. Derfor ville de prøve det ut i Norge.

Ekteparet Eirik Bruvik og Tóve Skolseg har drevet Spinnvilt på Lilleborg siden 2015. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Vi startet som en nettbutikk helt enkelt, og så har det utviklet seg etter hva kundene etterspør. Folk vil jo gjerne se produktene våre, så da er det greit å ha en butikk å vise fram, sier Bruvik.

De er svært fornøyde med butikklokalet på Lilleborg.

– Det gir en mer-opplevelse siden det er så trivelig på Lilleborg. De som kommer hit for første gang blir veldig overrasket over hvor fint det er her med Akerselva og originalbyggene fra fabrikken. Det gjelder både tilreisende og folk fra området som ikke har tatt turen hit før.

– Vi er tekstilkunstnere begge to og har drevet med veving hele vårt voksne liv og før det, sier Eirik og Tóve. Foto: Cecilie Sunde Lien

Backstage of Beauty

Lilleborg rommer også en skjønnhetssalong, som blant annet tilbyr klipp, farge, skjegg, hårkurer, vipper/bryn, og neglebehandling til både føtter og hender. Det er Agne Ramanauskaite som står bak konseptet.

Ramanauskaite planla først å åpne et lignende konsept i Litauen før hun snudde øynene mot Norge. I Oslo så hun på flere lokaler før hun landet i bydel Sagene.

– Som selvstendig næringsdrivende innen skjønnhetsbransjen er det vanskelig å finne et sted hvor man kan jobbe fritt og ha god kvalitet. I de andre lokalene jeg så på stemte ikke pris og kvalitet overens, sier Ramanauskaite.

Lokalene på Lilleborg var noe større enn hun hadde sett for seg, men området veide tyngre.

– Det er en rolig livsstil her og veldig vakkert. Jeg så mye potensial for bedriften min, forteller Ramanauskaite, som også sier beboerne er veldig vennlige.

– Folk var veldig nysgjerrige fra vi begynte å pusse opp. Jeg snakket med noen av dem og de var veldig vennlige. Jeg merker det er et helt eget Lilleborg-miljø – mange kjenner hverandre.

Fortress

Design- og reklamebyrået Fortress jobber med alt fra bil til mat. De har holdt til på Lilleborg siden 2018, og skulle egentlig kun være der i seks måneder.

– Men vi syntes det var veldig hyggelig her, så vi ble. Først hadde vi et «overlevelses-lokale» i bygget ved siden av, før vi flyttet inn der vi er nå, forteller daglig leder i Fortress, Tom Snilsberg.

Mange i Fortress har hatt hjemmekontor på grunn av pandemien, men har likevel klart å holde kontoret i gang ved å være få ansatte på Lilleborg.

– Det er vanskelig å være byrå og prøve å være kreative med en sittende i hvert hjørne av Oslo. Det er ikke lett og vi har hatt noen utfordringer.

Snilsberg forteller de har tenkt det ville vært hyggelig å få flere lokale til å benytte seg av tilbudene.

– Vi er veldig nysgjerrig på å være med på det nyskapende og strekker oss langt etter nyetableringer. Så om noen sitter inne med en god idé og ønsker å komme i gang er de hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss.

Tom Snilsberg er glad Fortress ble mer enn seks måneder på Lilleborg. Foto: Cecilie Sunde Lien

Villa Paradiso

Villa Paradiso Tivoli åpnet opp bare dager før koronapandemien brøt ut mars 2020. Det beskriver de som «litt av en timing.»

– Det var en krevende tid, men vi har ikke vært stengt en eneste dag. Vi leverte herfra til hele Oslo under den første nedstengningen, forteller daglig leder for Villa Paradiso Lilleborg, Iryna Engseth.

Engseth forteller de er svært fornøyde med etableringen.

– Mange tør ikke etablere seg et sted hvor det ikke er mye gjennomgangstrafikk. Selv om beliggenheten ikke har så mye naturlig trafikk, har vi hatt fulle restauranter begge somrene vi har hatt åpent.

Håvard Haugen, Iryna Engseth og Pasquale Pipolo i "Villa-family" på Lilleborg. Foto: Cecilie Sunde Lien

Executive chef, Håvard Haugen, har bodd i bydel Sagene i mange år. Han vet godt hvorfor det var på Lilleborg de åpnet restaurant:

– Fordi Lilleborg er Oslos navle og det fineste stedet i hele byen. Det er en super beliggenhet, spesielt på sommeren. Her kan vi være nabolags-restauranten.

Engseth forteller at beboerne på Lilleborg er viktige kunder.

– Det er de som er våre faste kunder. De støtter oss og er her fra vi åpner kafeen på morgenen, til restauranten tar over på kvelden. Nabolaget skaper en familiefølelse.

Værbitt Garn

Daglig leder av Værbitt Garn, Laila Henriksen, hadde tidligere butikk på Tøyen, og senere Grünerløkka, før hun flyttet til Lilleborg i slutten av 2020. Værbitt beskriver seg som stedet for å finne unikt håndfarget garn.

Værbitt garn tilbyr i hovedsak norsk garn, med noen unntak:

– Ved unntakene er det viktig for Laila å vite det er etisk produsert og, så langt det lar seg gjøre, at dyr og mennesker har det godt, forteller Cathrine Kielland i Værbitt Garn.

I tillegg til garn kan du finne oppskrifter, bøker og strikkepinner i butikklokalet.

Kielland forteller de har gode naboer i Spinnvilt på den andre siden av gata.

– Mange kunder reiser hit for å dra på Spinnvilt og til oss samtidig, spesielt folk som kommer langveisfra. Vi har foreløpig ikke hatt noen store ting sammen, men håper å ha det på et tidspunkt.

Keramikk

Januar 2020 overtok Mette Strøm lokalet i Ivan Bjørndalsgate. Strøm driver både utsalg og verksted i lokalet, mens Karin Elise Placht bak SLOW ceramics har utsalg. Placht og Strøm ble kjent på et sommerkurs i Danmark i 2015 - Placht var elev, Strøm var assistentlærer.

– Vi har holdt kontakten med hverandre etter møtet i Danmark. Det ble naturlig at hun fikk mulighet til å ha utsalgssted i lokalene her også. Det å være flere og tilby forskjellige produkter trekker folk på en annen måte, sier Strøm.

De kjenner begge på håndverksmiljøet på Lilleborg, med Spinnvilt, Værbitt Garn og Morten Fagerli Møbeltapetserer som nærmeste naboer.

– At det er litt like ting i området er en måte å få folk hit. Vi utfyller hverandre fordi kundene har like behov og interesser – det er kjempefint, sier Strøm.

– Også er det veldig gøy å se hvordan det blir mer og mer her, og at folk vet om stedet, fortsetter Placht.

Mange tenker på dreieskive når de tenker på keramikk - det bruker verken Strøm eller Placht.

– Jeg liker bedre å bygge og å ikke lage så mange av samme ting. Det er ønsket og en verdi i seg selv at det tar tid å få skapt keramikkproduktene jeg skaper. Derfor navnet SLOW ceramics, forteller Placht.

Strøm har heller aldri hatt lyst til å masseprodusere. Hun forteller dreieskiva i sin tid ble skapt for å få opp produksjonen.

– Men jeg liker bedre den klassiske leira, bygge og kjenne på leira, og motstanden. Dreieskive er det en helt annen måte å jobbe med materialet på.

Møbeltapetserer Morten Fagerli

Morten Fagerli åpnet dørene på Lilleborg i overgangen mellom 2019 og 2020. Han tilbyr alt innen restaurering av nye og gamle møbler. Det begynte han med da han var 14 år gammel:

Først søkte han på maskin og mekk, men sjefen hans fra 8. og 9.klasse sa han burde velge yrkesskolen istedenfor.

– Vi er forskjellig skrudd sammen, og jeg slet litt med karakterene. Fra jeg begynte på yrkesskolen gikk det enormt bedre. Jeg har alltid likt å lage ting, forteller Fagerli.

– Jeg syns miljøet her er veldig koselig, særlig fordi det er mye gammelt her i veggene fra fabrikktiden, sier Morten Fagerli. Foto: Cecilie Sunde Lien

Fagerli holdt til ved Ullevål hageby i 27 år før han flyttet bedriften til bydel Sagene. Han opererer ikke særlig mye på internett, men har en del faste kunder, også kunder fra nabolaget på Lilleborg.

– Jeg syns miljøet her er veldig koselig, særlig fordi det er mye gammel her i veggene fra fabrikktiden. Også opplever jeg det samme med menneskene her som på Ullevål, de er veldig høflige, sier Fagerli.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE